Märcz Tamás: Ha sokat eszel, sokat fuss!

Negyven fölött nem könnyű megtartani a súlyunkat, pláne leadni belőle. Kiváltképp nehéz annak, aki egész életében versenyszerűen sportolt. Ám nincs lehetetlen – Märcz Tamással erről beszélgettünk.

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás is tudja, hogy a mozgás és az étkezés is fontos a súlytartásban, az esetleges fogyásban. No meg a rendszeresség, bár ez az egyik legnehezebb feladat.

Nyakunkon az Európa-bajnokság, a felkészülés hajrájánál tart a csapat, mennyi ideje van arra, hogy magát is formában tartsa?
Ha az ember szeretne, akkor biztosan talál is időpontot a sportolásra – kezdte az olimpiai bajnok Märcz Tamás. – Persze én sem vagyok szupersztár, sokszor én is éppen a mozgást tolom el későbbre a nap során, de azért hetente három-négy alkalommal biztosan sportolok.

A mozgásformák közül az úszás is rendszeresen szerepel a programban?
Szeretném, mert nem akarom elnyomni. Azt vettem ugyanis észre, ha sokáig nem úszom, akkor visszaesik a formám, és az úszás mellett próbálok konditermi edzéseket is végezni. A másik, ami nagyon hasznos, a futás, hiszen az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb út a súlyvesztéshez.

Márpedig enni szeretek, és akkor kompenzálni kell a mozgással. Igaz, túlzásba sem vihetem a futást, mert a csípőm meg a térdem nem mindig bírja.

Amíg klubedző voltam, a tréningek előtt vagy után ott volt a víz, könnyebb volt beugrani – szövetségi kapitányként rendszertelenebb az életem, ezért nehéz a rendszeres mozgás beiktatása. Így aztán mindig rájövök, a legegyszerűbb, ha reggel felhúzom a cipőm, és elmegyek futni.

Az okosóra segít a rendszeres mozgásban?
Az utóbbi időben nem hordtam, de amikor rajtam volt, azt vettem észre, hogy tényleg segít. Mindig jelez, ha lustálkodom, megdicsér, ha elértem egy cél, vagyis valamennyit segít, de elsősorban rajtam múlik, hogy mennyit mozgok, és akkor itt megint visszatér a rendszeresség kérdése. Amikor a válogatottal nagy tornán szerepelünk, és kétnaponta vannak a meccsek, a szünnapokon mindig van idő mozogni. A tavalyi világbajnokság két hete alatt hétszer edzettem, ami már kifejezetten jónak mondható.

Említette a súlyát. Oda kell figyelnie rá?
Nem szeretném lecserélni az eddigi ruhatáramat. Tisztában vagyok vele, könnyebb most odafigyelni a súlyra, amikor csak néhány pluszkilóról beszélünk, mint amikor már elszaladnak a kilók, hiszen jóval többet kellene leadni. Persze sok függ attól is, hogy milyen időszak van – születésnapok, ünnepek vagy éppen kiegyensúlyozottabb napok, hetek.

De tudom, a súlytartás legalább fele részben az étkezésen múlik. Viszont ahogy mondtam, szeretek bűnözni, szeretem a jó kajákat, és ha belefutok valami „csúnya dologba”, jöhet másnap a futás.

Märcz Tamás a tavalyi masters vb végére összekapta magát (Fotó: Török Attila)

Vízilabdázni is van ideje?
A Millenium Masters csapatának első két edzésén voltam ott, s a július 31-i gálamérkőzésig valószínűleg már nem is tudok menni. De azért nem féltem magam, egyúttal remélem, a többiek nagyobb részt vállalnak a sikerből, ne rám várjanak. Azért volt jó abban a csapatban játszani, mert mindenki kiharapott egy nagyobb részt a tortából. Bízom benne, hogy a többiek jó állapotban lesznek, én meg valahogy rendbe rakom magamat. A tavalyi nyári masters-világbajnokság azért is volt jó, mert mindennap volt meccsünk, és a harmadik-negyedikre már összekaptam magam. Igaz, akkor hátráltatott előtte egy motorbaleset, most igyekszem nem kitenni magamat ilyen veszélynek.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Törött könyékkel, gipszben futva győzött az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távján
Várta, hogy hátba csapják a többiek, de senki sem érte utol
Volt, aki matyóhímzésben úszta át a Balatont vasárnap
Kiújult a sérülése, jöttek a démonjai, de nem hallgatott rájuk és ezüstérmes lett
Gyúrással lazít a spanyol sikerkapitány

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.