eXtremeMan: a hölgyek után az urak jönnek

Szerdától vasárnapig tartó rendezvénnyé nőtte ki magát a nagyatádi eXtremeMan, amelynek keretén belül rendezik meg szombaton a hosszú távú triatlon országos bajnokságot.

Ha a pályabejárást is nézzük, már szerdán kezdetét vette a nagyatádi eXtremeMan, amely az elmúlt 30 év során a térség legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát. Szerdán kerékpározási lehetőség és közös bográcsozás várt a résztvevőkre, csütörtökön közös kocogás keretén belül lehetett bejárni az új futópályát, pénteken pedig már jöhettek a különböző kísérőversenyek. Ezeken több mint ötszázan vettek részt, egyébként pedig 1500 résztvevővel kalkulálnak a szervezők.

„A régió legnagyobb rendezvényéről beszélünk, lassan hasonló nagyságrendű lesz, mint a Balaton-átúszás – mondta érdeklődésünkre Herr Gyula főszervező. – Harminc éve néhány ember úgy döntött, hogy megszervezi a versenyt, akkor harminchárom induló volt, és a Magyar Triatlonszövetség rögtön az év versenyének választotta a viadalt.”

A magas színvonal mellett a jó hangulat is állandó jellemzője a versenynek, ráadásul a különböző kísérőprogramok sem maradnak el. Pénteken például a „Csak fuss és mosolyogj!” elnevezésű betétfutamra került sor, amelyen csak hölgyek állhattak rajthoz, ami oda vezethető vissza, hogy az Ironman-versenyeken döntően férfiak indulnak, és őket gyakran a barátnők, feleségek kísérik – ez a betétfutam pedig az ő kedvükért jött létre. Szintén pénteken rendezték meg az eXtremeManó gyerekfutóversenyt, valamint a babakocsis futamot.

Szombaton pedig jöhet a hosszútávú országos bajnokság, amely 3.8 kilométer futásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42.195 kilométer futásból áll. Az úszásra a gyékényesi bányatóban kerül sor, majd innen indul a kerékpározás Csurgón keresztül Nagyatádra, ahol a futást rendezik.

A korábban egynapos verseny most már ötnaposra nőtte ki magát, vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetésre, a különböző díjak sorsolására kerül sor.

Érdekesség, hogy akik legalább tizenegy alkalommal teljesítették már a távot, azok bekerülnek a tízen túliak társaságába, s ők úgynevezett örökrajtszámmal vehetnek részt a versenyen. Erről, illetve sok más érdekességről nemrég a szintén rajthoz álló Kovács István, Kokó is írt a Csupasporton.

nyitó kép: extrememan.hu

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.