Vadrózsa: nyár végi erőpróba a Mátrában

Magyarország egyik legnehezebb teljesítménytúrája szeptember elején rajtol, a kisebb távok családoknak is ideálisak, a leghosszabbon a legrutinosabbak is elbukhatnak.

Huszadik alkalommal rendezik meg idén szeptember 7-8-án a Vadrózsa teljesítménytúrát a Mátrában, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan idén is öt távon lehet teljesíteni: tíz, húsz, harminc, ötven és százhatvan kilométeren. Az első négyre szeptember 2-ig adható le a nevezés, a leghosszabbra augusztus 23-ig lehetett. Hogy melyiknek vágnak neki a legtöbben?

„A kisebb távok népszerűbbek, nagyságrendileg százötven-kétszázan indulnak rajtuk – válaszolta Molnár Zsolt, a szervezésért felelős Hérics Természetjáró és Turisztikai SE titkára. – A tíz kilométer kisgyerekes családoknak ideális, egy nagyon kellemes kirándulás, amelyen a szintidőt is nagyon tágra vettük, szinte nem is kell rá figyelni. Nagyobb gyerekekkel a húsz-harminc kilométeres táv a jó választás, ezek már fárasztóbbak, de kényelmesen teljesíthetőek.

Az ötven kilométer a kétezer méteres szintemelkedés miatt már komolyabb edzettséget kíván, azt nem biztos, hogy teljesíteni tudja bárki. A százhatvanas táv pedig külön kategória.”

Ahogy egyre közeledik a túra időpontja, lassan célegyenesbe fordul a rendezés. Megkezdődik a külön vásárolható pólók és a jubileumi alkalomra készült csősál gyártása, az útvonal bejárása, szalagozása. Utóbbit ne úgy képzeljük, mint a futóversenyeken, az extra jelzés főként a kritikus elágazásokba kerül, a túra nagy részén a helyszínen kapott itinerre és a turistajelzésekre támaszkodhatunk. A szervezők nagy figyelmet fordítanak az ellátásra is, az egyedüli, amit nem képesek befolyásolni, az az időjárás.

„Az eddigi tizenkilenc rendezés alatt egyetlenegyszer fordult elő, hogy hatalmas mennyiségű csapadék hullott le, meg is csappant az indulók száma. A rövid távon indulókat ezt leszámítva mindig meleg várta, ez az egyik utolsó nyári hétvége. A százhatvan kilométerrel próbálkozóknál más a helyzet, ott előfordulhatnak hűvösebb, csapadékosabb időszakok.

Ami az ellátást illeti, az ellenőrzőpontokon rágcsálnivalók, üdítők, izotóniás ital és zsíros kenyér is megtalálható, a leghosszabb távon indulók pedig emellett háromszori meleg étkezést kapnak. Igyekszünk mindent úgy kialakítani, hogy minimális saját ellátmánnyal végig lehessen menni.”

A 160 kilométeres Vadrózsa méltán nevezhető Magyarország egyik legnehezebb teljesítménytúrájának. A távra 7200 méter szintemelkedés jut, amely csak kétszázzal kevesebb annál, ami a Zemplénben rendezett, ötven kilométerrel hosszabb Kazinczy 200-on várja a résztvevőket.

„Általában nyolcvanan neveznek, hetvenen indulnak el rajta. Olyan nincs, aki gyors tempóban végigfutná az egészet, a legtöbben a kocogást vegyítik a fokozott tempójú sétával. A résztvevők negyven százaléka szokta feladni a távot, a legtöbben azért, mert elérnek teljesítőképességük határára. Ez nagyon kemény erőpróba, amelynek teljesítéséhez kiemelkedő erőnlét és sok tapasztalat szükséges.”

A távra 7200 méter szintemelkedés jut (Fotók: AFP)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.