Szabályok a téli lejtőkön

A síterepek 10 pontja. Akár így is nevezhetjük a sí KRESZ-t, ami legalább annyira fontos, mint a megfelelő biztosítás. Mindkettőre érdemes időt és pénzt szánni.

Az első havas napok kapcsán írtunk már arról, hogy mire kell figyelni akkor, ha síelni indulunk, s abban az összeállításban is szerepelt a sí KRESZ kifejezés. Ami ugyan elsőre furcsának hathat, jobban belegondolva viszont nagyon is indokolt, hiszen különböző utakon, különböző tudású emberek találkoznak egymással, s ha nem figyelünk oda, könnyen bajba keveredhetünk. Éppen ezért a nemzetközi szövetség (FIS) összeállított egy 10 pont sí KRESZ-t, amelyet érdemes elsajátítani magunk és a többiek érdekében.

 

  1. A többi síző tisztelete

A síelők és a snowboardosok is figyeljenek arra, hogy ne veszélyeztessék a többieket, ne okozzanak sérülést másoknak, és ez a felszerelésre is vonatkozik.

  1. Megfelelő sebesség

Mindig figyeljünk oda arra, hogy kontrolláljuk a mozgásunkat. A tudásunknak, az időjárási viszonyoknak megfelelően, valamint a pályán lévők számának figyelembe vételével síeljünk.

  1. Az útvonal kiválasztása

A fentről, másként mondva hátulról érkezőnek úgy kell megválasztani az útvonalat, hogy azzal ne veszélyeztesse az előtte haladókat.

  1. Előzés

Jobbról, balról, lentről, vagy éppen felülről is szabad előzni, azonban mindig ügyeljünk arra, hogy elegendő helyet hagyjunk a másiknak, akkor is, ha váratlan mozdulatra szánja el magát.

  1. Elindulás, csatlakozás

Amikor megérkezünk egy pályaszakaszra vagy állásból újraindulunk, figyelni kell arra, hogy mozgásunkkal ne veszélyeztessük a körülöttünk sízőket.

  1. Megállás

Ne álljunk meg olyan helyeken, ahol szűk az út, vagy amelyek nem beláthatóak. Amennyiben elestünk, a lehető leghamarabb próbáljuk elhagyni a veszélyes részt.

  1. Gyaloglás

Felfelé, vagy lefelé is csak a pálya szélén szabad gyalogolni.

  1. Jelzések

Síelés közben tartsuk be a pálya jelzéseit, és figyeljünk oda a pálya környékén lévő személyzet jelzéseire is.

  1. Segítség

Baleset esetén kötelesek vagyunk segíteni vagy értesíteni a mentőket.

  1. Személyazonosság

A balesetek során meg kell adnunk az adatainkat, ami a baleset tisztázása miatt is fontos.

 

 

 

+++keretes+++

Érdemes költeni rá

 

Biztosítás nélkül egyébként sem ajánlott elindulni síelni, ha pedig már odafigyelünk erre, akkor érdemes olyan biztosítást kötni, amely a balesetek mellett a poggyászunkat, a műszaki cikkeket is biztosítja, nagyobb baleset esetén is használható, sőt érdemes felelősségbiztosítást is kötni. Senkinek sem hiányzik, hogy pereskedni kelljen azért, mert esetleg sérülést okozott valakinek, ad absurdum, ha miattunk töri el a kezét és esik ki a munkából egy svájci fogorvos. Egy középkorú személy január két hetére érvényes biztosítása már 10 ezer forint alatt elérhető, 20 ezer felett pedig már az autónkra is érvényes biztosítást köthetünk, szóval erre tényleg nem érdemes sajnálni a pénzt.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.