Hegyek-völgyek csodái Tirolban

Tirol igazi osztrák síparadicsom, de nem csak a téli hónapokban várja a kirándulókat. Nyáron is tökéletes választás az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

Zillertal adottságait már korán felismerték a turizmusban, így ez az egyik leginkább hagyományőrző sírégió Ausztriában. A kisebb településeken körbenézve olyan érzése támad az arra járó turistának, mintha megállt volna az idő. Minden nagyon autentikus, kezdve a házak erkélyén lógó színes virágoktól a csodálatosan kidolgozott famunkákon, a szénnel működő gőzmozdonyon át a klasszikus zenés alpesi fogadókat jellemző hangulatig.

De nemcsak télen érdemes felkeresni a környéket, ugyanis tavasztól őszig is remek programokat lehet szervezni, legyen szó túrázásról, hegyi-kerékpározásról, de az extrémebb sportok szerelmesei is találhatnak kedvükre való szórakozást, rafting, kanyoning vagy siklóernyőzés formájában.

A környéken egyértelmű táblák segítik a tájékozódást.

A könnyebb kirándulásra vágyóknak érdemes ellátogatniuk Gerlos településre, ahol a tó partján két nagyon egyszerű körből lehet választani. Az úgynevezett „Gerlos Nordic Walking Stauseerunde” rövidebb távja 10, a hosszabb 13 kilométeres. A végig jelölt útvonalon haladó, a tó körüli erdőben kiépített ösvényt télen sífutók is használják, tehát nagyobb szintemelkedéstől nem kell tartani. A kristálytiszta vizű tó egyébként húsz fok körüli hőmérsékletű, így naposabb, melegebb órákban fürdésre is alkalmas, de a gyerekek is élménydús napot tölthetnek itt el, hiszen a parton vízibiciklit, szörfdeszkát, kajakot, SUP-deszkát és napágyat is lehet kölcsönözni.

Kihagyhatatlan program Ausztria legmagasabb csúcsának, a 3798 méter magas Grossglocknernek és környékének megtekintése. A Tirol és Karintia határát képező hegyvonulatot a legendák szerint 1799-ben mászták meg először.

Terepfutó-paradicsom

A terepfutók körében is közkedvelt a gleccser, hiszen itt rendezik Ausztria egyik legszínvonalasabb magashegyi terepfutóversenyét, a Grossglockner Ultra Trailt, amelyen négy távon mérethetik meg magukat az indulók, akik megküzdenek az időjárás viszontagságaival. A magyarok körében is népszerű versenyen tavaly is több helyen esett hó, sőt olyan év is volt, amikor a kiszámíthatatlan havazás és erős szélvihar miatt a hosszú távot választó futók nem tudták az eredeti útvonalon teljesíteni a versenyt, hanem azt menet közben módosították (rövidítették) a szervezők.

A Grossglockner alpesi hágó ősz végétől nyár elejéig az autósforgalom elől elzárt terület, így a nyári hónapok ideálisak azon kirándulók számára, akik nem gyalogosan szeretnék megközelíteni a csúcsot. Két oldalról lehet feljutni a hegyre: a Tiroli oldalon Kals településről, egy 12 kilométeres szerpentin végén lévő parkolóból, vagy pedig a karintiai oldalon fekvő Heiligenblut településről.

A környék ismert lakói a mormoták, így a turistáknak kötelező apróra vágott répát bekészíteni a zsákjukba, hiszen ez a kis emlősök kedvenc rágcsálnivalója. A kijelölt túraútvonalak mentén amúgy könnyen összefuthatunk velük, kis szerencsével és elegendő mennyiségű sárgarépával magunkhoz is tudjuk őket csalogatni egy simogatás erejéig.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.