Túraajánló

Túra és futás a mini Grand Canyonhoz

Szombaton a túrázókat, vasárnap a terepfutókat várja Biatorbágyon a Wadkanz rendezvénye. Az útvonal a környék legszebb részein, többek között a Madárszirten keresztül vezet.

Ha Budapesten lakunk, és szabadidőnkben szívesen hódolunk a túrázásnak, terepfutásnak, nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a hétvégén igazán különleges kikapcsolódásban legyen részünk. Szombaton a Wadkanz Tour Viaduktot, vasárnap a Wadkanz Trail Viaduktot rendezik meg a fővárostól mindössze huszonöt kilométerre, Biatorbágyon. Az útvonal mindkettő esetében ugyanaz, a lebonyolítás azonban számos részletben eltér. Hogy miért nem lehetett egy napon szervezni a túrázást és a terepfutást?

„A túrázók reggel szeretnek indulni, a futók később, viszont ha egy napon lenne mindkét rendezvény, és a túrázókat előreengednénk, a futók lényegében akadálypályán futnának – árulta el kérdésünkre Garamszegi Zsolt, alias Wadkan, a verseny főszervezője. – A kétnapos bontás tehát lényegében egy kényelmi szolgáltatás a futóknak. Szervezési szempontból ugyanakkor ez nem a legszerencsésebb megoldás, mivel a költségek nagyjából a duplájára rúgnak. Könnyen előfordulhat, hogy a Wadkanz Trailt most rendeztük meg utoljára. Az álmom egy prémiumverseny lenne, de komolyabb szponzor nélkül azt képtelenség gazdaságosan fenntartani.”

Az, hogy a szervezők főként a terepfutókra koncentrálnak, a verseny koncepcióján is látszik. A Wadkanz Trail-versenysorozat eddigi több mint tíz állomása alatt a távok legjobbjai érmek mellett ajándékokban is részesültek, a dobogósok pedig ezt követően külön pro kategóriába kaptak meghívást, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a soron következő versenyen VIP-indulóként ingyen vehettek részt, és kihívhattak maguk ellen valakit. Az idei Wadkanz Trail különlegessége, hogy az összes eddigi dobogós meghívást kapott a pro kategóriába, ahol összemérhetik erejüket egymással. További különlegesség még, hogy a leghosszabb, 30 kilométeres L-kategóriába akár háromfős váltóval is lehet nevezni, illetve az amatőr kategórián belül megrendezik a kaptatófutást. A verseny szervezői kiválasztják az útvonal legmeredekebb szakaszát, külön mérőállomást üzemeltetnek erre, a szakaszt leggyorsabban megtevőt pedig különdíjban részesítik.

A terepfutóversenyen nem lehet panasz a frissítőpontok és a cél ételkínálatára sem. Fotók: wadkanz.hu

„Szintemelkedés tekintetében a pálya mindenki számára tartogat kihívást, de a bejáráskor azért figyeltünk rá, hogy abszolút futható legyen, az indulóknak ne kelljen e teljesítéshez előtte hegymászóleckéket venniük.

Az útvonalat úgy terveztük, hogy a környék számos látnivalóját érintse. A patakpartot, amely Biatorbágy zöld szíve, a viaduktot, ahol 1931-ben Matuska Szilveszter robbantásos merényletet követett el, illetve a Madárszirtet, ami egy amolyan mini Grand Canyon – hatalmas sziklaletörés és egy árok. Ugyancsak ikonikus a Madárszirt tetejére felvezető tereplépcső. A táj változatos, a sztyeppés kietlen résztől a fenyőerdőig minden megtalálható benne. A versenyzőket jól felszerelt frissítőpontokkal is várjuk, az italok és kekszek mellett olívabogyót kínálunk, a célban pedig mindenkit meleg étel vár, külön figyelve a vegetáriánusokra is.”

A rajt és a cél mindkét nap Biatorbágyon, a Fő utca és Fekete-köz sarkán a patakparton található. A túrázók szombaton reggel 8-tól, a futók vasárnap délelőtt 10-től indulhatnak útnak. További információk a túrával kapcsolatban itt, a terepfutóversenyről ide kattintva érhetők el.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.