Drexler Gábor és Zétényi Szvetlána is harcba száll az ultrafutó ob-címekért

Az 50 kilométeres betétszámmal együtt csaknem kétszázan indulnak a hétvégi 100 kilométeres és 24 órás országos bajnokságon és nyílt versenyen, amelyen újra összecsapnak a hazai ultrafutóelit képviselői.

Három távon összesen nyolc versenyszámban mérik össze tudásukat a hazai hobbifutók március utolsó hétvégéjén az Omszki-tónál sorra kerülő 100 kilométeres és 24 órás ultrafutó magyar bajnokságon. A rajtlistát böngészve hamar kiderül, az eseményen újra rajthoz áll az ország ultrafutóinak krémje.

Kezdjük a legizgalmasabbnak ígérkező számmal, a férfiak 100 kilométeres versenyével. Több neves futónk is harcba száll a magyar bajnoki címért, többek között Beda Szabolcs, az idei hatórás viadal második helyezettje, a tavalyi 12, 24 és 48 órás ob aranyérmese és Erős Tibor, a táv címvédője, aki a március 6-i hatórás országos bajnokságon szerzett aranyéremmel a tarsolyában érkezik az Omszki-tó partjára. Ezzel még nincs vége a sornak, hiszen megméreti magát Benke György, a tavalyi 100 kilométeres ob harmadik helyezettje, Rebbenszki Gábor, a 2021-es hatórás ob ezüstérmese, valamint Drexler Gábor, a 2021-es Ultra Tisza-tó 130 km győztese, illetve a Korinthosz 160 ezüstérmese.

„Az országos bajnokságot azért tettem bele a versenynaptáramba, hogy nagyjából lássam, milyen formában vagyok – mondta megkeresésünkre Drexler Gábor. – Remek szintfelmérőnek ígérkezik az Ultrabalaton előtt, és remélem, sikerül dobogós helyen végeznem. Az alapozáson már túl vagyok, csaknem egy hónapja gyorsítóedzéseket végzek. Az elmúlt hetekben csináltam néhány hosszabb versenytempós edzést is, ami alapján úgy érzem, jó alapokat szereztem a futószezon kezdetére. Persze a felkészülés nem állhat meg, hiszen a mezőny évről évre erősebb.”

FUTÁS 2022 – MEGJELENT! Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksander Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról, és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

A 24 órás országos bajnokság legjobbjait felvonultató férfimezőnyben találjuk többek között a tavalyi 24 órás ob harmadik helyezettjét, Tihor Csabát, a 2021-es 12 órás ultrafutó magyar bajnokság ezüstérmesét, Bene Ármint, míg a nőknél ott lesz a versenyszám címvédője, az idei bajnokság toronymagas esélyese, Zétényi Szvetlána.

„Idén kicsit hamarabb rendezik a 24 órás ob-t, mint tavaly – kezdte az esélylatolgatást a futónő. – Ebben az évben ez lesz az első versenyem, és bízom benne, hogy hasonló eredményt sikerül elérnem, mint tavaly. Remélem, kellemes tavaszi időben lesz részünk, és éjszaka sem lesz hideg. Változatlanul Maráz Zsuzsival készülök, és eddig minden a terv szerint alakul. Sok hosszú edzésen vagyok túl, amit sérülés nélkül sikerült végigcsinálnom. Mivel pedagógus vagyok, télen sajnos kevesebb időm van a felkészülésre, mint nyáron. A téli hónapokban csak munka után, sötétben tudok edzeni, ami megnehezíti a dolgomat. Remélem, a sok erőfeszítés meghozza a gyümölcsét.”

A verseny rendezője, a Pomázi Futó Bajnokok Sportegyesület rutinos szereplője a hazai ultrafutóvilágnak, hiszen 2016 óta foglalkozik viadalok, köztük országos bajnokságok lebonyolításával. Sallai Zsuzsanna versenyigazgató elmondta, az egyesület egyik kiemelkedő rendezvénye a júliusi Skanzenfutás, amelyen rendszerint háromezren vesznek észt.

„Olyan még nem fordult elő, hogy két viadalt rendezzünk egyszerre – mondta. – Főleg a futók vannak nehéz helyzetben, hiszen két verseny között kell választaniuk. Mint ismert, a tavasziak egyben kvalifikációs megméretések az őszi világversenyekre.

Mindkét pályánkat, a rekortánt és a térköveset is kétezertizennyolcban hitelesítettük, és végül úgy döntöttünk, hogy az utóbbin rendezzük az országos bajnokságot, mert a rekortán kevésbé alkalmas ultrafutásra. Remek pálya, mert nincsenek benne éles kanyarok és emelkedők, ezért kiváló időket lehet futni rajta.”

Amit a pályáról tudni érdemes

Az Omszki-futókör hossza 1695 méter, 20 százaléka aszfalt-, 80 százaléka térkőborítás. A pálya enyhén ívelt, nincs benne kanyar vagy fordító. A szintemelkedés körönként egy méter.

A 2022-es Omszki Ultra versenyszámai:

  • 100 km-es ob
  • 100 km-es nyílt egyéni
  • 100 km-es nyílt páros verseny
  • 100 km-es nyílt csapatverseny (3 fő)
  • 24 órás ob
  • 24 órás nyílt egyéni
  • 50 km-es nyílt egyéni
  • 50 km-es nyílt páros verseny

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.