Feszülős vagy lobogó az ideális futónadrág?

Érdemes figyelni a részletekre, mert a futáshoz már nem elegendő kizárólag a jó cipő. Egyre inkább teret nyernek a különböző kiegészítők, ilyen a lehet a nadrág, amelynek a kivitelezése is lényeges.

A laikusok szerint a futás a legolcsóbb sportágak közé tartozik, mert elegendő a jó futócipő. Természetesen ez nem igaz, mivel egy középkategóriás futócipő 40 és 60 ezer forint közé tehető. Aztán ott vannak a különböző kiegészítők, mint a nyakmelegítő, a futóövtáska, a vádlimelegítő, a karvédő, a vizestasak és még sorolhatnánk, amelyek szintén megterhelik a pénztárcát. Na de mi a helyzet a futónadrágokkal?

„A normál rövidnadrágok hat és húszezer forint közötti áron kaphatók, a téliesített pedig tizenötezertől – kezdte Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolt-hálózat tulajdonosa, a magyar maratoni futás csúcstartója (1993 áprilisában, a Párizsi maratonin állította fel a 2:12:10 órás rekordot). – Az árak mellett azonban érdemes figyelni a kivitelezésre, mert legalább annyira fontos a felszerelés, mint a cipő. A profi maratoni futók a lehető legkisebb súlyt szeretnék magukon viselni, ezért az úgynevezett pillangószabású nadrágot részesítik előnyben, amelynek a szára lobog, és oldalt fel van sliccelve. Egyre inkább elfogadott, hogy a géltartónak egy cipzáras zsebet is elhelyeznek a nadrágon. Az amatőrök körében leginkább a hosszabb, combközépig érő öt-, hat- vagy hétinches nadrágok terjedtek el.”

 

 

 

A két szélsőség között persze léteznek más rövidnadrágok is, mint például a terepfutóknak kifejlesztett ruhadarab, amely sprődebb és strapabíróbb anyagból készült, hogy az erdőben, a bozótos területen se szakadjon ki. Ezeknél a daraboknál több a zseb a különböző kiegészítők (gélek, személyes iratok, frissítők) tárolására.

„Egyre inkább elterjedtek a zsebes nadrágok, mert a Bostoni vagy a New York-i maratoni harmincezres mezőnyében is csupán úgy százötven profi futó található, akiknek valamennyi frissítőt a kezükbe adják a segítők, vagyis nekik kizárólag az időeredményre kell figyelniük. A többieknek viszont szükségük van a különböző személyes tárgyaikat tárolni.”

További érdekességeket talál a Futás 2021 magazinban, amely már kapható az újságos standokon!

A profik között elterjedt még a kompressziós rövidnadrág, amely egyben tartja az izomzatot, s kevésbé van kitéve a rázkódásnak. Egyelőre nem tudni, hatékonysága orvosilag mennyire megalapozott, de léteznek ilyen ruhadarabok is.

Szűcs Csaba hozzátette, a futócipő mellett a futónadrág is egyre inkább a divat irányát követi.

„Két szélsőséggel lehet találkozni, az egyik, aki még egy métert sem futott, de már több százezer forintot költött ruházatra, a másik pedig, aki az otthon talált leharcolt gönceit kapkodja magára, mondván, futni éppen megfelelnek. A két szélsőség között vannak a normálisan gondolkodók, közöttük a hölgyek gyakran a színre mennek rá, vagyis hogy illeszkedjen a ruházatukhoz. Mondjuk, a férfiak olykor rosszabbak a hölgyeknél. Nehéz megértetni, hogy a világos és színes nadrág nem strapabíró, mert a városi szmogot, koszt, illetve a terepen a sarat és a port szinte lehetetlen kimosni az anyagból. Még mindig a fekete szín a legpraktikusabb.”

A szakember mellett megkérdeztük a felhasználót is, milyen nadrágokat részesít előnyben.

„Nekem a testre feszülő rövidnadrág a legjobb – mondta Csécsei Zoltán ultrafutó, aki 2020 januárjában megdöntötte a 24 órás futópados futás világrekordját, mi több, olyan tempót diktált, hogy a 12 órás és a 100 mérföldes futópados futás addigi legjobb idejét is felülmúlta. – Fontos, hogy a lehető legkényelmesebb és legrugalmasabb nadrágot viseljem, sőt nyáron legyen minél rövidebb. Nem szeretem a pillangószárú, úgynevezett lobogó nadrágokat, pedig kétszáz kilométer felett nem igazán számítana. Télen az alsó réteg szintén a feszülős rövid nadrág, de fagypont alatt ráveszek egy hosszút is, amely ugyancsak testhez simuló.”

 

Csécsei Zoltánnak a kényelmes és rugalmas nadrág fontos

 

Az ultrafutó szerint érdemes válogatni a különböző márkák között.

„Korábban vettem olyan rövidnadrágot, amelyet az első edzés után dobhattam a kukába, mert az izzadt testemre akartam felhúzni, és elszakadt. Célszerű továbbá a rajtszámot nem az elasztikus anyagra feltűzni, mert a kis lyukból lesz a nagyobb lyuk, majd a még nagyobb. A ruhatáram egyébként elég egyszerű, de a nadrágok közül a középkategóriát választom, ami mintegy húszezer forint. Vettem korábban harmincezerért is, de egyáltalán nem éreztem a különbséget. Ugyanakkor célszerű nem versenyen kipróbálni a nadrágokat, mert kellemetlenül kidörzsölheti a belső combot, ezért edzésen ajánlott úgy ötven kilométert futni, hogy kitapasztaljuk, praktikus-e a viselése.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.