Élmények hegyen-völgyön, vendéglőben

Akár rövid, akár hosszabb kirándulásra készülünk, ha véget ér a járvány, Ausztria legdélebbi tartományában mindenre találhatunk lehetőséget.

Kétezernél is több, egészen pontosan 2755 túraútvonal közül válogathat, aki Karintiába utazik. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, mindegy, milyen jellegű túrára szeretnénk menni, biztosan megtaláljuk a nekünk valót.

EGYNAPOS TÚRAÚTVONALAK

Az egyik legkedveltebb karintiai rövid túraútvonal a Wöllaner Nockra vezet. A hegycsúcs körüli parkolóig kell menni autóval, a 6.2 kilométeres túra 488 méter szintemelkedést rejt magában, legmagasabb pontja 2132 méter. A túra családoknak is ideális, mert 2-3 óra alatt könnyű terepen nagyon látványos környéket járhatunk be, egyedi sziklaképződményeket csodálhatunk meg.

Valamivel nehezebb, de cserébe még nagyobb élménnyel ajándékozhat meg minket a Sepplhüttenrundweg teljesítése, ami az Ossiachi-tó környékéről indul, és a kirándulás során drótkötélpályás felvonóval is utazhatunk. A túra 9.3 kilométer hosszú, és bár az előzőnél kicsit nehezebb, utunk során megállhatunk a Sepplhütténél, amely télen a síelőket szolgálja ki, nyáron pedig a túrázók ehetnek, ihatnak, töltekezhetnek fel a teraszán.

A különlegességre vágyóknak kiváló időtöltés lehet a Stollenwanderweg Bad Bleibergnél.

Már a város is nagyon szép helyen fekszik, van termálfürdője, a túraútvonal azonban ennél is jobb szórakozást kínál. Betekintést nyerhetünk a hajdani bányászati életbe: 4.4 kilométeren keresztül sétálhatunk a bányák körül, a sárga színnel megjelöltekbe pedig be is mehetünk, hogy megnézzük, miként zajlottak több mint száz évig a munkálatok. A látottak megértését tájékoztató táblák segítik, a könnyen teljesíthető családbarát túrára mindenképp érdemes magunkkal vinni a fényképezőgépünket is.

Ausztria legmagasabb csúcsa, a Grossglockner – Fotók: Shutterstock

TÖBBNAPOS TÚRAÚTVONALAK

Választékból akkor sincs hiány, ha hosszabb túrára készülünk, azonban a tömegből egyet mindenképp érdemes kiemelni: az Alpok-Adria túrát. Kezdőpontja Ausztria legmagasabb hegye, a Grossglockner, vége az Adriai-tenger Trieszt környékén. A köztes távolság 750 kilométer, amely 43 szakaszra van felosztva. Aki mindegyiken végig szeretne menni, három országot érint: Ausztriában kezdi, Szlovéniában folytatja és Olaszországban fejezi be a túrát. Megismerhetjük a helyi gazdaságot és kultúrát, áthaladhatunk első világháborús helyszíneken, középkori várromok és templomok mellett. A szakaszok napi 4-8 óra gyaloglást igényelnek, az átlagos szintemelkedés 1500 méter. Persze nem fontos ilyen nagy vonalakban gondolkodnunk.

A túraútvonal első szakaszai a napsütötte és idilli Mölltalon vezetnek át, ahol a túrázók a környező háromezres hegycsúcsok egyedülálló panorámájában gyönyörködhetnek.

Szintén az útvonal mentén található a középkori hangulatú művészváros, Gmünd. Megismerhetjük a Millstatti-Alpokot, amely népszerűségét elsősorban szelíd, gömbölyded hegyhátainak és a Karintia második legnagyobb tavára, a Millstätter See-re nyíló varázslatos kilátásnak köszönheti. A folytatásban a Nockberge Nemzeti Park lankás hegyoldalait fedezhetjük fel, betérhetünk a legendás termálfürdőjéről híres Kleinkirchheimbe. Az utolsó szakasz, amely teljes mértékben karintiai szakasz, a Wörthi-tó partján fekvő Veldenből vezet a Faaker See közelében található Baumgartenhöhére. Nem sokkal a cél előtt érjük el a Finkenstein várromot, egy színház- és koncertarénát, ahol a művészetek megismerése iránti vágyunkat is kielégíthetjük.

Rengeteg nordic walking útvonal közül válogathatunk – Fotók: Shutterstock

TEMATIKUS TÚRAÚTVONALAK

Az eddig felsorolt javaslatokban a túrázás állt a középpontban, de az is elképzelhető, hogy sokan inkább a helyi ételek kipróbálását helyeznék a középpontba, ezt kötnék össze egy kellemes kirándulással; esetleg egy konkrét tájegységet szeretnének minél jobban felfedezni. Karintiában erre is van lehetőség.

A karintiai kikapcsolódásról további részleteket tudhat meg a Csupasport-magazinból. A 116 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál és megrendelhető lapozgatós formátumban is.

Arriach nagyon hangulatos település, de nemcsak az épületek és a házak érnek meg egy pillantást, hanem a térség is. Miután leparkoltunk autónkkal a központban, induljunk el, és sétáljunk el a környék autentikus farmjai felé. Útközben 500 éves fenyőfa alatt pihenhetünk, bekukkanthatunk egy hangulatos falumúzeumba, és Karintia legrégebbi, a 16. század végén épített istállóját is megtalálhatjuk. A kirándulás végén pedig kereshetünk egy vendéglőt, ahol kipróbálhatjuk a helyi ételeket.

Ha még inkább elmerülnénk a karintiai specialitásokban, menjünk el a tartomány Lavanttal régiójába. A nagy turistaközpontok nyüzsgése helyett itt természeti élmények sora és nyugalom várja a felüdülni vágyókat. Túráink célpontjaként érdemes a Szent Pál bencés apátságot és a Wolfsberg-kastélyt választani, a vendéglátóegységekben pedig keressük a helyi különlegességeket: spárga, almabor és a környékbeli erdők vadjaiból, főként szarvasból és őzből készült specialitások várnak ránk. Kihagyhatatlan mindemellett az egész évben elérhető karintiai Käsnudel, amely egy tésztabatyu burgonyás-túrós töltelékkel. Fűszerezése hagyományosan turbolyával és mentával történik, receptje mindenhol féltve őrzött családi titok.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.