Tippek: egynapos síutak külföldre

Ne hagyjuk porosodni a sífelszerelést, hiszen akár egy napra is érdemes ellátogatni valamelyik külföldi síterepre. Hogy hova? Íme, hat tuti tipp az egynapos sítúrák kedvelőinek!

Csak az a fránya sok teendő ne volna… Aki síelt már, tudja, mennyire különleges hangulata van a pályáknak, a kellemesen kimerítő síelés utáni közös iszogatásnak, beszélgetésnek, a többnapos kikapcsolódásnak, de a síszezon csupán néhány hónap, és nem mindig jut idő hosszabb időre elkalandozni. Idehaza is vannak sípályák, amelyekhez el lehet ugrani, ám hiába van csak egy napunk, külföldi terepet is választhatunk. Ezúttal megmutatunk néhány olyan helyszínt, ahova érdemes akár egyetlen napra is ellátogatni, mert nem kell olyan sokat utazni, így a vezetés mellett jut idő a síelésre is. Összeállításunk elkészítéséhez segítségünkre volt a www.sielok.hu szakportál.

1. Hochkar
A kedvelt osztrák síterepek egyike Hochkar, amely Soprontól kevesebb mint három óra autóúttal elérhető. A pályarendszer hossza 19 kilométer, amelynél természetesen találunk nagyobbat Ausztriában, de hóbiztosabbat garantáltan nem, a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálja magának az ideális pályaszakaszt.

2. Unterberg
Győrből vagy a város környékéről ugyancsak kevesebb mint három óra az út az unterbergi síközpontig. Egyedülállóan szép környezet várja a síelőt, amelynek valamelyest az infrastruktúra szenvedi meg a kárát, mert a természetvédelmi értékek megőrzése miatt kevés liftet építhettek ki. Kezdőknek és középhaladóknak ajánlottak a pályák.

3. Chopok – Jasná
Észak-Magyarországról ugyancsak nagyjából három óra autózással elérhető Chopok – Jasná, a legkedveltebb szlovák síterepek egyike. A 45 kilométernyi pálya mindenkinek lehetőséget kínál a síelésre, ráadásul az ezer méternél is nagyobb szintkülönbség már valódi kihívást jelent. A legjobb években akár öt hónapra is nyúlik a szezon. Már a hely neve is beszédes, hiszen a Jasná világost jelent, amely a napsütésre utal.

4. Donovaly
Budapesttől kevesebb mint három óra alatt elérhető az egyik legismertebb szlovák síterep, Donovaly. Közelsége miatt ez tényleg a legnépszerűbb a magyarok közében, már csak azért is, mert az elmúlt években rengeteg fejlesztést hajtottak végre, így a gyönyörű környezet elsőrangú szolgáltatásokat kínál. A pályák teljes hossza nagyjából 11 kilométer, a síliftekkel a pályán belül mindenhova gyorsan és könnyedén el lehet jutni.

5. Maribor – Pohorje
Még Budapesttől is csak kicsivel több mint három óra az út Pohorjébe, a szlovén nagyváros, Maribor felett található síközpontba. Szinte ez a Magyarországhoz legközelebb lévő szlovén sípálya, amelyen ráadásul 41 kilométer a pályák összhossza. A pályarendszer fele kezdőknek való, de a nagyobb kihívásra vágyók is majdnem húsz kilométernyi szakaszon síelhetnek.

6. Rogla
A Balaton régiójából indulva ismét nagyjából három órát kell autózni Rogláig, amelyet szinte be sem kell mutatni a téli sportok kedvelőinek. Síiskola, freestyle-park, sífutóterep várja a síelésen kívül másféle kihívásra is ácsingózókat. 12 kilométer a pályák hossza, s bár a szintkülönbség nincs 500 méter, maga a terep 1000 méter felett kezdődik.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.