Sárdagasztással búcsúztatták az óévet

Szombaton Törökbálint adott otthont az év utolsó hazai cyclocrossviadalának, amely méltó lezárása volt a szakág idei eseménysorozatának. Izgalmas, technikás pálya és hamisítatlan hangulat fogadta az indulókat.

Az ország legnagyobb hegyikerékpáros utánpótlás-nevelő egyesülete, az MTB Superior Team december 28-án, szombaton a törökbálinti Fortuna kempingben tartotta az év utolsó terepkerékpáros-versenyét, az Úttárs cyclocross gálát, amelyen tizenegy kategóriában közel 150-en indultak el.

„Haverok, buli, sör, forralt bor, street-food és palacsinta. Jelentős értékű díjazás, crazy-futam a legbulisabb jelmezes indulókkal és retróbringákkal. Lesz sarazás és sörözés, néhány celeb és rengeteg jó arc, köztük te is” – hirdette a versenykiírás, amely azt sejtette, az esemény inkább a kerékpározás és a szakág népszerűsítéséről szól majd, mintsem versengésről és pontgyűjtésről.

Mivel a december közepén rendezett Kőbányai Bringapark-kupával valóban lezárult a honi szakág egyik legfontosabb eseménysorozata, a Magyar Kupa, a terepkerékpározás szerelmesei leginkább azért választották szombati programnak az Úttárs-gálát, hogy letekerjék a karácsonykor felszedett súlyfelesleget, és rákészüljenek a szilveszteri kihívásokra. A két és fél kilométeres pályát a holland turisták által egyszerűen kempingparadicsomnak becézett terepen alakították ki, amely nemcsak technikai, hanem jelentős fizikai kihívás elé is állította a versenyzőket.

Kemény pálya várta a versenyzőket – Fotók: Farkas Milán (www.milanphoto.hu)

„Számos kanyar, letörés és természetesen a sáros talaj nehezítette a résztvevők dolgát. Sőt a pályán – amely leginkább a Zalai-dombság lejtőire emlékeztet – az indulóknak százötven méteres rézsűn kellett felfelé tekerniük, ami kemény próba elé állított mindenkit, még a szövetségi kapitányt is” – mesélte Sós Sándor, a verseny szervezője.

„Nem ment olyan könnyen a versenyzés, mint ahogy reméltem – írta hivatalos Facebook-oldalán a terepkerékpárosok kapitánya, Cser Gábor, akik köztudottan minden hazai terepviadalon részt vesz, hogy testközelből tapasztalja meg a pályák minőségét és a válogatott keret tagjainak formáját. – Bár nagyon sokat ügyetlenkedtem, jó erőben voltam, aminek köszönhetően viszonylag jól haladtam. Szenzációs verseny volt, nehéz pályán. Köszönet érte a rendezőknek!”

Bár a második alkalommal megrendezett Úttárs terepkerékpáros-gálán a résztvevők száma némileg elmaradt a tavalyitól, a szervezők így is elégedetten nyilatkoztak.

„Tény, a tavalyi kétszáz fős indulói létszámot idén nem tudtuk megközelíteni, ez azonban az egész idényre jellemző volt – válaszolta Sós Sándor arra a kérdésre, nem volt-e némiképp kockázatos a két ünnep közé szervezni a versenyt. – A vérbeli cyclocrosszosok viszont eljöttek, és a hobbifutamon is rengetegen indultak, ami külön öröm, hiszen elsősorban őket akartuk megszólítani.”

A kitűnő hangulat és az elinduló gyerekek nagy létszáma mellett a legfontosabb, hogy a nevezésből befolyt kétszázezer forintnyi összeget két, diabéteszben szenvedő gyermekkorú kerékpárversenyző sportolásának elősegítésére fordítják a rendezők.

„Már tavaly is nemes célt szolgált a rendezvény, és ez idén sem volt másképp. Hagyományt szeretnénk teremteni, jövőre is támogatni akarunk rászorulókat a nevezési díjból” – zárta a beszélgetést a főszervező.

A verseny részletes eredményei ide kattintva láthatóak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.