Karfiolok és mesevilág Budapest alatt

Ha egy kis változatosságra vágyunk a hagyományos túrázásból, tehetünk egy kitérőt a föld alá. A fővárosban több látványos barlangot is találhatunk, akár a kúszás-mászás élményét is megtapasztalhatjuk.

Habár a legkedveltebb magyarországi barlangok (Aggteleki cseppkőbarlang, Miskolctapolcai Barlangfürdő, Tapolcai tavasbarlang, Balatonedericsi Csodabogyós-barlang) Budapesttől távolabb találhatóak, a főváros is kínál remek lehetőségeket, ha egy kis föld alatti élményre vágynánk.

Szemlő-hegyi barlang – Fotó: dunaipoly.hu

1. Szemlő-hegyi barlang (Térkép)
A Budai-hegységben, Budapest II. kerületében, a Szemlőhegy településrészen, a Szemlő-hegy nevű hegyen található. Járatainak a hossza 2230 méter, függőleges kiterjedése 50.4 méter. A túraútvonal 250 méter, amelyet járdán és lépcsőkön lehet bejárni. Hévizes eredetű barlang, amit a gipszkristályok és a falait dúsan borító borsókövek és karfiolra emlékeztető formák bizonyítják. Levegője pormentes, ezért látogatása légúti megbetegedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott. A barlang feletti park játszótérrel, csúszdával felszerelt.

Pál-völgyi barlang – Fotó: dunaipoly.hu

2. Pál-völgyi barlang (Térkép)
Barlangrendszere Magyarországon egyedülállóan hosszú. Bejárata a Szemlő-hegyi barlanghoz hasonlóan Budapest II. kerületében található, a két barlang látogatását érdemes összekötni egymással. A látogatók számára idegenvezetéssel 500 méter járható be, az útvonal végéhez közeledve magasan felfele vezető fém létrákon vezet az út. A barlangban található képződmények különleges neveket kaptak, van itt Cseppkő-állatkert, Színház-terem és Mese-terem is, utóbbiban Hófehérkét és számos egyéb mesehőst lehet felismerni a képződményekben. A barlang kijárata szép zöld területre fekszik, amely alkalmas a családi piknikre is.

Mátyás-hegyi barlang – Fotó: dunaipoly.hu

3. Mátyás-hegyi barlang (Térkép)
Amíg az előző két barlang családosan is nyugodtan látogatható (a Pál-völgyi-barlangnál 5 év a korhatár), ez már az extrémebb kihívások kedvelőinek ajánlott. Sokáig különálló barlangnak hitték, később kiderült, hogy a Pál-völgyi-barlangrendszer része, de azzal ellentétben teljesen száraz. Járatai szűkek, labirintus-szerűek, végigjárásukhoz be kell öltöznünk (barlangász ruha, sisak, fejlámpa) és lélekben is készen kell állnunk arra, hogy végig kúszni-mászni fogunk. Képzettségtől függően útvonalat választhatunk, de ami mindegyikben közös, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével és az általa biztosított vezetővel, felszereléssel vághatunk neki a túrának.

Budai Vár barlang – Fotó: wikipedia

4. Budai Vár barlang (Térkép)
Látogatása vezetett túrán lehetséges, ami a Budai Várból indul. Tizenkét éves kortól ajánlják, már csak azért is, mert a három kilométeres táv bejárása 1.5-2 órát is igénybe vehet. A föld alatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül rá, hogy az évszázadok során hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintus szerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. Könnyű sétára számíthatunk, nincs szintemelkedés, kevés a lépcső, szilárd burkolatú – de nem akadálymentes – a járófelület.

(Nyitókép: dunaipoly.hu)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.