Először az olimpián a BMX freestyle

A világ legjobbjait felvonultató, vélhetően látványos versennyel mutatkozik be a tokiói ötkarikás játékokon a szabad stílusú BMX, amely a jövőben is szeretne maradni a programban.

Sporttörténelmi pillanat szemtanúja lehet, aki július 31-én, szombat hajnalban leül a képernyő elé. Tokióban ugyanis ekkor kezdődik a nők BMX freestyle (szabad stílus) versenyének selejtezője, ami azt is jelenti, hogy a szakág legnevesebb képviselői először mutathatják meg tudásukat az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy ideje azon munkálkodik, hogy a fiatal generáció tagjai körében is népszerűbbé tegye a megújulásra szoruló nyári játékokat. Ennek jele, hogy a NOB korábban úgy döntött, több extrém sportot is felvesz a programba. A BMX freestyle mellett mostantól – egyelőre legalábbis – olyan sportágakkal is találkozhatunk, mint a gördeszka, a sportmászás vagy éppen a hullámlovaglás.

 

Hannah Roberts a csengtui világbajnokságon. Fotó: AFP

 

Különösen nagy az érdeklődés a BMX freestyle rendkívül látványosnak ígérkező versenyei iránt, amelyeket vélhetően nem utoljára élvezhetünk az olimpián.

„Aki látott már BMX freestyle versenyt, tudja, mennyire látványos és lenyűgöző – hívja fel a figyelmet Szepesi Tibor BMX-versenyző. – Amikor a műtétem előtt lejátszottam egy videót az orvosoknak és a nővéreknek, hogy lássák, milyen műfaj is ez, teljesen odavoltak érte. Nem alaptalanul vették fel az olimpia programjába, hiszen így sokkal több nézőt lehet a képernyő elé csábítani. Tokióban bebizonyosodik, hogy extravagáns sportág, amely rengeteget fejlődött az elmúlt években.”

A magyar versenyző úgy látja, a BMX freestyle már régen nem az a sportág, mint ami húsz éve volt. Akkor egy félcsőben tekertek ide-oda a bringások, ma már azonban dupla, sőt triplaszaltókat is bemutatnak a levegőben. Bár a zsűri több szempont alapján ítéli meg a versenyzőket, a pontozás mindenkinek érthető, így könnyen figyelemmel kísérhetjük a verseny állását.

Ami a női mezőny erőviszonyait illeti, Szepesi Tibor szerint senki sem tudja majd megszorongatni az amerikai Hannah Robertset.

„Emberfeletti, amit művel – jelenti ki a magyar BMX-es. – Egyszer viccből megkérdeztem tőle, valóban lány-e. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a fiúk között is megállná a helyét. BMX-tudása alapján körülbelül tíz évvel előzi meg versenytársait. Ha nem jön közbe semmi váratlan, biztos, hogy megnyeri az olimpiát.”

A hölgyeknél a szintén amerikai Perris Benegas, illetve a svájci Nikita Ducarroz közelíti meg némiképpen Hannah Robertset, de az utóbbi időben egyre eredményesebben versenyző brit Charlotte Worthington is okozhat meglepetést.

A nőkéhez képest a férfiak mezőnyében jóval több rider indul aranyérem-esélyesként Tokióban.

„Nemcsak sűrű, hanem meglehetősen változatos is a férfimezőny – árulja el Szepesi Tibor. – Van, aki mellett a rutin szól, van, aki meglepetésre képes, más pedig a kiegyensúlyozott teljesítményére számíthat.”

A fogadóirodáknál az ausztrál Logan Martin a legnagyobb esélyes, ő szinte minden versenyéről éremmel távozik. A dobogó egyik fokára pályázik Daniel Dhers, aki rutinos róka, és Szepesi Tibor szerint nagy dobásra készül. A Costa Rica-i Kenneth Tencióról se feledkezzünk meg, aki nem mindig végez érmes helyen, de ha elkapja a fonalat, bármire képes. A felsorolásból nem szabad kihagynunk a két amerikait, Nick Bruce-t és Justin Dowellt sem, mindketten nagyot mentek a legutóbbi világbajnokságon.

 

Az ausztrál Logan Martin a legnagyobb esélyes Tokióban. Fotó: Red Bull

 

A pályát sokan bírálták, mondván, nem eléggé kreatív. A szakemberek szerint nagyon hasonlít a 2018-as csengtui FISU-világkupára készítettre, amelynek főként a középső blokkja hasonlít a tokióira. A nők és a férfiak mezőnyében is kilenc versenyző száll harcba az olimpiai aranyéremért. Minden BMX-esnek egy perc áll rendelkezésére, hogy meggyőzze a pontozóbírókat.

 

A BMX freestyle versenyeinek hivatalos programja magyar idő szerint. Július 31., szombat, 3.10: női előfutamok. 4.20: férfi előfutamok. Augusztus 1., vasárnap, 3.10: női döntő. 4.20: férfi döntő

 

Friss!

Kis híján tragédiába fulladt a BMX racing utolsó előfutama a férfiak mezőnyében (A BMX-nek ebben a szakágában a gyorsaság számít, ezért nem keverendő össze a mutatványokra és trükkökre épülő BMX freestyle-lal). Történt, hogy száguldás közben a címvédő és aranyérem-esélyes amerikai Connor Fields és a francia Romain Mahieu bringája egy pillanatra összeért, amelynek következtében a 28 esztendős Fields óriásit bukott, s még a pályán orvosi segítséget kapott, majd ezt követően hordágyon vitték le. Meglepő módon az amerikai kerekes így is bejutott a nem sokkal később kezdődő döntőbe, amely szintén nem volt eséstől mentes: az utolsó kanyarban a harmadik helyen tekerő francia Joris Daudet bukott, így lemaradt a bronzéremről. Az aranyérem végül a holland Niek Kimmann nyakába került.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.