Hódít a testösszetétel-mérés – leteszteltük!

A manapság egyre népszerűbb mérési formával kapcsolatban egyre több a tévhit, ezért elmentünk, hogy kipróbáljuk, mit tud valójában a szuperintelligens mérleg.

Sokat hallottam a testösszetétel méréséről, a teremben, ahová járok, még azt is láttam, hogyan végzik a méréseket, hogy az egész nem több néhány percnél, és hogy rengeteg fontos információt ad az egyén állapotáról. Évekig kerülgettem ezt a szerkezetet, majd amikor egy, a hosszú élet titkával foglalkozó tudományos konferencián is csak erről beszéltek a kutatók, kíváncsi lettem, ki akartam próbálni, mit tud, és miért jó ez számomra, átlagos hobbisportolónak. Kedd este kértem időpontot mérésre, és másnap délután már mehettem is.

A mérés valóban nem tartott tovább két percnél, de utána még hosszú órákon át foglalkoztatott. Kikerekedett szemmel néztem az eredményeket.

Vegyük sorra a testzsírszázalékot, az izomtömeget, a csontösszetétel-mérést, a hidratáltgot, a testen lévő veszélyes zsírokat, a BMR-t és a végtagonk izomelosztását” – kezdte az értékelést a mérést végző Sándor Gabriella, a V.30 Belvárosi Sportközpont teremedzője, aki rögtön az elején leszögezte, hogy ezek az adatok akkor pontosak igazán, ha jókor állunk rá a gépre.

Az egészséges testhez vezető legrövidebb út

A mérőeszköz olyan, akár egy okosmérleg, azzal a különbséggel, hogy tartozik hozzá egy kisebb monitor, rajta nyomógombokkal és két darab fogantyú, és valóban akkor méri a lehető legpontosabb adatokat, ha edzés vagy étkezés előtt állunk rá. De mit is mér pontosan?

Gyakorlatilag mindent, amire szükség van az állapotfelméréshez. Viszont nemcsak számokat mutat, hanem egy referenciaskálát is, amelyen láthatjuk, hogy mire van szüksége a szervezetünknek.

Amennyiben valakinek az adatai meghaladják a normál szintet, fontos, hogy változtasson az életmódján. Például a nyolcnál magasabb zsigeri zsírmennyiség esetén jobb, ha növeljük a mozgás mennyiségét és figyelünk a helyes táplálkozásra. Tehát az eszköz feketén-fehéren beszámol az állapotunkról” – mondja Sándor Gabriella, majd mutatja is, hogy nálam a zsigeri zsír egyest mutat, ami jónak számít, én pedig büszkén mosolygok, de amikor meglátom, hogy a hidratáltságom alacsonyabb a normálnál, akkor lefagy a mosoly az arcomról.

A testösszetétel-mérés pontos képet adott arról, hogy az edzések terén jól haladok, viszont még van hova fejlődni.

Motiváció, tudatosság, egészségügyi állapot ellenőrzése. A legtöbben ezért kérnek testösszetétel-mérést. A számok láttán az emberek többsége motiváltabbá válik, hogy elérje a célját, legyen szó fogyásról vagy izomépítésről, közben pedig kulcsfontosságú adatokat tudnak meg egészségügyi állapotukról, ami valljuk be, nem hátrány.”

Hogy miben más ez, mint a BMI-mérés? A válasz egyszerű, teljes képet ad testünkről, és segít, hogy megtudjuk, mire van szükségünk az egészséges szervezet fenntartásához. Hiszen minél optimálisabb a testzsírszázalék (átlagos felnőtt nőknél 20-30, átlagos felnőtt férfiaknál 40-50), annál nagyobb valószínűséggel megelőzhető a krónikus betegségek kialakulása, a szerveket vagy az érrendszert érintő panaszok.

Éppen ezért a mérést érdemes negyedévente újra elvégezni, hogy nyomon kövessük testünk állapotát. Talán türelmetlen vagyok, de biztosan nem fogok ennyit várni a következő mérésig, tudni szeretném, hogy mit tehetek az egészségemért – és tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.