Kazinczy 200: kiéhezve várják a rajtot

Az eredetileg kiírt időpontban, június 19-21. között rendezik meg az ország egyik leghosszabb és legkedveltebb teljesítménytúráját, amelynek olyan résztvevője is akad, aki sorozatban tizenkettedszer vág neki.

A Kazinczy 200 teljesítménytúrát nem kell bemutatni, már többször írtunk róla oldalunkon, legutóbb például azt, hogy októberre tolódhat. A jövendölés végül nem vált valósággá, a koronavírus-járvány folyamatos csillapodása ugyanis lehetővé tette, hogy már májusban enyhítsenek a szabadidős sportrendezvények szabályozásán, és ez lehetővé tette a kedvelt zempléni kihívás június 19-21. közötti megrendezését is.

„Május vége felé már lehetett tudni, hogy a túrát jó eséllyel megtarthatjuk, a szükséges engedélyeket ugyanis megkaptuk rá

– mondta oldalunknak Wehner Géza, főszervező. – Az útvonallal kapcsolatban voltak kérdőjelek, mert átvezet Szaláncon, és ehhez át kell menni a határon, de szerencsére időközben feloldották a korlátozásokat.”

A túrára minden távot figyelembe véve nagyjából 300 főt várnak, ami több a szokásosnál. A megnövekedett érdeklődés oka, hogy a túra része a Cartographia Kupának, de akad ennél kézenfekvőbb indok is.

„Mindenki ki van éhezve a túrákra.

Persze figyelünk arra, hogy a biztonsági óvintézkedések betartásra kerüljenek. A túrázók között a másfél méteres távolság megtartására felhívjuk a figyelmet, valamint az ellenőrzőpontoknál is telefonos pontőrök lesznek. Odaéréskor a túrázónak és pontőrnek nem kell érintkeznie, csak az előzetesen megkapott QR-kódot kell leolvastatni. Az itinert szintén online formában, előre küldjük.”

Remélhetőleg az időjárás kegyes lesz a túrázókhoz, mert 200 kilométer teljesítése még optimális körülmények között is emberpróbáló feladat

A legtöbb kiemelt túrának megvannak a fanatikusai, akik minden évben lelkesen ott állnak a rajtnál, a Kazinczy 200 esetében Megyesi Balázs is idetartozik. Sorozatban tizenkettedik alkalommal indul a Kazinczy leghosszabb távjának teljesítésére – legjobb ideje 47 óra 30 perc körüli.

„Szeretem a hosszú távú túrákat, a Mátra 115-ön és a Vadrózsa 160-on is indultam már, így amikor először hallottam a Kazinczyról, egyből megtetszett – emlékezett vissza Megyesi Balázs. – Már az első alkalommal nagyon jó élményekkel gazdagodtam, azóta is minden évben indulok. A Zempléni-hegység változatos, a szervezés kimagasló, a hangulat mindig magával ragad.”

A Kazinczy 200 szintideje 55 óra, a 46 éves túrázó azonban ennél jóval hamarabb szeret célba érni, általában az 50 órás teljesítést célozza meg. Energiatartalékait az ellenőrzőpontok kínálatából és a túra füzéri központjában tölti fel, ahová mind a négy 50 kilométeres kör visszatér, és ahol meleg étel is várja a megfáradt vándorokat.

„A taktikám része, hogy nem alszok a túra alatt, hanem egyben megyek végig, legfeljebb egy órás pihenőket tartva.

Az, hogy társasággal vagy egyedül indulok, teljesen változó. Ha egyedül, időnként akkor is hozzácsapódom a körülöttem haladókhoz. A beszélgetésnek köszönhetően éjszaka sokkal könnyebb ébren maradni. Iso porokat és energiaitalt nem használok, nekem a kávé vált be, feldob és felfrissít. Célkitűzésem általában annyi, hogy szintidőn belül legyek, mindezt futás vagy kocogás nélkül, szigorúan gyalog.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.