Véget ért a szezon a BMX-crossosoknál

Újabb két Magyar Kupa-fordulót rendeztek meg hétvégén a szakágban, s ezzel be is fejeződött a rövidített idény, de a versenyzők a jövőben nemzetközi szinten is megméretnék magukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sopronban, majd később Veszprémben gyűltek össze a nyári olimpiai játékok programján is szereplő BMX-cross (terep) szakág szerelmesei, hogy több kategóriában versenyezzenek a Magyar Kupáért. Míg a július 26-i, első fordulóban a Gencsapáti BMX bringásai taroltak, addig az augusztus végi, Veszprémben tartott dupla fordulóban a BMX Sopron kerekesei vitték a prímet. A záró, negyedik és ötödik forduló előtt az volt a nagy kérdés, vajon az előbb említett klubok között dől-e el a Magyar Kupa sorsa, vagy a veszprémi bringások is beleszólnak kettejük versengésébe.

Gencsapáti nemrégen tért vissza a honi BMX-cross térképére, a mindössze 2700 lelket számláló nyugat-dunántúli község egy darabig nem rendezett versenyeket. Abban, hogy megújult pályával és felfogással visszatértek, hatalmas érdemei vannak Vincze Gergely szakágvezetőnek, aki három klubban, Gencsapátiban, Ajkarendeken és Sopronban is tart edzéseket. A szakág népszerűsítése érdekében szombaton tét nélküli futóbringás gyermekfutam előzte meg a Magyar Kupa-viadalt. A miniverseny során a legapróbbak is kipróbálhatták a pályát, amihez nevezniük sem kellett. Ezt követően szép sorban jelentek meg a rajtvonalnál a különböző korcsoportok képviselői – az indulók létszáma pedig elérte a százat, ami hazai viszonylatban is jónak számít.

„Bár eredetileg hét fordulót szerettünk volna idén tartani, a koronavírus-járvány miatt le kellett mondanunk az utolsó kettőről, így összesen öt alapján dőlt el a Magyar Kupa sorsa – vágott bele Vincze Gergely. – Ami a létszámot illeti, Sopronban és Gencsapátiban is harminc bringás nevezhetett, de ez a jövőben nagyobb is lehet, ha javulnak az infrastrukturális feltételek, új klubok jönnek létre, illetve nő a gyerekek és a szakemberek létszáma.”

A kétnapos eseményen a valódi izgalom vasárnapra maradt, ekkor alakult ki ugyanis az összetett végeredménye.

„Már vasárnap reggel, az utolsó, ötödik forduló előtt kitettük a Magyar Kupa állását, így mindenki pontosan láthatta, mekkora a lemaradása vagy éppen az előnye a többiekhez képest. A bringásoknak érdemes már a sorozat elején megnyomniuk a pedált, hogy ne kelljen izgulniuk az utolsó, a végső helyezéseket eldöntő fordulóban. Továbbá jó, ha részt vesznek minden fordulón, hogy a sorozatban minél több pontot gyűjtsenek össze. Mi, magyarok sokszor csak utólag jövünk rá, milyen kár volt kihagyni egy-egy versenyt. Bízom benne, hogy a jövőben ez egyre kevésbé lesz jellemző ránk.”

A papírformának megfelelően a kupában idén a soproniak voltak a legeredményesebbek, őket a gencsapátiak és a veszprémiek követték, de nem kell szégyenkezniük a hódmezővásárhelyi, az ajkai és a győri (Tatanka Racing Team) BMX-eseknek sem.

„A hétvégi viadal jól szolgálta a szakág népszerűsítését – emlékeztetett a válogatottért felelős szakágvezető. – A Magyar Kupa befejeztével jelentkezett nálam több gyerek is, aki a hétvégi küzdelmek után kapott kedvet a BMX-ezéshez. Persze arra is ügyelünk, hogy megfelelő csatornákon népszerűsítsük a versenyeket, főleg itt, Gencsapátiban, így sokakhoz jut el a híre. Rengeteget számít az edző személye is – ahhoz a szakemberhez, akiben sok szülő megbízik, szívesebben viszik a gyerekeket. Ami ezt az évet illeti, sajnos kevés nemzetközi megméretésre jutottunk el, de azokon jól szerepeltünk, a nagy kihívásokon azonban, mint amilyen az Európa-kupa, az Európa-bajnokság vagy a világbajnokság, nem voltunk jelen. Az indulók létszámát tekintve a hazai versenyeken nagyot léptünk előre. Idén először tartottunk edzőtábort, amelybe én válogattam össze a gyerekeket. Kicsit olyan volt, mint egy valódi válogatott összetartás, ahol fejlődhetnek a kiválasztottak. A jövőben több ilyet szeretnénk tartani, továbbá még több nemzetközi eseményen szeretnénk ott lenni, főként olyanokon, amelyeket nem túl messze rendeznek meg. Ha leküzdjük a koronavírus-járványt, erre minden esélyünk meglesz.”

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.