Az utolsó pillanatban állt be a rajtba, így is meglett a dobogó

Jóború László győzött már a Korinthosz rövid távján és váltóban az Ultrabalatonon, de az igazán hosszú futások egyelőre nem vonzzák.

Jóború László azért kezdett el futni 2019-ben, mert látta, hogy mások is futnak, és gondolta, akkor neki is menni fog. Vett egy sportórát, és lejárt edzeni, bár ekkor még csupán harminc kilométer jött össze egy hónap alatt. Majd a cégnél, ahol dolgozott, az Ultra Tisza-tó váltójába kerestek embert.

„Innentől lett rendszeres a futás, mert nem akartam a leggyengébb lenni a csapatban. Nem is lettem az, 4:30-4:40-es idővel teljesítettem a rám eső távot.

Az ismerőseim mondták, azért futok jól, mert sokat bringázom, azzal jövök-megyek mindenhova, ami jó alapot ad.

Persze ekkor még a súlyom is több volt, kilencvenhárom kilogramm körül lehettem. Most, hogy négy és fél éve futok, hetvenhét-hetvennyolc kilogramm körül vagyok, és az étkezésemre is jobban odafigyelek, inkább többször eszem kevesebbet.”

2020 nyarán, az UTT után elkezdte nézegetni a versenyeket, ekkor még a rövidtávúakat. A szobi Panorámafutás hét kilométeres távján szerezte meg az első dobogós helyét.

„Egyszerre indultunk a tizennégy és huszonegy kilométeres futamokkal. Volt egy fordulópont, ahol néztem, ki az, aki fordul, és ki az, aki továbbmegy. Eleinte öten voltak előttem, ám a következő pontnál láttam, hogy meglesz a harmadik hely. Így is lett, a kezdetek kezdetén, az első hét kilométeres versenyemen bronzérmet szereztem.”

A következő évben már a félmaratoni távot célozta meg, szinte minden hétvégén indult versenyeken, mint például a Napfelkelte Félmaratonon. Az edzésein sok új ismerőssel és futóbaráttal hozta össze a sors. Számos félmaraton után aztán jött a Spar Maraton. Előtte már elment lábállásvizsgálatra a Maratonmanbe, továbbá egy jó futócipőbe is befektetett.

„Az első Spar Maratonomat három óra huszonnégy perces idővel teljesítettem. A következő évben a váltóversenyek kerültek előtérbe, de ekkor is indultam néhány félmaratonon egyénileg, illetve ekkor kezdtem el a Runaway WTF versenyeire járni. Ott a legelsőn, a budain rögtön harmadik helyet szereztem.”

Idén tavasszal a WTF Börzsöny 23 kilométeres terep L távján elsőként ért célba. Tavaly is indult ezen a versenyen, és az aszfaltos futamon szintén első lett, ezért gondolta, most megnézi, mit tud terepen. Bejött itt is az aranyérem.

Legutóbb, május 20-án a II. Trigo Badacsony Maratonon abszolút második, korosztályos első helyen végzett 3:17:47-es idővel.

„Ez volt a második Badacsony Maratonom. Tavaly is indultam rajta, és egész jó eredményt érhettem volna el, de nem figyeltem a melegre, nem volt nálam sapka, a második kör után kicsit elfogytam, így sajnos tíz perccel lecsúsztam a harmadik helyről.

Idén tudatosabban készültem, korábban elkezdtem alapozni, és már januárban meglett az ötszáz kilométerem.

A verseny jól sikerült, most volt rajtam sapka, vettem magamhoz zselét, sótablettát. Bár vicces volt, mert indulás előtt egy perccel még a vécén voltam, általában mindig az utolsó pillanatban állok be a rajtba.”

Az említett versenyeken kívül László indult a Korinthosz rövid, 16 kilométeres távján is, amelyen első lett. Szintén az első helyen végzett a korábbi Ultrabalaton Félmaratonon, ekkor még nem csapatban futott. De a váltóversenyek is bejöttek neki, főleg, hogy a mostani Ultrabalatonon aranyérmet szerzett Kecskeméti Boglárkával egy csapatban.

„Olyan nagy álmom nincsen, hogy ultrát fussak. Vannak persze céljaim, például a Sparon szeretnék három óra alatti eredményt elérni. Edzőm sosem volt, ezért sokan csodálkoznak, hogyhogy ilyen jól futok. Két éve járok Spartanokra is, nyár végén megyek majd Szlovákiába egy ötven kilométeres trailre. A leghosszabb távom eddig az UTH ötvennégy kilométere volt, de azt nem versenyen futottam, hanem egy barátommal együtt mentünk végig az útvonalon. Gondolkodom váltóversenyeken is, a Korinthosz nyolcvan kilométere egyedül még sok lenne, de hármas váltóban szerintem jó eredményt tudnánk elérni. Mindig abba vágok bele, amit kihívásnak érzek, így haladok előre.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.