Andrew Skurka, a túrázás supermanje

Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg a természetjárással és a mai napig nem tud elszakadni tőle. Az Egyesült Államok leghosszabb túraútvonalait teljesítette, rekordgyorsasággal.

Habár a hosszú távú túrázásban nehéz az ultrafutáshoz hasonló ismert embereket találni, az Egyesült Államokban hatalmas tiszteletnek örvend Andrew Skurka. A 38 éves férfi az első, aki teljesítette a 11 064 kilométer hosszú Great Western Loopot, a világ második leghosszabb túraútvonalának bejárásához 2007-ben hét hónapra volt hozzá szükséges. Skurka ismertetőjegye, hogy nagyon könnyű hátizsákokkal halad, a leghosszabb útjaira sem visz magával – a vízet, a szükséges ételt leszámítva – 4 kilogrammnál többet. Tempója naponta 55–70 kilométer, és egyáltalán nem jön zavarba attól, ha hosszú ideig egyedül kell járnia az ismeretlent, sőt ez élteti igazán.

„Teljesen átlagos családból származom, édesanyám tanár, édesapám banki hitelügyintéző – vallotta magáról Andrew Skurka a National Geographic róla készített portréfilmjében. A csatorna 2007-ben az év felfedezőjének is megválasztotta, és a túrázás supermanjének nevezte. – A tanulás fontos szerepet játszott az életemben, a testvéreimmel együtt egyetemet végeztem, de amíg ők a szakmájukban helyezkedtek el, az én utam másfelé vezetett. A kilencvenes évek végén kerültem be a felsőoktatásba, nagyon érdekelt a pénzügyi vonal, de a Duke Egyetemen teljesen megváltozott az életem.

A közelben fekvő Appalache-hegységben sokat kirándultam, és hamar rájöttem, hogy ez mennyire szórakoztató. Azelőtt a nyaraimat öltönyben dolgoztam végig, de ez sokkal jobb buli volt. Felnyílt a szemem, hogy máshogy is lehet élni, ezt követően, amikor csak lehetett, jártam a természetet és egyre jobban élveztem.

Már az első nyári szünet is sokat változtatott rajtam, a másodikban pedig végigjártam a háromezer-ötszáz kilométer hosszú Appalachian Trailt, ami teljesen átírta az életemet.”

Skurka befejezte egyetemi tanulmányait, dolgozni azonban nem kezdett el. Szüleivel megbeszélte, hogy egy évet túrázással tölt, csak utána vállal munkát. Az alatt az egy év alatt azonban olyan élményeket gyűjtött, hogy a túrázást már később sem volt képes feladni.

„Tanulmányaim befejezése előtt nem sokkal történt a szeptember 11-i terrortámadás, aminek azonnal érezhetővé váltak a hatásai. Korábban egy egyetemet végzett diák öt-hat álláslehetőség közül választhatott, azt követően viszont ez a kényelmes állapot megszűnt. Nem sokáig szomorkodtam, ez tökéletes apropó volt arra, hogy folytassam a túrázásaimat. Úgy voltam vele, majd jövőre találok munkát, rávettem szüleimet, hogy adjanak nekem egy évet. Ezzel a döntéssel indultam el azon a lejtőn, amelyről azóta sem tértem le.”

Andrew Skurka menetfelszerelésben – Képek: andrewskurka.com

Fiatalon, ereje teljében Skurka nekivágott az ismeretlennek és hihetetlen élményekkel gazdagodott. Hátizsákjával bejárta szinte egész Észak-Amerikát, olyan helyekre jutott el, ahol előtte senki vagy nagyon kevesen jártak. Abban, hogy fokozott tempóját tudja tartani, sokat segített, hogy egész életében imádott futni, már-már szenvedélyévé vált a sportág.

„Az egyetem alatt mindennap futottam, ha megsérültem és valami miatt nem mehettem, szenvedtem a felépülésemig. A futás számomra terápia, segít rendszerezni a gondolataimat, feltölt. A túrázással ugyanezt érem el. Lehet, hogy egyedül járom a vadont, de nem mondanám magam magányosnak. Már megszoktam ezt az állapotot és úgy érzem, mintha különleges kapcsolatom lenne a természettel.

Tudom, hogy csak egy kis porszem vagyok, és a természetet egyáltalán nem érdekli, mi történik velem, mégis úgy érzem, mintha hazajárnék és nem történhet semmi bajom.

Hihetetlenül gyönyörű helyeken jártam, a legemlékezetesebbeket volt a legnehezebb megközelíteni, de kicsit sem sajnálom a szenvedést. Az így megszerzett élmény még értékesebb.”

Andrew Skurka immár 38 éves, de a túrázással továbbra sem állt le, sőt ez lett a szakmája. Weboldalán tippeket, tanácsokat ad kezdő túrázóknak, a témában könyvet is írt.Az érdeklődők akár közös túrát is foglalhatnak vele, ilyenkor élőben adja át temérdek tapasztalatát.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.