Vízitúratippek kezdőknek és haladóknak

A hazai vizek számtalan lehetőséget nyújtanak amatőr vagy profi kajakosoknak, evezősöknek, kenuzóknak, de indulás előtt érdemes néhány jó tanácsot is figyelembe venniük és betartaniuk.

Aki már vízitúrázott, tudja, miért érdemes visszamenni, aki viszont még nem, annak nem tudunk mást mondani, mint hogy próbálja ki a kikapcsolódás ezen különleges formáját. Előtte viszont mindenkinek ajánljuk, hogy olvassa el az alábbi összeállítást, amelynek elkészítésében Malárik Attila, a Magyar Természetjáró-szövetség vízitúraszakágának vezetője volt segítségünkre, s tudjon meg többet erről az aktív pihenési lehetőségről.

A rendelkezésre álló idő hossza csak az egyik paraméter a vízitúrák tervezésekor. A másik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, az evezni tudás, a gyakorlottság. Más útvonal ajánlott a kezdőknek, más a gyakorlottabb túrázóknak. Fontos, hogy mindig legyen egy rutinos személy a csapatban. Ezért a rövidebb-hosszabb túrák között más útvonalakat ajánlunk kezdőknek és tapasztaltabbaknak.

 

Fotó: shutterstock

 

1 napos evezések

Ha egy napra indulunk, egy délelőttöt vagy délutánt töltünk el evezéssel, kényelmes helyzetben vagyunk. Kevés felszereléssel indulhatunk útra, nem kell például hálócucc. Néhány óra túrázásért nem érdemes hosszú órákat utazni, jobb olyan helyszínt keresni, amely nincs túl messze a lakhelyünktől.

A kezdőknek, főleg szélcsendben, kiválóak a kisebb tavak, állóvízben az áramlások sem okozhatnak nehézséget és veszélyt. Itt könnyűszerrel megtanulható a bánásmód a hajóval, és tapasztalatokat gyűjthetünk. A tavak mellett megfelelő erre a Ráckevei-Duna, a Duna és Tisza holtágai, a Holt-Körös, az Öreg-Túr vagy Baján a Sugovica a Petőfi-sziget körül.

A rutinos evezősöknek teljes a választék a hazai vizeken. Hernád, Ipoly, Duna, Tisza, Balaton, Körösök, Bodrog, bármelyik alkalmas lehet. Különleges kaland az Által-ér, amelyen évente egyszer lehet evezni, amikor kinyitják a tatai Öreg-tónál lévő zsilipet. A teljesítmény megszállottjai részt vehetnek túraevezős „versenyeken”. Ha arrafelé lakunk, vagy hajlandók vagyunk mégis sokat utazni, a Szigetköz vagy bármely más élő vizünk is megfelelő terep.

 

2-3 nap, hétvégi túrák

Változatos helyszínek

Aki a csendesebb vizeket szereti, ahol a fák között lehet bújócskázni, annak javasoljuk az Öreg-Túrt, a Tisza-tavat vagy az Ipolyt. A nagyobb folyók mellék-, illetve holtágai is ilyen élményt adhatnak. Aki nagy panorámára vágyik, mehet a Dunakanyarba, sőt a Dunán bármerre. Bár Budapesten keresztül evezni gyönyörű, nyáron a hajóforgalom miatt veszélyes. Bár mindegyik más és más, a Gemenci-erdő térsége és a Balaton északi partja is nagyon szép látványt nyújt.

Ha rövid vagy hosszú hétvégére tervezünk evezést (attól függően, hogy a szállásunkat hogyan szervezzük meg), már szükség lehet hálófelszerelésre. A vízitúrázás sokaknak a sátorozás élményével is összekapcsolódik. Két-három nap alatt hosszabb távokat is tudunk teljesíteni, megéri messzebbre elutaznunk.

A kezdőknek hasonló szempont alapján érdemes helyszínt választaniuk, mint az egynapos túrákra, célszerű tavakat, illetve nyugodt vizeket keresni. A kis tavak kevésbé praktikusak, mivel naponta körbe-körbe evezni nem annyira izgalmas. A Tisza-tó, a Fertő tó nagyon jó célpont, de a Velencei-tavon is el lehet tölteni egy hétvégét. Találunk nyugodt és biztonságos ágakat a Szigetközben is. A Tisza, a Bodrog és az alföldi folyók többsége kezdőknek megfelelő választás.

A Szigetköz már a rutinosaknak is nyerő célpont. A gyorsabb ágak odafigyelést igényelnek, de a keskeny ágak, gyors sodrású kanyarok sok élményt és szépséget nyújtanak. Ha kihívást is keresünk, nekivághatunk a Szentendrei-, illetve a Csepel-sziget megkerülésének. A tapasztaltabb evezősök elutazhatnak a Körösökhöz és a Felső-Tisza vidékére. Hangulatos az evezés az Ipolyon is, ám a kis folyóknál az evezhetőség sokszor vízállás függvénye. Az már „csak” logisztikai kérdés, ki hogyan utazik: tömegközlekedéssel és bérelt hajóval vagy autóval és saját hajóval, a felszereléseket a hajóban szállítja, vagy segítő szállítja a parton.

 

4–7 napos vízitúra

Ez a „királykategória”. Egy hét alatt szinte minden magyarországi folyó végigevezhető. Ezek a túrák természetesen alaposabb szervezést igényelnek. A túra hossza mégsem jelenti azt, hogy hétszer annyi felszerelésre van szükségünk, mint ha egy napra mennénk.

 

A Tisza-tó is impozáns látványt nyújt a naplementében.

 

Célszerű hosszabb folyókat keresni. Kezdőknek a Tisza, a Körösök optimális, jó választás a Tisza-tó zegzugos világa is. Rutinosabb túrázóknak alkalmas terep a Rába, a Duna, a Dráva, a Tisza, a Körösök, a Hernád és a Sajó is, de a Balatont is körbe lehet evezni egy hét alatt. Ha a Drávát célozzuk meg, a nemzeti park engedélye szükséges.

Állóvízben a kezdők napi 15 km-rel bátran tervezhetnek, a rutinosabbak ennek a duplájával is. Folyóvízben lefelé nem lehetetlen a tavi táv kétszeresét teljesíteni. A szervezésben ajánlatos egy-két nap tartalékot hagyni. A pihenő beiktatása kifizetődik, egy esős napon szusszanhatunk egyet, vagy újonnan felfedezett helyen eltölthetünk egy extra napot.

 

Sose hagyjuk otthon!

Bár az evezőt gondolhatjuk alapfelszerelésnek, mentőmellény nélkül sose induljunk el! A veszélyes helyeken, folyók szűkületénél vagy az olyan „forgalmas” helyeken, mint a Duna budapesti szakasza, célszerű felvenni.

Ismeretlen helyeken legyen nálunk térkép, tájoló. Tanuljuk meg még a túra előtt használni!

Hasznos egy feltöltött telefon, de csak vízmentesen elcsomagolva. Baj esetén segítséget tudunk kérni.

Az elsősegély, egészségügyi és higiéniai felszerelés nélkülözhetetlen társunk. Legyen benne kötözőszer, láz- és fájdalomcsillapító, kullancscsipesz, esetleg pólya a törött végtag rögzítésére.

 

Figyelem! Fontos szabályok!

A folyók, tavak ugyanolyan útvonalak, mint a szárazföldön az úttest, s ahogy ott is vannak közlekedők (gyalogos, kerékpáros, autós), ez a vízre is igaz.

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Vízre szállás előtt, különösen ha az adott területen hajóforgalom is várható, célszerű átnézni a hajózási szabályokat. A személy- és áruszállító hajókat minél jobban ki kell kerülni, a hullámverésükkel veszélyt okozhatnak, és elsőbbségük is van az evezős járművekkel szemben. Az evezősnek van viszont elsőbbsége a motorcsónakkal, jachttal, jet-skivel szemben, bár nem feltétlenül okos mindenáron ragaszkodni hozzá. Biztonságos, ha az ember építette műtárgyakat – hídláb, ponton, gát – elkerüljük. Ha evezés közben esetleg beborulunk, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Tudjuk, hányan voltunk a hajóban, és számoljuk meg az embereket, hogy mindenki a víz felett van-e. Ha senki sem hiányzik, és mindenki biztonságban van, jöhet a felszerelés összegyűjtése, a cuccok és a hajó partra juttatása. Ha elmúlt az ijedség, és mindent rendbe raktunk, folytathatjuk a túrát. Tapasztalt túravezető társaságában borulás történhet ugyan, baleset azonban ritkán. Ha veszélyes részt látunk magunk előtt, s nem tudjuk biztonságosan kikerülni, inkább szálljunk partra, ott kerüljük meg az akadályt, és utána térjünk vissza a vízre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.