Strommer Soma, a Ninja Warrior

Sorozatunk következő részében a szakág egyik legjobb magyar versenyzőjét, Strommer Somát mutatjuk be, aki akár a tokiói olimpián is ott lehet – első lépésben azonban a hétfői tévéműsorban.

Lesz magyar falmászó Tokióban?

„Jövőre kezdődik a kvalifikációs sorozat, egyaránt tizennyolc férfi- és női kvótát osztanak ki, egy szabadkártyát a japánok, egyet pedig egy feltörekvő ország kap – kezdte a 18 esztendős Strommer Soma. – Természetesen megpróbálkozom a kvalifikációval, mivel nemzetenként legfeljebb két versenyző juthat ki, így akár a ranglista harminc-harmincötödik helye is elég lehet. Sok múlik a következő éven, és bár valószínűbb, hogy nem leszek ott, benne van a pakliban, hogy sikerül.”

A Veszprémi Sportmászó Egyesület ifjú tehetsége hozzátette, amióta 2016-ban kiderült, hogy olimpiai sportág lesz a falmászás, több lehetőségük van mászni. Főleg Budapesten nyílik egyre több terem – vidéken még kevésbé jellemző –, és válogatott szinten több támogatásban részesülnek, keretedzéseket tartanak.

 

Strommer Soma teremben is edz, de a szabadban az igazi.
Fotó: veol.hu

 

„Apukám már azelőtt mászott, hogy megszülettem volna, így adva volt nekem a sportág. Emellett kipróbáltam sok mást is, kézilabdáztam, kosárlabdáztam, futballoztam a mászás mellett, végül emellett döntöttem. Gyerekként apukámmal jártam versenyekre, és mivel a gyerekversenyeken jó helyezéseket értem el, kedvet kaptam a folytatáshoz.”

A falmászás kapcsán gyakorta szóba kerül a gyermekkori fára mászás, amely Strommer Soma életéből sem maradt ki, de nem volt rendszeres. Amikor a szabadban volt a barátaival, bicikliztek, faházat építettek, futballoztak, de fára is másztak, és akkor is megvolt a biztonságérzete a mászásnak köszönhetően.

 

A Veszprémi Sportmászó Egyesület versenyzőjét az egyik legnagyobb hazai tehetségnek tartják. Fotó: veol.hu

 

„Fedett termekben szoktam edzeni – a versenyeket is műfalon rendezik –, de ha lehetőségem nyílik rá, szeretek sziklára is mászni, ami egész másfajta szabadidős tevékenység – folytatta Strommer Soma, aki tavaly a magyar bajnokságon mindhárom szakágban, boulderben, gyorsasági mászásban és nehézségiben is bajnoki címet szerzett. – A sziklán több kevésbé várt helyzet adódhat, például letörik egy fogás, de egyiket sem érzem veszélyesnek. Az edzéseim nyolcvan-kilencven százaléka boulderezés, de a másik két szakágat is szeretem. A köteles mászásból fejlődött ki az összes többi, amikor tizenöt-húsz méterre kell felmászni, de mostanában erre kevésbé fókuszálok. És van még a gyorsasági mászás, a tizenöt méteres sztenderd fallal, erre nem szoktam külön készülni: a versenyek előtt végigmegyek a falon, hogy meglegyenek a mozdulatok.”

A magyar falmászósport egyik nagy reménysége jövőre már csak a felnőttek között versenyez. Korosztályos szinten Európa élmezőnyébe tartozott, ami önmagában is nagy lépés, ráadásul a tavasszal érettségizik, szóval kemény időszak előtt áll. A január és a február a felkészülés időszaka, aztán márciusban itthon, áprilisban pedig már nemzetközi porondon bizonyíthat.

 

Hétfőn adás

Strommer Soma neve a falmászást kevésbé követőknek is ismerős lehet, mivel édesapjával szerepel(t) a Ninja Warrior című televíziós ügyességi vetélkedőben. Strommer Soma már bejutott a középdöntőbe, hétfőn pedig azért küzd, hogy a következő lépést is megtegye.

„Komoly versenyként fogjuk fel a Ninja Warriort, figyeltünk a formaidőzítésre is; abszolút összeegyeztethető a kettő, és közel is áll egy mászóversenyhez. A rivalizálásunk is téma volt a tévében, de abszolút nem így tekintettem rá. Sajnálom, hogy édesapám kiesett, jobb lett volna, ha mindketten továbbjutunk.”

Strommer Soma elmondta, a tavalyi győztes nem volt versenysportoló, mégis felkarolta néhány támogató – szóval bízik benne, ha eredményes lesz, az ő pályafutásának is lökést adhat a televízió szereplés.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.