Zupper körtúra a Vértesben

A Mária-szurdokot, a Vitányvárat, a Rockenbauer-emlékfát, a Zuppa-tetőt és kis kitérővel a Gráciák bércét is érintő új instant túra nemcsak látványos, de a legjobb idő teljesítéséért jutalom is jár.

Néhány hete már írtunk a tavasszal indult Groove Trailsről, amely innovatív és zöld instant teljesítménytúrákat kínál országszerte. A választék eleinte három túrából állt, a lista nemrég a Zuppa Traillel négyre bővült.

A Zuppa Trail Szárligetről induló körtúra, amelyet a nevezést követően a Geogo alkalmazás segítségével lehet az általunk kiválasztott időpontban teljesíteni. Az útvonal 28 kilométert fed le a Vértesben, olyan látnivalókat tartogat, mint az egykori Csákány-patak által vájt áttöréses Mária-szurdok, az erdő zöldjében megbúvó Vitányvár fehér falmaradványai, az egyedülálló Rockenbauer-emlékfa, a kis kitérővel meglátogatható Gráciák bérce, valamint a környezetéből markánsan kiemelkedő sasbérc és a remek kilátást tartogató Zuppa-tető, a túra névadó magaslata.

Gráciák bérce – Fotók: Marosi Bence

„Több olyan kiegészítést lehet tenni a túraútvonalhoz, amely nincs rajta a GPS tracken, de pluszélményt ad – mondta Marosi Bence, a Groove Trails társszervezője. – Ide sorolható a Körtvélyesi kilátó és a Gráciák bérce. Utóbbihoz nem vezet jelölt turistaút, viszont fel lehet jutni biztonságosan több oldalról is. Gyönyörű a kilátás, miközben nagy sziklák között lehet sétálni.”

Bence elmondása szerint nem kell már sokat várni a Groove Trails következő útvonalára sem, amelyről egyelőre annyit lehet csak tudni, hogy a Balaton-felvidéken lesz kijelölve.

Vitányvár – Fotók: Marosi Bence

„Nagyjából két hét múlva jelentjük be az új túránkat. A kiindulópontja Balatonfüred lesz, a végleges kiíráshoz még annyi hiányzik, hogy megállapodjunk az éremátadó hellyel. Egy harminc kilométer feletti és egy tizenhárom kilométeres távot tervezünk, a rövidet azért alakítottuk ki, mert a Nyakas Körön is nagyon népszerű ez a távolság, meglepően sokan jönnek rá, főként a családok kedvelik.”

Fából készült érem jár a Zuppa Trail teljesítéséért is – Fotók: Marosi Bence

Ahogy terjednek az instant túrák, úgy irányul egyre nagyobb figyelem arra, hogy melyik távot ki teljesíti a leggyorsabban. Túrázó kategória ebben az értelemben nincsen, nehéz is lenne, hiszen aki nagyon gyorsan túrázik, az már-már beleesik a futó kategóriába. A fokozott érdeklődést látva a Groove Trails csapata úgy döntött, elindítja „Pályacsúcs kihívását”.

„Tudjuk, hogy sokakban buzog a versenyszellem, szeretnék összemérni képességeiket másokéval, miközben gyönyörű tájakon edzhetnek. Nálunk a pályák ehhez adva vannak, így szeretnénk motiválni mindenkit a pályacsúcsok megdöntésének kísérletére. Mindenki, aki bármelyik körünk pályacsúcsát megdönti, ajándék nevezést kap egy általa választott másik körünkre is. A verseny elbírálásának alapja a Geogo szerinti hivatalos idő, de esetenként a GPX track bekérésének jogát is fenntartjuk a visszaélések elkerülése végett. A kihívás férfi- és női kategóriában egyaránt érvényes.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Dobogókő-kör: tömör gyönyör
Kislányos testépítőből fitneszmodell
Törékeny kislányból a szkander királynője
UTT-győzelem: a kakastól a pályacsúcsig
Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Dekázás szélben, viharban a Szaharán át
Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.