A kenyai versenyzők domináltak a bostoni maratonin

Evans Chebet és Peres Jepchirchir nyerte meg az amerikai major versenyt, amelyen ezúttal a nők csatája tartogatott nagyobb izgalmakat.

2019 után ismét a megszokott időpontjában, áprilisban rendezték meg a Bostoni maratonit. Tavaly októberben Benson Kipruto győzött a férfiaknál, de annál emlékezetesebb volt C. J. Albertson szökése, aki 28. születésnapján több mint harminc kilométeren át vezette a mezőnyt korai elszivárgása után. Az idén újra megpróbálkozott egyszemélyes show-műsort fabrikálni a viadalból, de erőfeszítéseit ezúttal nem kísérte siker.

Kipruto az utolsó tíz kilométerhez érve ott volt a tizenötös élbolyban, hasonlóan a tavalyi New York-i győzőhöz, Albert Korirhoz, no meg Lemi Berhanuhoz és Evans Chebethez. A csoportból a világ valaha volt hetedik leggyorsabb maratonistája,

Chebet tudott sikeresen robbantani, a tanzániai Gabriel Geay próbálta tartani a lépést, de a kenyai hamar egyedül maradt, s ellentmondást nem tűrő futással, félperces előnnyel utasította maga mögé a mezőnyt.

Tisztességes időeredménnyel, 2:06:51-gyel nyert, és noha 2019-ben Buenos Airesben és 2020-ban Valenciában is győzött (utóbbi helyszínen futotta az egyéni csúcsát), major maratonin először végzett az élen. A dobogó másik két fokára is kenyaiak állhattak fel, Lawrence Cherono, a 2019-es győztes és Kipruto, a tavalyi első (a 2020-as versenyt törölték, vagyis a legutóbbi két éllovasról van szó).

A nőknél drámai hajrában a tokiói olimpiai bajnok Peres Jepchirchir örülhetett, jól sikerült tehát bostoni debütálása. A szintén kenyai versenyző vállt vállnak vetve harcolt az etióp, inkább félmaratoni futóként ismert Ababel Yeshanehhel, s végül hatalmas sprintet kivágva szakította át elsőként a célszalagot – az óra 2:21:01-nél állt meg, ami a viadal történetének harmadik legjobb ideje. Jepchirchir a New York-i maratonit is figyelembe véve három nagy versenyt nyert meg egy éven belül.

„Remekül érzem most magam, nagyon boldog vagyok! Teljesült az álmom, hogy egyszer itt, Bostonban futhassak, hálás vagyok érte. Nem vártam győzelmet, de most még jobban hiszek magamban, úgy érzem, többre is képes lehetek!” – értékelt a győztes, aki fáradtnak érezte magát a hajrában, mégis meg tudott takarítani némi energiát az utolsó sprintre, a záró öt kilométerbe lépve már érezte, hogy nyerni fog.

Jepchirchir folyamatosan diktálta a tempót ellenfeleinek, minden nagyobb iramváltás az ő nevéhez fűződött, ennek ellenére csak az utolsó pillanatokban dőlt el, ki végez az élen a Bostoni maratoni első női versenyének ötvenedik évfordulóján. 1972-ben egyébként nyolc hölgy fejezte be a távot, közülük öten hétfőn is ott voltak a nézőközönség soraiban. Az amerikaiak reménysége, a tokiói bronzérmes Molly Seidel féltáv után nem sokkal feladta az erőpróbát, így a legjobb hazai a tizedik helyen záró Nell Rojas lett.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.