Szünetel a magyarországi túraélet

Nem csak a teljesítménytúrákat mondták le sorra a szervezők, a Magyar Természetjáró Szövetség arra kérte tagszervezeteit, hogy a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel mindenkit otthon maradásra buzdítsanak.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Gerecse 50-et szervező Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) egy évvel elhalasztotta népszerű teljesítménytúráját, a szervezők azt is leszögezték, hogy célszerűnek tartanák azt, ha a #természetmegvár jeligére a koronavírus-járvány alatt mindenki legfeljebb virtuálisan túrázna.

Persze intézkedés nem csak a Gerecse 50-el kapcsolatban történt, az MTSZ a kijárási korlátozás bevezetését követően hivatalos tájékoztatást küldött tagszervezeteinek, amiben a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel mindenkit a túraélet szüneteltetésére buzdított.

„Az egymás iránt érzett felelősségvállalás és a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a Magyar Természetjáró Szövetség arra kéri Önöket, hogy

az óvintézkedések betartása mellett válasszák inkább az otthon maradást a túrázással szemben – szól az MTSZ felhívása.

– A kialakult helyzet vélhetően tagegyesületeink életében is jó néhány, előre beütemezett feladatot felülírt, azonban elkeseredésre semmi ok! Az előttünk álló hetek kiváló lehetőséget biztosítanak mindnyájunknak a szakmai tevékenységek átütemezésére, újragondolására.”

A felhívás értelmében bármennyire is csábító a kora tavaszi időjárás, bármilyen hívogatóan is süt a nap szombat reggel, ameddig a járványügyi korlátozások nem mérséklődnek, minden túrázó jobban teszi, ha nem kel útra, hanem szem előtt tartva a túrázók, a fiatal és különösen az idősebb korosztály egészségét, inkább otthon marad. A tanácsot már csak azért is érdemes megfogadni, mivel számos példát láthatunk rá, hogy az emberek képtelenek ellenállni a természetjárásnak.

Budapesten, a Normafánál például hiába zárták le a játszóteret és szünetel minden kereskedelmi egység, az emberek tömegesen sétálnak a közkedvelt turistaösvényeken. A járvány mielőbbi megfékezése érdekében márpedig fontos, hogy ha a teljesítménytúrák szervezői képesek voltak átütemezni a rendezvényeiket, túrázóként nekünk is legyen annyi önuralmunk, hogy nem tesszük ki veszélynek a többi kirándulót, és ha már feltétlenül útnak szeretnénk indulni, olyan helyet válasszunk, ahol jó eséllyel nem találkozunk sok emberrel. Ne féljünk egy kis szünetet tartani, a természet valóban megvár.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.