Évnyitó téli túra a Mecsekben

Az év második hétvégéjén rendezik a Mecsek egyedüli januári teljesítménytúráit. A Hó-PITE 10 kilométeren, a Téli Mecsek 16 és 35 kilométeren teljesíthető. Utóbbit még véletlenül sem szabad félvállról venni.

Az év első hónapja „többszörösen” a téli teljesítménytúrák időszaka. A Téli Zalai Körtúrák, a Téli Teljesítménytúra, a Téli Turul Túrák, a Téli Bükk Teljesítménytúra, a Téli Körös, a Téli Bakony, a Téli Mátra és a Téli Mecsek is szerepel a programban.

Utóbbit január 11-re, szombatra írta ki a Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület (PITE), népszerűségét mutatja, hogy jó idő esetén négyszáz, rossz idő esetén kétszáz körül várható az indulók száma. A rajt- és célállomásként, de igény szerint szállásként is működő Éger-völgyi Teca Mama kisvendéglőbe még a horvát határon túlról is érkeznek túracsoportok.

„Mindegyik túránk kijelölt turistautakon halad, a legrövidebb főleg kisgyerekes családok és az idősebb korosztály körében népszerű – utalt a 10.1 kilométer hosszú, 425 méter szintemelkedésű, Éger-völgy–Patacsi-mező–Remete-rét–Kancsal-forrás–Éger-völgy útvonalú Hó-PITE túrára Bota János, a PITE elnöke. – A 16 kilométeres középtáv már felmegy Jakab-hegyre, a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontjára, az út során két ellenőrzőpont található. Mindegyik hat kilométer per órás átlagsebességgel nyit, és négy kilométer per órás sebességgel zár, az idő mérése mellett forró teával és valamilyen édességgel, csokoládéval – Sport szelettel, ilyesmivel – is készülünk. A célba érkezőket virsli és tea várja, a teljesítésért kitűző és névre szóló emléklap jár. A többszörös teljesítők fém jelvényt kapnak.”

Januárban ez az egyetlen szervezett teljesítménytúra a Mecsekben, aminek minden bizonnyal az időjárás az oka. A fagy és a hótakaró hatékonyan tartja távol a túrázók egy részét, de a túra ilyen esetben sem marad el, legfeljebb a szervezők felemelik a szintidőt.

Ez történt tavaly is, amikor 4-5 cm hó miatt a leghosszabb, 35 kilométeres táv eredetileg 9 órás szintideje 10 órára nőtt. Érthető, hiszen az Éger-völgy–Jakab-hegy–Orfű–Büdös-kút–Kánya-forrás–Petnyák–Melegmányi-f.–Dömörkapu–Misina–Tubes–Éger-völgy útvonal 1316 méteres szintemelkedése tavasszal, madárcsicsergés közepette is emberpróbáló feladat.

„Valóban nagyon kemény a terep, a túrázók megjárják a Mecsek északi oldalát, több hegyet is meg kell mászniuk. Ahhoz, hogy tartani lehessen a szintidőt, kell valamennyi túratapasztalat. Az ellenőrzőpontokon nem lehet sokat pihenni, bár igazából nem is érdemes, mert ha ilyenkor valaki tíz percnél tovább áll egy helyben, könnyen megfázhat. Fontos, hogy fejlámpa mindenképp legyen a hátizsákban, mert ugyan az indulást és a célba érkezést is úgy terveztük, hogy világosban történjen, jobb a biztonság.”

A Mecsek télen is gyönyörű, ha jól állunk a szintidővel, érdemes némi kitérőt tenni. A Remete-rét kedvelt turistaparadicsom, ahol megfelelő körülmények esetén lehet szánkózni, és az egész család remekül érezheti magát. A középső távon a Jakab-hegy kínál extra lehetőségeket, a kilátót, a Pálos kolostor romjait és a Babás szerköveket ajánlott útba ejteni. Ha a leghosszabb távon mindezek mellett még maradt energiánk, felkereshetjük az Orfűi Malommúzeumot.

A Téli Mecsek túra pontos kiírása a pi-te.hu weboldalon olvasható. Előzetes regisztráció egyik távra sem szükséges, az 1200–1600 Ft közötti nevezési díjat a helyszínen lehet befizetni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.