BALATON-ÁTÚSZÁS

Tizedszer, 79 évesen

Sosem késő sportolni, bizonyítja Katona Gézáné példája is, aki nyugdíjasként úszta át először a Balatont, most pedig – 79 évesen – tizedszer vág neki a távnak.

Semmi időm a felkészülésre, úgysem bírnám átúszni, különben sincs kedvem hozzá – ha valaki beindítaná a kifogásgenerátort, hogy miért nem akar megpróbálkozni a Balaton-átúszással, kedvcsinálóként felidézünk egy történetet. Többet is lehetne egyébként, hiszen tavaly a hölgyek között Kertész Zsuzsanna volt a Balaton-átúszás női korrekordere, aki 79 évesen tizedszer teljesítette a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométeres távot, amihez négy perc híján négy órára volt szüksége.

A nála csak másfél évvel fiatalabb Katona Gézánénak azonban alig három óra kellett, hogy átússza a tavat, ami több mint elképesztő teljesítmény.

„Nagyon szeretek úszni, és az a helyzet, hogy lassan szinte jobban mozgok a vízben, mint a szárazföldön – jegyezte meg fanyar humorral Katona Gézáné, aki tavaly kilencedszer tempózta át a Balatont. – Egyetemista koromban úsztam, aztán nem, majd visszakeveredtem a vízhez, amikor az unokámat vittem az uszodába. Azóta rendszeresen úszom.”

Katona Gézáné kapásból idézi, hogy első nekirugaszkodásra két óra húsz perc alatt tette meg a távot, de kénytelen elfogadni, hogy azóta évről évre lassabb néhány perccel. Igaz, hozzáteszi, szerinte a tavalyi 3:01:54-es ideje nem volt pontos, mert nem a vízbe ugráskor indították az órát; úgy érzi, kevesebb idő alatt, három órán belül teljesítette a távot. Ráadásul az sem segítette, hogy hol oldalról, hol szemből fújt a szél, ahelyett, hogy északról érkezett volna a fuvallat.

„Az első harmad után kezd nehézzé válni, de amikor túl vagyok a féltávon, már jóval könnyebb, hiszen tudom, kevesebb van hátra, mint amennyit megtettem. Egyébként az úszás öröméért úszom. Mellúszásban teljesítem a távot, de néha pihenésképpen átfordulok hátra, és azalatt a néhány tempó alatt kedvtelve figyelem a hegyeket az északi parton.”

Jubileumi, tizedik úszására sem készül másként, mint korábban: nem úszik nyílt vízben, viszont hetente kétszer-háromszor 1600–2000 métert tesz meg egy 25 méteres medencében.

Ami a versenytaktikát illeti, egyedül szokott úszni, és egyszer sem áll meg, így nem is frissít, semmit sem eszik vagy iszik úszás közben.

„Nincs különösebb célom, egyszerűen örülnék, ha sikerülne ismét átúszni a Balatont.”

(nyitó képünk illusztráció)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.