Mindenki megtanulhat síelni

Lassan tényleg kezdődik a síszezon, s ennek kapcsán utánajártunk, hogyan és mennyi idő alatt lehet elsajátítani a síelés alapjait.

Természetesen sosem késő megtanulni síelni, sem az életkort, sem az ősz és a tél különböző szakaszait tekintve, de azért ha elhatároztuk, hogy télen csúszkálni fogunk, jobb előre gondolkodni – erről is beszélt honlapunknak Babos Sándor, a zuglói Babos Síklub vezetője, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének oktatója.

„Nálunk mesterséges, műhavas pályán lehet tanulni, gyakorolni, ami időjárásra való tekintet nélkül működik, így mi már szeptemberben elkezdjük a szezont, amikor az iskola, az óvoda is kezdődik, s az jár a legjobban, aki ilyenkor kezdi a tanulást – mondta érdeklődésünkre Babos Sándor. – Szeptembertől fogva heti egy alkalommal már jól fel lehet készülni a téli havas sízésre, ami a készülés mellett remek program is, amit a szabad levegőn lehet eltölteni. És nemcsak a gyerekekre, a felnőttekre is érvényes ez, hogy jobb időben elkezdeni a tanulást. Sokszor van olyan, hogy úgy azzal érkeznek hozzánk, két hét múlva utaznak és szeretnének két órát venni, azonban hosszabb idő kell a tanuláshoz, a biztonságos alapok elsajátításához legalább tíz órát szoktunk javasolni.”

Babos Sándor hozzátette, a síelést hároméves kor felett érdemes elkezdeni, hiszen az ízületeknek fejlődniük kell, no meg fontos, hogy a kicsik tudjanak koncentrálni, figyelni a feladatra.

Ami pedig a felső korhatárt illeti, nos, az nincsen, ami viszont fontos, hogy szakképzett oktató mellett érdemes tanulni.

„Az oktatás során először meg kell szokni a felszerelést, aztán az egyenes siklást gyakoroljuk, a biztonságos egyensúlyozást, majd elkezdjük felépíteni a kanyarokat, az alaptudás része, hogy a »hóekeívelésig« eljussunk, hiszen így lehet kanyarodni és megállni – folytatta Babos Sándor. – Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az alaptudással nem szabad meredek lejtőre menni, enyhébb terepen kell tovább gyakorolni, továbbá síiskolánkban felvonó is van, így az azzal való közlekedést is lehet gyakorolni.”

A szakember hangsúlyozta, nincs olyan, hogy valaki ne tudna megtanulni alapszinten síelni, az már nyilván életkor és fizikai állapot kérdése, hogy ez kinél mennyi időt vesz igénybe. Babos Sándor elmondta, terápiás jelleggel is ajánlják a síelést, mozgásproblémával küzdő gyerkőcöknek is hasznos, de látássérült, illetve autista fiatalokat is tanítottak már síelni, és az oktatás során a felszerelést is biztosítják a tanulónak.

S bár már december van, a mostani szezon havas része előtt is lehet még egy kicsit tanulni, gyakorolni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.