Fokozzuk a testünket térhálóként befonó kötőszövetek rugalmasságát!

A mozgásszegény életmód és a szénhidrát túlzott fogyasztása is befolyásolja kötőszöveteink állapotát. Horváth Menyhért, a Life1 Fitness edzője adott tanácsokat ezzel kapcsolatban.

Az egészséges életmódról, a mozgás fontosságáról több ezer cikket, valóságos információhalmazt találni, ám alig emelik ki a fascia – azaz a kötőszövetek – fontosságát. Pedig ezek a szövetek nagy mértékben határozzák meg mozgásunk minőségét, és nagyon is érdemes az állapotukkal foglalkozni.

Súlyos sérülést okozhat a fascia rugalmatlansága

De mi is az a fascia? Nos, a név mögött az a fehér hártya bújik meg, amely minden izmunkat (húsunkat) beborítja. Ezek a kötőszövetek rendkívül fontosak a hétköznapi életben és sportoláskor is. Edzések előtt feltétlenül szükséges lenne a bemelegítés keretében foglalkozni velük, hiszen számtalan hasznos élettani hatása is van. Kötőszöveteink anatómiájával és funkciójával kapcsolatban tizenkét vonalat határozunk meg, amelyek mentén izmaink láncokba csoportosíthatóak, és amelyek mentén a mozdulataink létrejönnek.

„Ezeknek az izomláncoknak közös tulajdonságuk, hogy egy nagy kötőszöveti rendszer hálózza keresztül őket – mondta Horváth Menyhért, a Life1 Fitness edzője. – Az izmokon, húson lévő fehér szövetet úgy kell elképzelni, akár egy térhálót, ami nem csak beborítja, de át is szövi az izomszöveteket. Sokáig egyáltalán nem foglalkoztunk a jelentőségével, ám az utóbbi években a sporttudományi szakemberek figyelmének középpontjába kerültek ezek a kötőszövetek, miután kiderült, állapotuk nagyban befolyásolja a testtartásunkat, az izommunkát, és a sérülések kialakulásában is jelentős szerepük van.”

De vajon hogyan fokozhatjuk a szöveti rugalmasságot

A kötőszövetek minél alaposabb ismerete azért is fontos, mert mozdulataink sohasem izoláltan, egy izmot megmozdítva mennek végbe. A kötőszövetek alapvetően rugalmasak, ugyanakkor alakítható, plasztikus tulajdonsággal is rendelkeznek, ennek a rugalmasságnak köszönhetően energia tárolására is alkalmasak.

„Gondoljunk például egy gerelyhajítóra, aki a dobás pillanata előtt megfeszül, akár egy íj, majd kicsap a karja – folytatta Horváth Menyhért –. Ilyenkor jelentős energiát tárol, majd szabadít fel a kötőszöveti rendszer.”

De hogyan javítsunk kötőszöveteink állapotán?

A Life1 Fitness edzője elmondta, amikor mobilitásgondokat próbálnak megoldani, a legtöbb esetben a mozgásszegény életmódunk miatt kialakult merev, rugalmatlan kötőszöveteink a legfőbb akadályok. Ezen az edzések előtt, illetve után a szivacshenger használatával tudunk segíteni, hiszen a hengerrel a szövetekre gyakorlunk nyomást, majd a nyomást elvéve az oda beáramló testfolyadékok átmossák a kötőszöveteinket, javítva ezáltal adott területen a keringést és fokozva a szöveti rugalmasságot.

„A szivacshengerezés nem túl kellemes élmény, de rendkívül pozitív hatása van mozgásunk minőségére – így Horváth Menyhért. – A legtöbben hengerezés közben találnak fájdalmas csomókat, ezek az úgynevezett triggerpontok, amelyeknél annyira össze vannak állva a szövetek, hogy az izomösszehúzódás mértéke jelentősen csökkent. Azt sem árt tudni, hogy a túlzott finomított szénhidrátok fogyasztásának hatására kötőszöveteink veszítenek a rugalmasságukból, ragacsosak és letapadtak lesznek.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.