Rasovszky Kristóf – éremmel Tokióba?

Sikereivel önmagát is meglepte a 21 éves Rasovszky Kristóf, aki 2019 legfontosabb céljaként az olimpiai kvótaszerzést nevezte meg – a legszebb az volna, ha világbajnoki éremmel kvalifikálná magát Tokióba.

– Hogy van?
Egy ilyen zsúfolt év után kicsit fáradtan, de összességében jól – válaszolta Rasovszky Kristóf, aki a glasgow-i Európa-bajnokságon a nyílt vízi úszók mindhárom távján érmet szerzett (5 és 25 km-en győzött, 10 km-en második lett), ráadásul a mértékadó Swimming World Magazine és a swimswam.com nevű szakportál is az év férfi nyílt vízi úszójának választotta. – Az utolsó világkupaverseny után kicsit visszafogottabban edzettem, és a két ünnep között sem fogom túlzásba vinni. Kellenek a nyugisabb időszakok, utána mindig könnyebb belevágni a kemény munkába, jobban várom az úszást.

– Van is mit kipihennie. Sejtette volna, hogy ilyen sikereket hoz 2018?
– Ennyire jó évre azért nem számítottam. A legfontosabb versenyem az Európa-bajnokság volt, és bár reménykedtem a több éremben, meg jól is sikerült a felkészülésem, azt nem tudtam, hogy megy majd a többieknek. A két-három bronzéremmel már elégedett lettem volna, a két arany- és egy ezüstéremmel pedig felülmúltam a várakozásaimat.

– Változott bármiben is a kiugró siker hatására?
– Emberileg szerintem nem. Azt érzékelem, hogy többen keresnek, sok interjút adtam, meg kell találni az egyensúlyt a különböző feladataim között. Megszoktam az érdeklődést, és bár különösebben nem vonz a rivaldafény, nincs vele gondom.

– Minek köszönhető, hogy ennyire jól sikerült 2018?
Sokat léptünk előre, ugyanakkor az év elején még sokszor hiba csúszott a versenyzésbe. A felkészüléssel és az állapotommal már akkor is minden rendben volt, ám olykor félrement a taktika, rosszul „olvastam” az aktuális versenyt, nem a megfelelő stratégiát választottam. Sokféle verziót próbálgattunk, és szükség volt ezekre a hibákra is ahhoz, hogy később többször is jól döntsek. A nyártól versenykörülmények között is jól tudtam végrehajtani, amit elterveztem.

– A diadalokkal párhuzamosan változik a pozíciója: már nem kihívó, hanem az üldözött bajnok lesz. Élvezi?
– Mindenképpen jólesik, hogy figyelnek rám, és azt sem bánom, hogy az eredmények miatt egyre inkább engem akarnak legyőzni. Ugyanakkor még mindig inkább csak a fiatalok között mondhatom tapasztaltabbnak magam; egyébként is, nagyjából mindenki tudja, kitől mire számíthat. Valószínűleg már nem úgy tartanak számon, mint aki meglepetést okozhat, hanem számolnak velem.

– Két éve még a hangzatos utánpótlás-eredmények miatt cikkeztek önről, most már a felnőttek között is befutott. Remélt ilyen gyors és sikeres átmenetet?
Tényleg viszonylag könnyen zajlott az átmenet az utánpótlásból a felnőttek közé, ami részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok versenyen szerepeltem. A tavalyi világbajnokság után éreztem, hogy valószínűleg nem lesz nagy gond az átmenettel, örülök, hogy tényleg így történt.

– Mit kíván magának 2019-re?
A 2018-ashoz hasonló évet, vagy még sikeresebbet. Jó lenne, ha sikerülne megszerezni a kvótát az olimpiára, ehhez az első tíz között kell végezni a világbajnokságon. Ez a legfontosabb cél, de klassz volna, ha éremmel sikerülne teljesíteni.

Rasovszky Kristóf számára 2018…
…legboldogabb pillanata: „sikerült érmet szereznem a glasgow-i Európa-bajnokság 10 kilométeres versenyében.”
…legfurcsább versenye: „az eilati Európa-kupán az eligazításkor mondták, ha meglátunk egy nagy élőlényt, nem kell megijedni, az csak bálna, nem cápa. Igyekeztem, ám végül egyet sem láttam.”
…legnagyobb csalódása: „a hazai, balatonfüredi világkupaversenyen nem sikerült jó eredményt elérnem, a legjobb negyvenen kívül értem célba.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.