Butejko-módszer: az orrlégzés előnyei

Megfelelő légzéssel sportolás közben optimalizálhatjuk a regenerációt, és direktben tudjuk növelni a teljesítményt. Íme, egy sokak által kedvelt módszer háttere.

Az edzés minősége, eredményessége nemcsak azon múlik, hogy milyen sokat sportolunk, hogyan étkezünk, milyen táplálék-kiegészítőket használunk, figyelünk-e az edzésmentes napok betartására, a minőségi pihenésre (vagyis a regenerációra) – hanem van még egy nagyon fontos terület, amiről nem szabad elfeledkezni, ez pedig a légzés.

Erről általában nagyon keveset beszélünk, holott az adaptáció – azaz a terheléshez való alkalmazkodás – kiemelkedő területének számít.

Lakatos Péter, Butejko és Oxygen Advantage oktató, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Caculin magyarországi képviselője évek óta kutatja, hogy miként változik az edzés minősége speciális gyakorlatok segítségével.

A Butejko-féle légzéstechnikát egy ukrán származású orosz orvosprofesszor, Konsztantin Pavlovics Butejko fejlesztette ki. A híres kutatóorvos felismerte, hogy a megváltozott életmódunk – a sok stressz, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, az elhízás, a túlfűtött lakások – helytelen légzési szokásokhoz, többek között a túllégzés kialakulásához vezet(het)nek, ami aztán egy sor „civilizációs” betegség (asztma, éjszakai légzészavarok, magas vérnyomás, pánikbetegség, depresszió, szív- és keringési rendellenességek, allergia) valódi kiváltó oka lesz.

Hogy miért? Mert a hiperventilláció során csökken testünk szén-dioxid-szintje, amely hörgőszűkületet, légzészavart, keringésromlást eredményez (vagyis romló szöveti oxigénellátást), ami krónikus betegségeket, a szerveink és a szabályozó rendszereink (idegrendszer, immunrendszer, hormonális rendszer) működési zavarait eredményezi. A gyógyulás legegyszerűbb és leghatásosabb módja (a leírtakból adódóan) az, ha csökkentjük, finomítjuk a légzésünket.

A Butejko-féle légzéstechnika lényege, hogy speciális légzőgyakorlatokkal visszaszoktassa a szervezetet a „normális” levegőmennyiségre, s így a már említett betegségek gyógyíthatóvá válnak.

A módszer kulcsfontosságú eleme az orron át történő légzés, amelynek segítségével megszüntethetjük a túllégzést, normalizálhatjuk testünk szén-dioxid-szintjét, biztosíthatjuk a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását, és megerősíthetjük az immunrendszert

E légzéstechnikát vette alapul Patrick McKeown az Oxygen Advantage-program kidolgozásakor. Az Írországban élő kutató, aki maga is Butejko professzor tanítványa volt, az alapmódszert átültette a sportolók mindennapjaiba, hogy segítségével mindenki ki tudja aknázni a benne rejlő potenciált.

Lakatos Péter mellett Patrick McKeown – fotó: Lakatos Péter/facebook

Lakatos Péter tapasztalatai szerint néhány hét gyakorlás után már érezhető a regenerációs képesség növekedése két intenzív mozgásos blokk között. Ez nagy segítség lehet azoknak, akik olyan sportban akarnak sikeresek lenni, amelyben a rövid sprinteket kevesebb intenzív blokk követik. A megfelelő légzés előnye továbbá (csak néhány példát említve), hogy magasabbra kerül az anaerob küszöbünk, s nehezebben érjük el azt a szintet, amikor a savasodás miatt csökken a teljesítmény.

Mint Lakatos Péter mondta: fontos, hogy nyugalmi helyzetben, alacsony intenzitásnál kizárólag orron át lélegezzünk. Magasabb intenzitásnál viszont bevonhatjuk a szájunkat is a légzésbe, ám azonnal térjünk vissza az orrlégzésre, ha pihenő szakaszba kerülünk.

Amikor olyan sportot űzünk, amelyben szinte maximális törzsstabilitásra van szükség, a szájon át távozhat az orron át beszívott levegő – miközben a belső hasüregi nyomás mértékét a gégefő lezárásával és szakaszos felengedésével szabályozzuk.

Ne felejtsük el, hogy a gyorsaság, a robbanékonyság, az erő fejlesztésekor nagyon fontos a megfelelő stabilitású törzs, és a légzés segíti elő a hasüregi nyomáson keresztül a gerinc és a törzs stabilitását.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétezernél is többen vettek részt a Mikulás-futáson
Szokás szerint fantasztikus eredmények születtek a Valenciai maratonon
Fogyókúrás célzattal kezdte, mára életformája lett a futás
A biciklilánc karbantartásának apró trükkjei
Arnold Schwarzenegger elárulta, mennyi volt a rekordja fekvenyomásban és guggolásban

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.