Tour de Hongrie

Tekerjünk ott, ahol az igazi menők

Ahogy az a nagy kerékpárkörversenyeken bevett szokás, a Tour de Hongrie-n is lesz olyan szakasz, amelyen az amatőrök is próbára tehetik magukat.

Hagyomány. Korábban bevett szokás volt a Tour de Hongrie-n, hogy a Kékestetőre vezető szakaszon az amatőrök is tekerhettek a profiknak kijelölt útvonalon, és kipróbálhatták, hogy ők milyen tempóban tudnak feljutni az ország legmagasabb pontjára. S ugyan az idei verseny programjában nem szerepel a Kékes, a Miskolc–Bükkszentlászló–Bükkszentkereszt útvonal sem éppen kímélő program.

Mint egy nyaralás. A Tour de France, illetve a Giro d’Italia szervezői már komplett egy-, illetve kéthetes csomagokat kínálnak, amelyek keretében végig azon az útvonalon lehet tekerni, ahol a menők is hajtanak; sőt olyan is van, amikor egy távoli országba szerveznek bemutatót, s például Kínában húznak fel egy szakaszt, az eredetivel megegyező kulisszákkal. A TDH ugyan még nem tart itt, ám a későbbiekben lehet több szurkolói nap is, és már ez is remek lehetőség a fanatikusoknak.

Nyomukban a profik. Az Amatour 2018 névre hallgató 14 kilométeres megméretés közvetlenül a profik érkezése előtt zajlik; a mezőny érkezése előtt fél órával lezárják az utat, így aki addig nem ért fel, annak félre kell állnia.

Azért nem kell aggódni, a 14 kilométerre másfél órás szintidőt biztosítanak a szervezők. És hogy mikor? Augusztus 18-án, 13 órától.

Versenyzőből szurkoló. Az amatőr futam azért is hasznos, mert a célba érkezők ott maradnak a helyszínen, így a bringások rögtön átvedlenek szurkolóvá, akik remek hangulatot teremthetnek a profiknak, ráadásul mivel közvetlenül a mezőny előtt tekernek fel a hegyre, a hamarabb érkező drukkerek már az amatőröket is biztathatják.

Csak egy bringa kell. A megméretésen a részvétel ingyenes, sőt az első száz online nevező kulacsot kap ajándékba, no meg az élményt, hogy ott tekert fel a TDH legmagasabb hegyére, ahol a legjobbak. A viadalon gyerekek is indulhatnak, ők azonban csak szülői kísérettel állhatnak rajthoz.

Kerékpárosnap. Szintén bevett szokás a nagy viadalokon, hogy az amatőr kihívások köré komplett kerékpárosnapot szerveznek, így lesz ez Miskolcon is. Az Amatour mellett ugyanis sor kerül a B’ke Dayre is, amelyen rengeteg kerékpárosprogram lesz, különböző kiállítók termékeit lehet megnézni, néhányat kipróbálni – szóval igazi bringás családi nap lesz a diósgyőri stadionnál.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.