A terep, amely leteper

Bár az időjárás nem ígérkezik kegyesnek, így is gyönyörű környezet várja a Bakony félmaraton résztvevőit vasárnap.

Pólók, serlegek, frissítés – az utolsó nap(ok)ra is marad még tennivalójuk a 12. Bakony félmaraton szervezőinek, akik évtizedes tapasztalat birtokában mondhatják, hogy az idén igencsak próbára teszi az időjárás a résztvevőket – és a rendezőket is.

„Ennyire esős időnk még nem volt, és bár csaknem háromszáz előnevezőnk van, nem lepődnék meg, ha a rajtnál kevesebben lennénk – jegyezte meg Hites Viktor, aki érdeklődésünkre elmondta, az utóbbi öt-hat évben nőtt jelentősen a résztvevők száma: először százat, majd kétszázat lépte át a létszám, a rekord pedig majdnem négyszáz. – Az első versenyen talán hárman indultak, s onnan jutottunk el a mostani mezőnyig. Az ötlet 2002-ben jött, amikor meghívást kaptunk Németországba egy terepfutóversenyre, ahová gyerekekkel mentünk – utóbb kiderült, a németek legnagyobb terepfutó-viadaláról van szó, amelyen lehet futni és túrázni is. Régebben atletizáltam, és mindig is a mezei futás tetszett a legjobban, ebből alakult ki a mostani megméretés.”

Az útvonallal kapcsolatban Hites Viktor hozzátette, nem annyira nehéz a terep, az első 14 kilométer folyamatosan lejt, a végén aztán jönnek az emelkedők.

A futók Zircről indulnak, és végig erdei utakon, a Bakony gyönyörű részén, a Cuha-szurdokon keresztül a cseszneki vár aljába érkeznek meg. Útközben két helyen van frissítés, minden résztvevő érmet kap. A helyszínen is lehet még nevezni, aki pedig időben regisztrált, névre szóló pólót is rendelhetett magának.

„A patakátkelések miatt lehet esetleg nehezebb a verseny; mintha kicsit akadályfutás jellege lenne, de ezt leszámítva nem annyira vészes az útvonal – tette hozzá Hites Viktor, aki a Bakony, a terep, amely leteper szlogenre is kitért. – Szavazást írtunk ki, és a versenyzőink, követőink ezt választották. Azért olyan még nem volt, hogy valakit tényleg letepert volna a Bakony, de ez tetszett a legjobban a résztvevőknek.”

Akik vasárnap is megküzdhetnek a Bakonnyal, no meg az elemekkel. Szép kihívás lesz!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

(Nyitókép: Bakony Félmaraton Facebook-oldala)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.