Világkupán a magyar hegyikerékpárosok

A magyar válogatott tagjai egy év szünet után ismét világranglista pontokért hajthatnak, a csehországi versenyen Benkó Barbara, Palumby Zsombor és Vas Kata Blanka képviseli hazánkat.

Az idén nem sok nemzetközi megméretés jutott a hegyikerékpárosok cross country (XCO) szakágát képviselő bringásoknak sem, mert a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) számos eseményt törölt a versenynaptárból.

Apró tapasz a sebekre, hogy hosszú kihagyást követően – világkupa-viadalt legutóbb tavaly szeptemberben rendeztek az Egyesült Államokban – szeptember 29. és október 4. között Nové Mesto na Morave ad újra otthont vk-versenynek. A csehországi lesz a világkupa-sorozat idei első és második állomása, amelyen újra összemérhetik tudásukat a legjobb montisok.

„A magyar válogatottal legutóbb egy évvel ezelőtt indultunk a világkupában az Egyesült Államokban. Jó régen volt – emlékezett Cser Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya, aki Palumby Zsomborral együtt utazott az esemény helyszínére, ott csatlakozik Vas Kata Blanka, aki Imolából érkezik a megméretésre. – A tavalyi világkupacsapatból senki sem maradt meg. Parti András – részint magánéleti okokra hivatkozva – lemondta szereplését, Fetter Erik és Dina Márton már az országúti szakágban versenyez, Schmidel Regina pedig idén még nem lendült formába.”

Csehországban csupán három magyar bringás képviseli hazánkat. A válogatott tagjaként Vas Kata Blanka az U23-asok, míg Palumby Zsombor az elit férfiak mezőnyében versenyez, Benkó Barbara pedig csapatát, a Ghost Factory Racing Teamet képviseli az elit női mezőnyben.

„Blankától »minden kitelik«, de nem szeretném, ha nagy nyomás nehezedne rá, ezért nem is gondolkodom helyezésben. Csak reménykedem, hogy az első öt között végez, akárcsak a világkupát követő világbajnokságon. Ami Benkó Barbarát illeti, Blankához hasonlóan ő is nemzetközi szintű versenyző. Ha a világkupán nem is, a vébén mindenféleképpen jól szerepel majd. Palumby Zsombor esete kissé más, őt még nem láttuk idén nemzetközi viadalon, ezért is neveztük be.”

A sífutóarénából kialakított pálya felettébb technikás, és rendkívül népszerű a montisoknál. A kapitány elmondta, furcsa lesz nézők nélkül versenyezniük, mivel Nové Mestóban általában húsz-huszonötezer ember látogat ki az eseményekre.

A világkupa befejezése után néhány nappal rajtol az ausztriai Leogangban az XCO-világbajnokság, amely az év legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye. A vb-n a magyar válogatottat Vas Kata Blanka, Palumby Zsombor és Benkó Barbara mellett egyelőre több, eddig meg nem nevezett juniorkorú bringás képviseli.

A Mercedes-Benz UCI világkupaverseny részletes programját itt találjuk meg.

Az év hátralévő világkupaversenyei a hegyikerékpárosok XCO szakágában:
• Október 15–18., Maribor, Szlovénia
• Október 29.–november 1., Lousa, Portugália

Hegyikerékpáros-világbajnokság, XCO szakág:
• Október 7–11., Leogang, Ausztria

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.