Síszemüveg szemüvegeseknek

Kontaktlencse, dioptrizált síszemüveg vagy egyszerűen nagyobb méretű síszemüveg, amely alá befér az optikai szemüveg – megnéztük, milyen megoldások közül választhatnak a szemüveges síelők.

Addig nem is érdemes síelni indulni, amíg nincs síszemüvegünk. Fontos, hogy a bukósisakkal együtt válasszuk ki a könnyű, jól illeszkedő, az időjárásnak megfelelő, azaz hóra és ködös időjárásra egyaránt alkalmas, hidrofób szemüveget, amely taszítja a különböző folyadékokat és az olajat is.

De mi a helyzet azokkal, akik nem akarják letenni a szemüvegüket, hanem ahhoz akarnak síszemüveget választani?

„Tessék inkább kontaktlencsét használni” – kaptuk több oktatótól is az első és leginkább kézenfekvő tanácsot. No igen, de mi van azokkal, akik, mondjuk, gyűlölnek a szemükbe nyúlni, vagy félnek attól, hogy korábban nem használtak kontaktlencsét, és ha most kezdenék el, egy eleve idegen környezetben teremtene nekik szokatlan helyzetet? Különben is, mi van, ha nem tudja kivenni a kontaktlencsét, irritálja a szemet, bepirosodik, és még sorolhatnánk?

A második praktikus, ám annál drágább megoldás lehet, hogy a dioptriás napszemüveghez hasonlóan dioptriás síszemüveget készíttetünk. A szakemberek azt mondják, hogy ez csak bizonyos síelésre ajánlott, és adott dioptriahatárokon belül valósítható meg – igaz, a mai technológiával már magas dioptriaszámú síszemüveg is rendelhető. Előnye, hogy kevésbé párásodik, a fényre sötétedő lencsét pedig nemcsak napsütésben, hanem felhős időben és a hütte meleg levegőjében is jól lehet használni anélkül, hogy állandóan lencsét kelljen cserélni. A dioptrizált síszemüveget mindenféle nyűg nélkül lehet viselni, valószínűleg ez a legpraktikusabb a kontaktlencsétől ódzkodó síelőnek – csakhogy több tízezer forinttal megdobja a költségvetést.

Egy másik, ám „fapadosabb” megoldás, hogy amolyan lencsetartót pattintunk fel belülről a síszemüvegre. A próbánál nagyon figyelni kell arra, hogy a belül lévő két lencse ne legyen zavaró, a párásodás pedig így sem küszöbölhető ki, még akkor sem, ha multifunkcionális síszemüveget szerelünk fel plusz optikai lencsével.

Ha a szemüveges ember nem akar több tízezer forintot költeni a dioptrizált síszemüvegre, továbbá kontaktlencsét sem szeretne viselni, akkor a probléma legegyszerűbb megoldása, hogy szélesebb, kicsit nagyobb maszkos síszemüveget szerez be, amely alá befér egy optikai keret. Ez kétségkívül a legolcsóbb módszer, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy eséskor sérülést okozhat az optikai keret, ráadásul meglehetősen párásodik, amely nem teszi élvezetessé a síelést. Akármennyire is a keret alá fér az optikai szemüveg, szinte garantálható, hogy az orrnyeregnél és a halántéknál nyomni fog amiatt, hogy a síszemüveget is rávesszük.

Szóval, érdemes körültekintően választani síszemüveget a szemüvegre.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.