Tömegközlekedéssel a főváros környékére

Budapesttől nem feltétlenül szükséges messzire mennünk, ha túrázni szeretnénk egy jót. A BKV járataival könnyedén a kiindulóhelyre utazhatunk, míg a célállomástól akár hazáig is.

Kirándulások és túrák szervezésekor meglehetősen nagy szerepet kap az utazás. Hány órakor induljunk, hol álljunk meg, meddig juthatunk el, hogy még időben visszaérjünk az autóhoz, merre menjünk pontosan? A problémák egy része könnyen áthidalható, ha tömegközlekedést választunk. Ebből a szempontból a főváros ideális választás, kiterjedt hálózata révén több kedvelt túrahelyszínhez is eljuthatunk. Az alábbiakban ebből mutatunk be néhányat.

 

Kép forrása: bkv.hu

 

1. Teve-szikla – Nagy-Kevély

A túrát a 218-as busz vonalán, a Kövesbérci utca megállóhelynél lehet elkezdeni. A Bécsi útra visszatérés előtt Pilisborosjenőn is ki lehet szállni – innen a 840-es autóbusszal lehet visszatérni Budapestre az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő buszvégállomásra. A túra eredeti végpontjáról a 218-as autóbusz visz vissza az Árpád hídhoz.

A túra könnyen teljesíthető, nem igényel speciális előkészületeket. A Teve-szikla érdekes formájáról kapta a nevét, nem nehéz belelátni a púpos állatot, és még a „feje” is egészen hasonló. A közelben járva mindenképpen érdemes útba ejteni az „egri várat”, amely az 1968-ban forgatott Egri csillagokban szolgált díszletként, de nem bontották el, megőrizték az utókornak. Érdekesség, hogy a forgatás alatt a fából készült vár egy része leégett, de újraépítették. A bemutató óta azonban az épületnek jó darabig senki sem viselte gondját, 2008 nyarán hozta rendbe a környéket a pilisborosjenői önkormányzat.

A túra másik említésre méltó állomáshelye az 534 méter magas Nagy-Kevély, amely a Kinizsi Százas teljesítménytúrának is része, így akik azon valaha elindultak, biztosan ismerős terepen gyalogolnak. A kilátás szép időben szemet gyönyörködtető, érdemes magunkkal vinnünk a fényképezőgépünket.

A túra pontos leírása ide kattintva található.

 

Kép forrása: bkv.hu

 

2. Szépjuhászné – Makkosmária – Normafa

A Széll Kálmán térről a 22-es vagy a 222-es buszra felszállva eljutnak a Szépjuhászné elnevezésű megállóig, amely a túra kezdőpontja. A túra végpontján, a Normafánál a 21-es vagy a 90A jelzésű autóbuszra szállhatnak fel, amely visszavisz a városközpont felé, a Széll Kálmán térre.

A János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti hágóban, az úgynevezett Budakeszi-völgyben 350 méter magasságban létesült kirándulóközpontot kell keresnünk. A hely neve a monda szerint onnan ered, hogy Hunyadi Mátyás itt ismerkedett meg egy szép juhásznéval. Ha az előző túra kapcsán a Kinizsi Százast emlegettük, a Szépjuhásznét a családosok ismerhetik jól, a Gyermekvasút egyik állomása is itt található. Érdemes azonban gyalog is útnak indulni, a Budai Tájvédelmi Körzet teljesen más arcát mutatja, ha sétálva fedezzük fel. Utunk Makkosmárián vezet keresztül, az itt található Angyalok királynéja kegytemplom a Székesfehérvári egyházmegye egyik búcsújáró helye. A második világháborúban rengetegen zarándokoltak ide hadifogoly hozzátartozóikért imádkozni, a háborús időszak vége óta a látogatók főként a különböző függőségekben (alkohol, kábítószer, szerencsejátékok) szenvedők lelki üdvéért fohászkodnak.

A Normafa népszerű kirándulóhely, ahonnan pazar kilátás nyílik egész Budapestre. Rengetegen futnak, sportolnak a környéken, de a kisgyerekes családok is bátran felkereshetik a játszótere miatt. A túra megkoronázása lehet egy itt elfogyasztott rétes és meggylé, de akikben még van erő, a János-hegyen található Erzsébet-kilátóhoz is elsétálhatnak, és onnan libegővel utazhatnak egészen Zugligetig.

A túra pontos leírása ide kattintva olvasható.

(Nyitókép: teve-szikla, forrás: www.dobogokokirandulas.hu)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.