Fuss, tekerj, túrázz októberben is!

Bár az idő hűvösebbre fordult, megfelelő öltözettel találhatunk kedvünkre való szabadidős tevékenységet. Érdemes az oldalra többször visszatérni, mert az eseményfolyam egész hónapban frissül!

Futás

Október 2–4., péntek–vasárnap – Balatonfüred

Idén már a 14. Ultrabalatont rendezik meg, a Balatont megkerülő egykörös versenyt, amely egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, de a járványhelyzet miatt május helyett október első hétvégéjén. A verseny (221 kilométer) 50 szakaszból áll, a legrövidebb szakasz 1.9, a leghosszabb több mint 10 kilométer, de a rajttól számítva 32 óra áll rendelkezésre a teljes táv teljesítésére, a szintidőn kívül az egyes váltópontokhoz érkező egyéni indulók továbbhaladása – biztonsági és egészségügyi okokból – nem lehetséges. Minden fontos információt itt megtalál.

 

Akadályfutás

Október 3., szombat – Nyíregyháza

Gyermekek is indulhatnak a helyi Sóstógyógyfürdő területén rendezett versenyen, amelyen 30 vagy 60 épített és természetes akadályt kell leküzdeni és teljesíteni. Minden akadály teljesítését kötelező elkezdeni, de csak egyszer lehet próbálkozni. Hibás vagy nem teljesítés esetén büntetésként az akadály mellett elhelyezett autógumival – azt mellkas előtt vagy fej fölött tartva – 20-at kell guggolni. A felnőttek 7 és 14 kilométeres táv közül választhatnak, míg a gyerekek életkortól függően 700 vagy 2000 méteren indulhatnak.

 

Supozás

Október 3., szombat – Tata

Kizárólag saját deszkával rendelkezők vehetnek részt az Által-éren rendezett túrán, a Tata, Szomód és Dunaalmás közötti útvonalon. A regisztrációs űrlap ezen a felületen kitölthető, indulás 8 órakor a tatai Berta-malomtól, a táv 13 kilométer, a nevezési díj 2000 forint. Fontos tudnivaló, hogy a víz némely szakaszon borulásveszélyes, ezért 14 éves kor alatt a mentőmellény kötelező, de idősebbeknek is erősen ajánlott. További információ a suprafel@gmail.com e-mail címen.

 

Motorozás

Október 3., szombat – Tápióbicske

ExtremeRush – akadályverseny motorral, a helyi motokrosszpályán. A teljesítendő táv 7 kilométer, de a különböző emelkedők leküzdése után a speciális vizesárkokkal és a legkülönbözőbb terepakadályokkal is meg kell küzdeni. Rajt 9 órakor, 9.45-kor és 10.30-kor. Részletek a bakonyrun@bakonyrun.info e-mail címen, illetve nevezés a bakonyrun.hu oldalon. Ugyanezen az eseményen 11 órától feleségcipelő-versenyre lehet nevezni, a táv csupán 260 méter, de a pálya szintén vizesárkokkal és különböző akadályokkal lesz nehezítve.

 

Evezés

Október 3., szombat – Novákpuszta

Családoknak, kezdő vízitúrázóknak, természetszeretőknek ideális csónakázós program a Mosoni-Dunán Novákpuszta és Dunaszentpál között. Indulás 9 órakor a novákpusztai Szigetköz kempingből, visszaérkezés ugyanide 15 óra után. A résztvevők visszaszállításról a szervező gondoskodik, miként a túra utáni bográcsos ebédről. Jelentkezés a sziasztok@bejarhatoutazasok.hu e-mail címen.

 

Futás, kerékpározás, túrázás

Október 3., szombat – Balatonvilágos

Virtuális jótékonysági sportolás bárhol az országban, de lehet a helyszínen is. Indulás 11 órakor a balatonvilágosi Levander terasztól, a táv minimum 5 kilométer, amely megtehető futva, bringázva, túrázva, görkorcsolyával vagy rollerrel. Részletek a Red Hot Run weboldalán.

 

Kajakozás

Október 3., szombat – Siófok

Vízitúra a Sió-csatornán. Találkozó 10 órakor, visszaérkezés 15 óra körül. Részvételi díj 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (evező, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), az eszközök helyszínre szállításának díját, a belépési engedély díját védett területre, illetve a túravezetést tapasztalt túravezetővel. További részletek és tájékoztatás az eleskayak.com weboldalon.

 

Kerékpározás

Október 3–4., szombat–vasárnap – Poroszló

Találkozó 8.30-kor Poroszlón, ahonnan bringával megkerülhető a Tisza-tó (70 km), többszöri megállással. Vacsora után a Hortobágyon, a nemzeti park területén megnézhető a darvak esti behúzása. Vasárnap rövidebb túra a Tisza-tó északi, ismeretlenebb részére. Alternatív programként ajánlott délutánra a poroszlói ökocentrum vagy a hortobágyi kilenclyukú híd felkeresése. További információk itt találhatók.

 

Fitnesz

Október 3–4., szombat–vasárnap – Budapest

Idén a Fitbalance kétnapos lesz! Minden korábbinál színesebb programkínálattal és a járványhelyzet miatt számos biztonsági intézkedéssel rendezik meg az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválját. A múlt évhez hasonlóan a hagyományos és a legmodernebb, innovatív mozgásformák mellett a tömegsportok, hagyományos magyar sikersportágak is felvonulnak a Papp László Sportarénában, interaktív bemutatókkal, játékokkal népszerűsítve a rendszeres testmozgást. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött! További részletek fitbalance.hu weboldalon.

 

Kerékpározás

Október 3–4., szombat–vasárnap – Pozsony, Szlovákia

Utazás Rajkáig autóval, onnan a bringatúra Pozsony felé indul, a Duna mentén haladva, kiépített kerékpárúton Szlovákia és Ausztria határain keresztül. Tekerés Petronell-Carnuntum településig, ahol egy római kori légióstábor maradványait és egy amfiteátrumot lehet megnézni. Szállás a közeli Hainburgban, ahol a Duna kanyarulatának egyik sziklaszirtjére épült mesebeli, ódon várromot is meg lehet nézni. Másnap komppal át a Dunán, mert Dévény fellegvárát vétek lenne kihagyni; utána bringával vissza Pozsonyba, majd onnan Rajka. További információk itt találhatók.

 

Kajakozás

Október 4., vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján 9.30-kor. A részvétel 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), valamint a túraszervezés és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg. Jelentkezés és pontos információ ezen a felületen.

 

Kenuzás

Október 4., vasárnap – Tata

Egynapos vízitúra az Öreg-tavon 12 személyes kenuban. Találkozó és regisztráció a Fáklya utcai parkolóban, a program 10 órától 16 óráig tart. Evezés az Által-érben, majd partközelben a tatai várig. Séta a romoknál, majd a tó másik oldalán vissza az indulási ponthoz. A túra ára 6000 forint, amely tartalmazza a hajó és a felszerelések szállítását, bérlését, a túravezetést, és a közösen elfogyasztott babgulyást. Jelentkezni kizárólag a 20/823-1656-os telefonszámon lehet, fizetés a helyszínen.

 

Futás

Október 7., szerda – Budapest

Krokodil by night! Közösségi futóélmény minden hónap első szerdáján. Indulás 19 órakor, mintegy 9–10 kilométer megtételével. A mezőny együtt fut, egymást bevárva úgy 7 perces kilométereket. Rajt a Vasas Jégcentrumtól, s a tervek szerint a Nagy-Kevély felé vezet az útvonal.

 

Kajakozás

Október 9–11., péntek–vasárnap – Ásványráró

Vízitúra az őszi Szigetközben, találkozó pénteken 20 órakor Ásványrárón a Part kempingben. Szállás ötfős fürdőszobás szobákban vagy saját sátorban, az árakról itt lehet tájékozódni. Szombaton 9 órától délutánig holt ágakban, kis csatornákon, hidak alatt lehet evezni, vasárnap pedig szintén 9 órakor indulás Kisbodakra, ahol véget ér a vízi program. Részvételi díj 18 000 forint, amely tartalmazza a teljes felszerelés szállítását, használatát, túravezetést, illetve szombat este egy grillezett vacsorát. Jelentkezni a kenuklub@gmail.com e-mail címen vagy a 70/770-7153-as telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Október 10., szombat – Katalinpuszta

A Kéktúrázás napja egy nagyszabású közösségi túranap, ingyenes rendezvény, amelyen az Országos Kéktúra 1168 kilométerét egy nap alatt, 70 csoportban, 70 túraszakaszon lehet végigjárni. A túra napján a GPS-követővel felszerelt csoportok haladása online térképen látható lesz, a mozgásuk által a képernyőre húzott csíkkal pedig a nap végére együtt kirajzolják Magyarország térképén az országot átszelő Országos Kéktúra teljes nyomvonalát.
A Fót Sportegyesület Somlyó természetjáró szakosztálya 14.8 kilométer hosszú (685 m szint) kirándulással csatlakozna a túranaphoz Katalinpuszta és Ősagárd között. Jelentkezés ezen a felületen, találkozás 8 órakor a Gondviselés óvoda előtti parkolóban. Információ Tőkei Csillától (30/206-8797) kapható.

 

Supozás

Október 10., szombat – Kiskunlacháza

Túra a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág két legdélebbi, vadregényes szigetéhez, a Somlyóhoz és a Dömsödhöz, azokat megkerülve egy virtuális nyolcast formázva. A túra hossza 15 kilométer, nagyjából 5 óra, s kizárólag saját deszkával teljesíthető. Részvételi díj 3000 forint, regisztráció a SUPSportKiskunlacháza Facebook-oldalra írt üzenetben lehetséges, amely után a szervezők a pontos helyszínt is megadják az érdeklődőknek.

 

Kajakozás

Október 10., szombat – Siófok

Vízitúra a Sió-csatornán. Találkozó 10 órakor, visszaérkezés 15 óra körül. Részvételi díj 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (evező, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), az eszközök helyszínre szállításának díját, a belépési engedély díját védett területre, illetve a túravezetést tapasztalt túravezetővel. További részletek és tájékoztatás az eleskayak.com weboldalon.

 

Túrázás

Október 10., szombat – Vác

Kétórás városnéző túra akusztikus gitár zenéjével kísérve! A részvétel regisztrációhoz kötött, s az idegenvezetes.vac@gmail.com e-mail címen vagy a 20/519-2742-es telefonszámon lehetséges, s a jelentkező csak ezt követően kapja meg a találkozó pontos helyét és idejét. Részvételi díj 2200 forint, tíz éves korig ingyenes, diákoknak és nyugdíjasoknak 1600 forint. A túrát legalább 10 fő jelentkezése esetén tartják meg, de eső esetén az élő zene nem megoldható.

 

Supozás

Október 10., szombat – Poroszló

Gyülekező 10 óra és 10.30 között a Madárpart kempingnél Poroszlón (3388 Poroszló, Szarka Rámpa 1.), vízre szállás után nagyjából 5–6 órás suptúra a Tisza-tavon. Részvételi díj 8000 forint, amely tartalmazza a deszkát, az evezőt és a mentőmellény, de saját felszereléssel csak 3000 forint. Az úszástudás feltétel, rossz idő esetén pedig másik időpontot lehet választani. A túrára mindenképpen regisztrálni kell a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen.

 

Túrázás

Október 10–11., szombat–vasárnap – Bakonybél

Éjféli borzongás a Bakonyban egy kétnapos túrázás keretében. Találkozó szombat 8.45-kor a bakonybéli Gerence fogadó udvarán, majd az úgy 19 kilométeres táv érinti egyebek mellett a Podmaniczky-várat, az Odvaskői-barlangot és a Kőris-hegyet. Az éjszakai túra 20.30-kor indul a Hubertlaki-tóhoz, de részletes program árakkal kiegészítve megtalálható a kaland.sport.hu weboldalon.

 

Futás

Október 10–11., szombat–vasárnap – Budapest

Kétnapos futófesztivál a 35. Spar Budapest Maraton. Szombaton a 2.3, az 5 és a 10 kilométeres verseny mellett a váltót és az 500 méteres bulifutamot rendezik meg, másnap pedig a maratoni mellett egy 30 kilométeres futam is lesz. Részletek ezen a felületen megtudhatók.

 

Futás

Október 10–11., szombat–vasárnap – Velence

Virtuális teljesítés a teljes hétvégén, teljesíthető távok: 7, 14, 21 és 28 kilométer, míg gyerekeknek 4 kilométer. Aki nem szeretne a helyszínre utazni, kocoghat, futhat vagy akár gyalogolhat az ország bármely területén. A lemért távolságot a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címre kell elküldeni.

 

Futás

Október 11., vasárnap – Csákvár

Terepfutó félmaratoni verseny a Vértes déli lankáin. Rajt és cél: 8083 Csákvár, Vöröskapu utca 14., start 10 órakor, a 21 kilométert 468 méter szintemelkedés is nehezíti. Nevezési díj 3900 forint.

 

Kajakozás

Október 11., vasárnap – Baja

Tengeri kajakkal a Gemenci-Holt-Duna-ág árterében. Találkozó Baján 9.30-kor. A részvétel 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés (lapátok, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), valamint a túraszervezés és a túravezetés díját. A túrát minimum nyolc fő részvételével rendezik meg. Jelentkezés és pontos információ ezen a felületen.

 

Supozás

Október 11., vasárnap – Dunaharaszti

Gyülekező 11.30 és 12 óra között a Dunaharaszti Csónakháznál, vízre szállás után nagyjából 4.5 órás suptúra a Duna–Tisza-csatornán. Részvételi díj 8000 forint, amely tartalmazza a deszkát, az evezőt és a mentőmellény, de saját felszereléssel csak 3000 forint. Az úszástudás feltétel, rossz idő esetén pedig másik időpontot lehet választani. A túrára mindenképpen regisztrálni kell a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen.

 

Futás

Október 15., csütörtök–November 15., vasárnap – Magyarország

Az országban bárhol teljesíthető Tök jó futás online esemény. Gyerekeknek 4 kilométer, felnőtteknek 7, 14, 21, 30 vagy 42 kilométer. A táv teljesítéséről az igazolást a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címre kell elküldeni levelezési címmel együtt, s később a szervezők küldik is az érmet oklevéllel együtt. Nevezési díj 3500 forint, átutalással.

 

Kajakozás

Október 16–18., csütörtök–vasárnap – Poroszló

Vízitúra a Tisza-tavon. Találkozó 9.30-kor, visszaérkezés 16 óra körül. Részvételi díj 9900 forint, amely tartalmazza a kajak és a hozzá tartozó felszerelés díját (evező, mentőmellény, hullámkötény, igény szerint vízhatlan zsákok), az eszközök helyszínre szállításának díját, a belépési engedély díját védett területre, illetve a túravezetést tapasztalt túravezetővel. További részletek és tájékoztatás az eleskayak.com weboldalon.

 

Akadályfutás

Október 17., szombat – Budapest

Running Warrior a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban. Gyerekeknek és váltóknak külön futam, miként a 3 és 6 kilométeres távot teljesítőknek is. Az akadályos nem teljesítése esetén büntetőfeladatok várnak a résztvevőkre. Részletek, nevezés, versenykiírás és versenyszabályzat a runningwarriors.hu weboldalon.

 

Túrázás

Október 17., szombat – Bélapátfalva

A túra a Bélapátfalva mellett lévő ciszterci apátság mellől indul, fel a Bélkő-csúcsra, onnan tovább az Őrkő-csúcsra, amely úgy 4 kilométer hosszú emelkedőn felfelé egészen 880 méterig. Hosszabb pihenő és feltöltődésünk után a Bükki Nemzeti Parkon keresztül a Lak-tóhoz érve egy kocsmában fejeződik be a program. A táv összesen 14 kilométer, jelentkezni az nordicwalkingdebrecen@gmail.com e-mail címen lehet, a túra előtt néhány nappal emailen küldik a fontosabb tudnivalókat.
Részvételi díj 6500 forint.

 

Futás

Október 17., szombat – Budapest

A júliusi esemény után másodszor is egész napos futóünnepet tartanak a Lupa-tónál, valamennyi táv a tó körül teljesíthető. A legrövidebb, 5 kilométeres táv egy kört jelent, ennek ismeretében bárki kiszámolhatja, hogy 10, 15 vagy 20 kilométeren hányszor kell megkerülnie a tavat, de lehet indulni félmaratoni és 10 kilométeres váltóban is. Rajtidőpontok 9 és 14 óra között, kapunyitás 7 órakor, a helyszínen nevezni már nem lehet.

 

Akadályfutás

Október 17., szombat – Várpalota

Terepen, erdőben rendezett akadályfutó verseny három számban. A gyerekeknek két kilométeren öt, a cserkészeknek hét kilométeren hét, míg a felnőtteknek 11 kilométeren 10 akadályt kell legyőzniük. Az akadályon átjutást mindenkinek meg kell kísérelnie, ha nem sikerül, büntető feladatként 30 burpee (négyütemű fekvőtámasz) kell teljesíteni. Starthullámos indítás több futamban is. Nevezés ezen a felületen lehetséges.

 

Futás

Október 17., szombat – Pilisjászfalu

A Somlyó trail idei versenyén csak egy közösségi futást rendeznek, mégpedig a 11.72 kilométer hosszú, 381 méter szintemelkedéssel nehezített futamot. Rajt 9 órakor a pilisjászfalui sportpályától, ahol mosdó és vízvételi hely is található, de minden másról a résztvevőnek magának kell gondoskodnia.

 

Kerékpározás

Október 17., szombat – Nagyvázsony

Tájékozódási kerékpáros vetélkedő amatőr kerékpárosok részére, legfeljebb 20 csapat részvételével az Igásló Központban. Egy csapat maximális létszáma öt fő. A kezdő pálya 10–15, a haladó pálya 25–30, míg a gladiátor pálya 25–30 kilométer hosszú, nehezített tereppel, sáros, dagonyás útszakaszokkal. Részvételi díj csapatonként 30 ezer forint, amely tartalmazza a nevezési díjat, a díjazást (oklevél, kerékpáros kulacs, kerékpár kölcsönzési utalvány), a GPS-követő rendszer bérleti díját, illetve a befutó után meleg teát és forralt bort. Bukósisak használata kötelező! Regisztrálni és érdeklődni az info@balatonbiketour.com vagy a gabor.erdi@hu.bike e-mail címeken lehet.

 

Túrázás

Október 17., szombat – Balatonfüred

A Balatonfüredtől északra rendezett túrán öt táv közül lehet választani. A gyerekek számára kiírt 5 kilométer a Koloska-forrásról indul 9 és 10 óra között, s a cél is itt lesz. Minden más távnál (10, 20, 30, 37 km) az Arács szíve vendéglő a rajt és a cél helyszíne is. Részletek a balatontura.hu weboldalon.

 

Túrázás

Október 17., szombat – Vác

Túravezetés a Naszály déli oldalán, gyülekező 8.30-kor a Teraszkilátónál. Jelentkezés az esemény Facebook-oldalán és a 20/3302-433-as telefonszámon. Részvételi díj 2500 forint, amely tartalmazza a túravezetést és a program végén egy tál babgulyást. A túra hossza 12 kilométer, közepesen nehéz terepen.

 

Kajakozás, túrázás

Október 17–18., szombat–vasárnap – Káptalantóti

Találkozó 9 órakor Káptalantóti mellett, a vendéglátó tanyáján. Innen helyi vezető segítségével bebarangolható a Csobánc és Kő-hegy titkos ösvényei, megnézhető a balatoni panoráma, este borkóstolás. A túra nagyjából 15 kilométer, 5–6 óra. Másnap kajakokkal bejárható Szigliget és Badacsony, mindez úgy 20 kilométert jelent. Részletek itt olvashatók.

 

Futás

Október 18., vasárnap – Tököl

Kutyás futás a parkerdőben, rajtok 9 órától folyamatosan, választható távok a 3.4 és 7 kilométer. Rajtszám felvétele, s egyben állatorvosi ellenőrzés 7 órától. A versenyen legfeljebb 300-an vehetnek részt.

 

Kerékpározás

Október 18., vasárnap – Tiszafüred

Őszi Tisza-tó-kerülő kerékpáros túra, választható 20, 65 vagy 100 kilométeren. Rajt 8 és 10 óra között folyamatosan, célzárás 17 órakor. A legrövidebb távon (20 km) gyerekek is indulhatnak, a táv végig az új kerékpárúton halad Poroszlóra és vissza. Nevezési határidő: október 15., a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen. Nevezési díj 3000, gyermekeknek (14 éven alul) 2000 forint.

 

Futás

Október 18., vasárnap – Sülysáp

Már a 14. Sülysápi Futónapot rendezik meg, de a 3.7, a 10.7 és a félmaratoni távokra csak online nevezés lehetséges, egyébként rendeznek még családi, gyermek és serdülő futamot is. Versenyközpont a Kapás József Helytörténeti Gyűjteménynél (Dózsa György utca 105.), a Szent István Általános Iskolával szemben. További részleteket itt megtudhat.

 

Futás

Október 18., vasárnap – Tata

A Tatai Tófutást 84. alkalommal rendezik meg. Rajt és cél a Új Kajakház és Ökoturisztikai Központban, választható távok: 500 méter, 2, 3.5, 7, 14, 21 és 42 kilométer. Információ a tatai.tofutas@gmail.com e-mail címen, illetve a 30/412-9208-as telefonszámon. További részleteket itt is megtudhat.

 

Túrázás

Október 23–25., péntek–vasárnap – Szilvásvárad

Háromnapos túra Szilvásváradtól Egerig. Találkozó pénteken 8.30-kor Szilvásvárad központjában, ahonnan egy 15 kilométeres körtúrán megtekinthetők a környék látnivalói. Séta a Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesésig, majd az Istállóskői-barlang érintése után fel az Istállós-kőig. A hossza 15 km, nagyjából 6-7 óra. Másnap Cserépfalu, az Ördögtorony-tanösvény, a Millenium-kilátó, a Kis-Amerika barlanglakások és a Suba-lyuki ősemberbarlang az útvonal, hozzávetőlegesen 17 kilométeren, 7-8 órában. Harmadik napon az Országos Kéktúra útvonalán indulva a Nagy-Egedet lehet célba venni, visszatérve az Egri vár látogatása zárja a programot. További részletek a kaland.sport.hu weboldalon.

 

Túrázás

Október 23–25., péntek–vasárnap – Tokaj

Háromnapos túra a Zempléni-hegységben. Találkozó pénteken 14.30-kor Tokaj központjában, ahonnan egy városismereti túrára lehet indulni, a környék látnivalóit megtekinteni. Másnap találkozó 8:30-kor Füzéren a várhegy lábánál, célpont a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsa, a 895 méteres Nagy-Milic, de az Alsó-patak félhomályos völgye, a Kakas-bérc vagy a Károlyi-kilátó sem maradhat ki a programból. A túra hossza 12 kilométer, nagyjából 4.5 óra. Harmadik nap találkozó 9 órakor Regécen, innen irány a Zemplén egyik 700-as csúcsára, a Dorgó-tetőre, majd át a Pengő-kőhöz, végül megtekinthető Boldogkő-vára is. Ennek a túrának a hossza 14 kilométer. További részletek a kaland.sport.hu weboldalon.

 

Futás

Október 24., szombat – Balatonlelle

Futófesztivál a Balatonnál, több táv (800 méter, illetve 2, 4.5, 10.5 és 21 km) mellett kutyabarát futamot is rendeznek. Versenyközpont a Móló sétányon lesz, nyitás 8 órakor. Legfeljebb 1200 versenyző nevezését fogadják el. Részletek és regisztráció itt lehetséges.

 

Túrázás

Október 24., szombat – Bozsok

A Kőszegi-hegység minden évszakban gyönyörű, különösen ősszel. Ezen a túrán meg lehet ismerkedni a hegység kialakulásával, természeti és kulturális értékeivel. A túra hossza 14.5 kilométer, hozzávetőlegesen 6 óra, Bozsoktól indulva az Írott-kő és a Kalapos-kövek érintésével vissza a kiinduló ponthoz. Indulás 10 órakor erről a helyszínről. Részvételi díj felnőtteknek 2000, gyerekeknek 1000 forint. Jelentkezni a szentes.tura@gmail.com e-mail címen vagy a 20/208-2971-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Október 24., szombat – Pilisszentlászló

Az Erdőmerülés-program új helyszíne a Visegrádi-hegység. Indulás a Bükkös-patak mellett, a hegyek szorításában lévő, de tisztáson álló Sikárosi Erdészháztól. A résztvevők a könnyű séta során speciális gyakorlatokkal, tanácsokkal, játékokkal, különleges ingerekkel, mozgással segíthetik relaxálásukat, és egy különleges erdei pikniken is részt vehetnek. Jelentkezés a program@erdomerules.hu e-mail címen vagy a 70/458-4070-es telefonszámon. Indulás 14 órakor, a táv mindössze 3 kilométer. Részvételi díj felnőtteknek 7000, a 14 és 18 év közötti fiataloknak pedig 5000 forint.

 

Futás

Október 25., vasárnap – Nagyvárad, Debrecen

Szupermaraton 86 kilométeren a romániai Nagyváradtól indulva Debrecenig. Rajt romániai időzóna szerint 10 órakor a nagyváradi Szent László térről egyéniben, illetve két, öt vagy tízfős váltókban. Útvonal: Nagyvárad–Ártánd–Biharkeresztes–Mezőpeterd–Berettyóújfalu–Szentpéterszeg–Tépe–Derecske–Sáránd–Mikepércs–Debrecen, Kossuth tér. Részletek az organicafxrunning.com weboldalon.

 

Futás, gyaloglás

Október 25., vasárnap – Tata

Őszi Öreg-tó körbefutás vagy -gyaloglás. Egy kör 7 kilométer, választható távok 1 és 6 kör között. Tömegrajt nincsen, startolni 8 és 11 óra között lehetséges, de aki több kört szeretne futni, érdemes korán indulnia, mert futóknál 15, gyaloglóknál 16 órakor zárják a célt. Rajt és cél a Vértes úti Új Kajakház és Ökoturisztikai Központ, ahol mosdó és öltöző használata is igénybe vehető. Részvételi szándékot a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen lehet jelezni október 23-ig. Nevezési díj 3500, gyermekeknek 12 éves korig 2500 forint.

 

Túrázás

Október 25., vasárnap – Dömös

Hagyományosnak semmiképpen sem mondható különleges túra a Dömös–Rám-szakadék–Dobogó-kő útvonal. A teljesítésre váró táv mindössze 8 kilométer ugyan, de a szintemelkedés 590 méter, ráadásul a túra csupán 3.5–4 óra. Vízálló nadrág vagy kamásli, illetve magas szárú bakancs ajánlott. Találkozó 8 órakor a fővárosi Váci út 193. szám (Budapest Bank központi épülete) előtt, ahonnan közös buszozással (maszk viselés mellett) lehet eljutni a kiinduló pontra.

 

Futás

Október 25., vasárnap – Szeged

A márciusban elhalasztott 3. Szeged Maratont a tervek szerint október utolsó vasárnapján tartják meg. A maratoni futók mellett csapatok is jelentkezhetnek, illetve azok az egyéni futók is, akik rövidebb távon (8 vagy 30 km) szeretnének indulni. A nevezési feltételeket és a részletes versenykiírást mindenképpen érdemes elolvasni.

 

Futás

Október 27., kedd – Dunavarsány

Közösségi futás kezdők és amatőrök számára kialakított programmal. Indulás 19.30-kor a helyi Kincsem gyógyszertár parkolójából. További információ a 30/407-7000-s telefonszámon, illetve a kalmandyakos@gmail.com e-mail címen.

 

Kerékpározás

Október 30., péntek – Pákozd

Találkozó 9 óra és 9.50 között a pákozdi Ingókő Vendégház parkolójában. Indulás 10 órakor. A bringatúra bárki, de főleg családoknak ajánlott, mert lehetőség lesz a különböző tempót diktáló csoportoknak külön is haladniuk. Tervezett visszaérkezés 13 óra, amikor is gulyás és kenyérlángos (1300 forintért) várja a túrát teljesítőket. Az ingyenes túrára jelentkezni az ujbudamtb@gmail.com e-mail címen vagy a 30/786-2087-es telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Október 30., péntek – Dömös

Jelmezes vezetett túra a sötétben. Jelentkezés kizárólag az info@hellowild.hu e-mail címen vagy a Rettegések éjszakája Facebook-oldalon egy üzenet írásával lehet, s a szervezők máris küldik a részleteket. Részvételi díj 3000 forint, a túra időtartama 19 órától nagyjából három óra.

 

Futás

Október 31., szombat – Balatonfüred

A Generali Run-versenyt márciusban rendezték volna meg, vagyis a fél évvel korábban befizetett nevezési díj érvényes az október utolsó napjára halasztott eseményre is. Akinek nem megfelelő az új időpont, a szervezők felajánlják, a Generali Night Run Budapest vagy a Polar Kenese Futam valamelyikét. Egyébként három táv közül lehet választani, a legrövidebb 6.5, a leghosszabb 21.1 kilométer, utóbbinál váltócsapatok is indulhatnak, míg gyerekeknek 500 és 1000 méteres futamokat rendeznek. Részletes versenykiírás itt.

 

Supozás

Október 31., szombat – Szigetszentmiklós

Ingyenes suptúra Halloween alkalmából Szigetszentmiklós nádasaiban. Kézzel faragott töklámpás kötelező kellék minden deszkán! Sőt alkalomhoz illő öltözék is ajánlatos. Gyülekező 13 óra és 13.30 között a TNT strandnál, a túra nagyjából 3 óra, de olyanok jelentkezzenek, akik néhányszor már eveztek, álltak deszkán, mert ezúttal oktatásra nincs lehetőség. Jelentkezni a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Túrázás

Október 31., szombat – Pilisszentlászló

Éjszakai kutyás túra 14 kilométeren, nagyjából 450 méteres szintemelkedéssel. Találkozó 17.30-kor a pilisszentlászlói községházánál, részvételi díj 3500 forint, amelyért több kutyát is lehet vinni. Jelentkezni a doghajking@gmail.com e-mail címen lehetséges. Kötelező felszerelés a bakancs vagy túracipő, réteges öltözet, esőkabát, fejlámpa, hátizsák. Kutyáknak a póráz és a nyakörv mellett az érvényes oltási papír is elengedhetetlen.

 

Futás

Október 31., szombat – Dunaújváros

A Not Just Run a Hard Dog Race jótékonysági kutyás futama, amellyel idén A 10 millió fa projektet lehet támogatni. A résztvevők a nevezési díjjal járulnak hozzá egy-egy fa elültetéséhez. Fontos változás a tavalyi versenyhez képest, hogy az állatok indulási feltétele a kötelező veszettség elleni oltás mellett a kombinált oltás is. Felnőtteknek hat, gyermekeknek (12 év alatt) két kilométer a táv. Nevezés ezen a felületen, versenykiírás pedig ezen olvasható.

 

Túrázás

Október 31., szombat – Zebegény

Szakvezetéses kutyás túra, amelyen minden olyan állat részt vehet, amely legalább hat hónapos, rendelkezik érvényes oltási könyvvel, illetve alap szocializációval. Találkozó 9:15-kor Zebegényben az Almás kert 4. szám alatt (a kőkereszt mellett), a túra a Malom-patak-menti völgyben vezet, nagyjából 8 kilométer. Részvételi díj 4000 forint, készpénzben fizetendő a helyszínen. Jelentkezési szándékot a kapcsolat@na-tura.info e-mail címen kell jelezni.

 

Supozás

Október 31., szombat – Dunaharaszti

Egy hasonló tematikájú suptúra, de Dunaharasztin. Faragott tök és Halloweenhez megfelelő jelmez, smink ajánlott a részvételhez. Találkozó 15 órakor a Csónak utca és Kikötő-sétány sarkán lévő parkolónál, indulás 15.30-kor, a túra hossza nagyjából két óra. A deszka bérlése és a hozzá tartozó felszerelések (evező, mellény, deszka) ára 6000 forint, de saját deszkával a részvétel most ingyenes. Jelentkezni a suprafel@gmail.com e-mail címen vagy a 70/250-4500-as telefonszámon lehet.

 

Túrázás

Október 31., szombat – Dobogókő

Holdfénytúra a Visegrádi-hegységben. Találkozó 17 órakor a Budapest Bank központi épülete előtt (1138 Budapest, Váci út 193.), a túra hossza 7 kilométer, szintemelkedése 261 méter. Várható érkezés a kiinduló ponthoz 23 órakor. Regisztráció ezen a felületen lehetséges, fejlámpa kötelező felszerelés, amelyet a résztvevőnek kell magának biztosítania.

 

Futás

Október 31., szombat – Üröm

Ingyenes közösségi rémfutás a pilisi erdőben, jelmezben vagy jelmez nélkül. Találkozó az Ürömi Hütténél (Rózsahegyi út 23.), s 16 órától egy egyórás, kötetlen szabadidős mozgással lehet ünnepelni Halloweent.

 

Túrázás

Október 31., szombat – Pécel

Őszi panorámatúra a Gödöllői-dombságban, a Setét-völgy, Csintovány, Sikló-völgy, Katona-halála, Szelek-teteje, Tűzberek és Koporsó-völgy érintésével – nagyjából 15 kilométer. Indulás a péceli Ráday Gedeon térről 10 órakor. Jelentkezés és regisztráció ezen a felületen lehetséges, de a túra megtartásához legalább 15 fő jelentkezése szükséges. Részvételi díj egységesen 1500 forint.

 

Futás

Október 31., szombat – Budapest

Zombitámadás a kőbányai pincerendszerben. Az esemény az Ötpróba-programsorozat pontszerző állomása, ovisoknak 300, sulisoknak és családoknak egyaránt 700 méter a táv, de lehet még nevezni 4.3, 7 és 21 kilométerre is, illetve túrázóknak 8 kilométerre. Részletek a bbu.hu weboldalon.

 

Túrázás

Október 31.–November 1. – szombat-vasárnap – Héreg

Kétnapos túra a Gerecsében, indulás közösen Budapestről 9 órakor. Első nap Héregről az útvonal a Bánya-hegyi mészkőbányák mellett halad, majd fel a 634 méter magas Gerecsére. Innen ereszkedve a Jura-zsomboly és a Tűzköves-barlang felé fordul az útirány. Szállás Pusztamaróton faházakban. Másnap kirándulás a pisznicei kőfejtőhöz, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park által biztosított szakvezetés során „időutazás” is lehetséges a földtörténeti Jura-korba. Részletek, árak, utazási információk a kalandsport.hu weboldalon.

 

Túrázás

November 1., vasárnap – Vácduka

Találkozó 9 órakor a Béke téri parkolóban, a községháza mellett. A táv 12 kilométer a Cseke-hegyi kápolnaromig és vissza Vácdukára. Edzésben tartott fizikummal a túra teljesíthető, lépés biztonság szükséges a barlangok környékén. Részvételi díj 2000 forint, amely készpénzben fizetendő a helyszínen. A túrát legalább hét, legfeljebb 15 fő részvételével rendezik meg, regisztrálni a kapcsolat@na-tura.info e-mail címen lehet.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.