A legjobb hazai futók az idei Korinthoszon

A magyar ultrafutó-közösség kiemelkedő tagjai is részt vesznek a Szekszárdról és Bajáról startoló verseny távjain, amelyeken az indulók új fejlesztésű jeladórendszert is használhatnak.

Augusztus 21-én délelőtt 11 órakor a szekszárdi Garay térről elstartol a Korinthosz, hazánk egyik legnépszerűbb ultrafutóversenye, amely több tekintetben is modellezi a görög klasszikust, az 1983 óta megrendezett, az idén szeptember 25-én rajtoló Spartathlont. Márkus István versenyszervezővel, Öcsivel vettük végig az indulók névsorát, elmondása szerint a Bajáról induló 80 kilométeres távon várható az igazán nagy csata, mindkét nemben nagyszerű futók vállalták a szereplést.

A férfiaknál a mezőny tagja Bódis Tamás, a Spartathlon tavalyi győztese, aki megmérkőzhet edzőjével, Szabó Gáborral. Figyelni kell a fiatal szikszói futóra, Kohári Szabolcsra is, és nevezett Lőw András, aki bár nem dobogóesélyes, a nevét mindenki ismeri a szakmában. Simonyi Balázs végül a Spartathlonra ment át.

 

Bódis Tamás és Maráz Zsuzsa is az indulók között

 

A hölgyeknél két nagy futónk, Maráz Zsuzsa (kétszeres Spartathlon-győztes – 2018, 2019) és Lubics Szilvia (háromszoros Spartathlon-első – 2011, 2013, 2014) összecsapását várná mindenki, ám kisebb sérülése miatt Lubics szereplése kérdésessé vált. Ellenfél lehet a tehetséges Bleier-Cseke Lilla, aki tavaly pályacsúccsal nyerte meg az Ultra-Tisza-tó-versenyt, de Kóródi Ágnesről sem feledkezhetünk meg.

A jövő évi Spartathlonra kvalifikáló 160-as táv indulói között is nagy neveket fedezhetünk fel: első helyre az Ultra-Tisza-tó-győzelemmel hangoló, világcsúcstartó, tavalyi Spartathlon-ezüstérmes Csécsei Zoltán kívánkozik, ám nekilódul az erőpróbának Blaskó Mihály is, aki első magyarként oda-vissza megtette a Spartathlont – szolid 490 kilométerrel bánt el. S nem maradhat le a versenyről jó barátja, Ferenczi István, korábbi kilencszeres válogatott labdarúgó is.

 

Blaskó Mihály és Ferenczi István is keményen készül az idei Korinthoszra

 

„Ferenczi István bizonyítja, hogy a labdarúgás sem múlik el nyomtalanul, nem olyan szörnyű az aranylábú fiúk állapota, ráadásul Pista szorgalmas, nagyon sokat edz” – jelentette ki Márkus István.

Benevezett Bakos András és Keresztes Csaba, ahogyan Lajkó Csaba is, aki a 48 órás magyar csúcsot tartja, több Spartathlonon is részt vett, s övé a sárvári ultraverseny pályarekordja. Nem hiányozhat a mezőnyből Szkridon Gellért sem, a tavalyi 160 kilométeres Korinthosz ezüstérmese. A sérülése után ismét sokat edző, ultrafutóként is közismert Márkus István a nőknél Mórocza Andrea mellett tenné le a garast.

A szervezésről elárulta, az utolsó simításokat végzik, s noha a vírushelyzet sokáig bizonytalanságban tartott mindenkit, jó versenyt hoznak össze. A szombat esti záró bankett körül, ami az egész viadal megkoronázása lenne, vannak még kérdőjelek. A jogszabályok elméletileg lehetővé teszik az 500 fős, zárt terű, kulturális programmal kibővített díszvacsora megtartását, amelyen egyenként hívnák a pódiumra az embereket.

A frissítőpontok személyzete gumikesztyűben és szájmaszkban fog dolgozni, ugyanakkor a verseny semmivel sem lesz veszélyesebb, mint amikor áruházi vásárlásnál sokan összefogdossák a termékeket vagy a bevásárlókocsit.

Márkus Öcsit a cége által fejlesztett, Kelet-Közép-Európában egyedülálló jeladórendszerről is kérdeztük, amelyet a 160 kilométeren indulók megkapnak, míg a 80-asok és a váltóban indulók bérelhetnek.

„Gyufásskatulya méretű, GPS-szel és SIM-kártyával rendelkező készülék, hasonló ahhoz, amelyet az autós flottakezelők használnak, csak kisebb. A Maraboo oldalára feltöltjük a versenytérképeket, és ott a kétperces mintavételnek köszönhetően nyomon lehet követni, hogyan haladnak a futók valós időben. Ez elősegíti, hogy a nehezen közvetíthető ultraversenyeket egyszerűbb legyen követni, látható lesz, ki hol fáradt el, ki hol előzött, az adatok tárolva lesznek, és vissza is nézhetők. Hasonlóan a Formula–1-hez, amelyben színes pöttyök mutatják, az adott versenyző a pálya melyik részén halad éppen.”

A rendszer azért is praktikus, mert egy váltó csapattagjai tudják, hol jár a társuk, és biztosan nem kerülik el egymást.

 

Bleier-Cseke Lilla 2019-ben a leggyorsabb női futó volt az Ultra-Tisza-tó 126 kilométeres távján

 

Márkus István a Spartathlonnal kapcsolatban elmondta, a görög szervezők furcsa szabályokat hoztak a biztonság tekintetében: az odautazás negatív koronavírusteszthez kötött, nem lehet kísérő a futókkal, nem érinthetik meg Leonidasz király szobrának lábát. A mezőny jelentős része öt kontinensről érkezik, és valószínűsíthető, hogy Dél-Amerikából senkit sem engednek be, de egyelőre Észak-Amerikából is kétséges. A labdarúgó Bajnokok Ligája mostani furcsa lebonyolításához hasonlította a helyzetet, úgy véli, bár a Liverpool megünnepelte angol bajnoki címét, nézők nélkül hiányzott az íz, a fűszer – vagyis a korlátozások miatt a Spartathlon sem lesz ugyanaz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.