Virtuális bringa, valódi tekeréssel

Igazi élménnyé varázsolja az egyhangú spinningelést és görgős edzést a Zwift, amely valódi virtuális bringaparadicsom. Az amatőr és profi tapasztalatok alapján nem árt vigyázni, könnyen függőségveszélybe kerülhet az ember.

Egyre rosszabb lesz az idő, és ez néhány bringást elbizonytalaníthat. Jóllehet a beltéri kerékpározás kevesebb izgalmat tartogat, mint a kinti, az egyre népszerűbb Zwift szoftver segítségével bent is kint tekerhetünk.

„Az idei Vueltán sokat reklámozták a Zwift által gyártott görgőket és a hozzá tartozó szoftvert, amelyet rá kell csatolni a görgős kerékpárra, és máris kezdődhet a szórakozás – mondta a Csupasportnak Valter Attila, CUBE-Csömör kerékpáros-szakosztályának vezetője. – Akár többen is rácsatlakozhatnak a programra, így különböző, valós vagy kitalált virtuális helyszíneken és verspályákon lehet egymással megküzdeni. Az amatőr kerékpárosoknak igazi élmény, a profi versenyzőknek pedig nagyszerű unaloműző. A mi versenyzőink is szívesen használják a szoftvert.”

A Zwift Windows és OSX operációs rendszer alatt is futtatható. A szoftver tartalmazza a 2016-os dohai országúti kerékpáros-világbajnokság pályavonalát és egy szigetet is, amelyen órákig lehet tekerni.

Ha mások is belépnek a felületre, a virtuális térben társaságban is bringázhatunk, s ha ez nem lenne elég, ellenfelet is választhatunk magunknak, akivel versenyezhetünk. Sőt, ha bepötyögjük a saját adatainkat, olyan ellenfelet választhatunk magunknak, aki hasonló paraméterekkel rendelkezik.

„Kipróbáltam a Zwiftet, és ott ragadtam. A pályák száma lehetne több is, de nagyon jó élmény másokkal együtt tekerni. Esténként akár ezernél is több felhasználó bejelentkezik az oldalra. Kiválaszthatod, hogy edzeni szeretnél, szabadon bringázol a körökön vagy szervezett csoporthoz csatlakozol. Vasárnap reggel például André Greipel vezetett egy ötvenperces kört, akkor csaknem háromszázan voltunk” – írja közösségi oldalán Jakó Zsolt hegyikerékpáros.

Blazsó Márton, az EDO BIKE Team hegyikerékpáros versenyzője és edzője úgy látja, elsősorban az amatőr bringások körében hódít a szoftver, bár a profik sem „vetik meg”.

„Amikor rosszabbra fordul az időjárás, sokan felfüggesztik a kültéri kerékpározást, a görgős kerékpárt választják, és a szoftver segítségével tekerik át az őszt és a telet – mondta Blazsó Márton – Sokszor előfordul, hogy a másik városban vagy országban tartózkodó edzőpartnerünkkel megbeszéljük, elindulunk egy pályán, s közben látjuk egymás időeredményét. De nemcsak edzeni, hanem versenyezni is lehet így egymással. Ma már komoly, tétre menő virtuális versenyeket is rendeznek. Ismerek valakit, aki megnyert egy ilyen viadalt, és jutalmul profi szerződést kínáltak fel neki.”

Mindezek ellenére a kerékpáros nem híve, hogy a versenyzést virtuális világba terelik, mert mint vallja: „Tanulni és fejlődni akkor lehet igazán, ha »élesben« megy a küzdelem”.

Arra a kérdésre pedig, miszerint a szoftver segíti-e megszerettetni a kerékpározást a digitális térben felnövő generációkkal, így felelt.

„Elképzelhető, hogy a jövőben annyira képernyőhöz és számítógéphez lesznek szokva a gyerekek, hogy majd csak a virtuális kerékpározással lehet megismertetni a sportágat. A versengés és a közösségi sportolás vonzó élmény, de reméljük, hogy ezt látva a valódi bringázást is ki akarják próbálni. Ez már a jövő zenéje.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.