BLOGRA FUTOTTUNK Kicsit fáj, de bátraké a szerencse

Amikor az ember már nem tud ülni a babérjain, futni kell, főleg, ha a csodás időjárás csalogat. Blogszörfösünk lábfájással küszködve is nekilódult, és egy laza kocogásnak köszönhetően elindult az öngyógyító folyamat.

Habár az időjárás parádés mostanság, sajnos csak keveset futottam, mert meghúzódott a combizom vagy becsípődött valami, s a fájdalom hol elmúlik, hol visszajön. Már az utolsó futásomnál is éreztem, hogy gond lehet – de ki törődik ilyesmivel résztávozás közben?! Másnap aztán csak húztam magam után a lábam, egyáltalán nem volt kellemes még a járás sem. Pár nap pihenő után elmentem egy próbagyaloglásra, s úgy éreztem, hogy ez a mozgás kifejezetten jólesett az izmoknak, így nekiduráltam magam a könnyű, pár kilométeres futásnak. A lábfájás mellé még kellemes migrén is párosult, de mivel lassan egy hete nem futottam, úgy éreztem, semmi sem érdekel, mennem kell: semmi terep, csak aszfalt, ez volt a terv. Ez természetesen útközben módosult, mert nagyon hívott az erdő, régen futottam már arrafelé.

Az emelkedőkön inkább csak felsétáltam, a lejtőn is óvatosan ereszkedtem le, gyakorlatilag kocogás volt ez, nem futás, de élveztem minden percét!

Úgy voltam vele, ha ártok ezzel, legalább egyértelmű, hogy többet kell pihentetni, vagy bátraké a szerencse, és nem rontok a helyzeten. Hazaérve alaposan lenyújtottam, közben jöttem rá, hogy a fejfájásom teljesen elmúlt, míg a lábamat nem éreztem rosszabbnak. Ez több mint biztató! Remélem, pár ilyen kellemes kocogás után újra jöhetnek az igazi futások!

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU

A szerző múlt heti posztjából tudhatjuk, hogy ultrát futott a Balatonhoz, s most az ezt követő időszakot ismerhetjük meg az újabb bejegyzésből.

Irigylésre méltó, milyen gyorsan regenerálódik a szervezete a száz kilométeres futás után!

Ezen felül az is kiderül, milyen következményei vannak a hosszú teljesítéseknek, miként reagál a szervezet, mi a helyzet az étkezéssel utána, továbbá az izmokkal, ízületekkel, torokkal.

BARATRUNNING.COM

A jelenlegi helyzetben hihetetlen találékonyak a futók, miként helyettesítsék a versenyeket biztonságos körülmények között. Itt van a Yellowrun félmaratoni, amit a bejegyzés szerzője igen gyors tempóban teljesített többedmagával futópadon.

A képernyő segítségével igazi versenyhangulata lehetett előzgetésekkel, hihetetlen gyorsításokkal, a tiszta félmaratoni idő pedig 1:28:21 óra lett!

HASHTAG-CSAKAZERTIS.BLOG.HU

A blog szerzője hónapok óta nem posztolt, azonban végre újra olvashatunk a futás és edzés élményeiről. Érdekes, hogy ő is fut mezítláb, és olyannyira bejön neki, hogy lassan a cipőben futás okoz nehézséget.

WITHOUTCATARSIS.BLOG.HU

Ismét egy virtuális futóverseny, a szerző a Zselici Tájvédelmi Körzetben futott tíz kilométert. Az ideje 44:51 perc lett, ami, lássuk be, nem kis teljesítmény!

Hiába nem olyanok ezek a versenyek, mint az igaziak, a versenyszellemet kihozzák az emberből, motiválnak a felkészülés és a verseny alatt is!

FUTOLEPES.COM

Őry István a VO2max-értékről, s annak megfelelő, helyénvaló kezeléséről ír. Megtudhatjuk, mennyire fontos ez a mutató a hobbifutóknál, vagy esetleg más számokat érdemes figyelemmel kísérni, ami pontosabb képet mutathat a teljesítményt illetően.

 

 

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Ne futtában vásároljunk, avagy okosóra okosan

KREMLICZA LEVENTE

A legtöbb futó életében eljön a pillanat, mikor a mobilos applikáció már nem elég, és egy sportórát szerez be, ezután kinél hamarabb, kinél később, de az órák is cserélődnek, vagy azért, mert elöregszik az előző, vagy azért, mert kijön egy újabb széria, ami sokkal többet tud, szebb és persze menőbb. Magam is a napokban cseréltem le hűséges Suuntómat egy Garmin Tactix Bravóra, ami kifejezetten strapabíró, katonai célra is tervezett outdoor óra, mindenféle földi jóval felszerelve, szóval nekem ideális.

Ha óravásárlásra szánjuk el magunkat, érdemes jól átgondolni, jól körülnézni, mert ezek az órák általában nem olcsók, és jó esetben nem egy évre vesszük őket. A felhasználási terület és az árkategória határozza meg, miben érdemes gondolkodnunk. Ha valaki hosszabb tevékenységet végez, akkor fontos a hosszú üzemidő, terepfutáshoz, túrázáshoz pedig hasznos, ha lehet útvonalat tölteni rá. Sokaknak az is fontos, hogy jól nézzen ki az óra, a hétköznapokban is viselhető legyen, míg másoknak a strapabíró szerkezet fontosabb, a vízállóság pedig triatlonozáshoz, vegyes outdoor-tevékenységekhez elengedhetetlen. Pulzuskontrollos edzéshez szükség lesz pulzusmérő pántra, ebben az esetben az optikai mérő nem létszükséglet, de ha csak visszajelzésnek kell a pulzusadat, jól jöhet a ledszenzoros tudás. A csúcsmodellek természetesen ezeket mind tudják általában, de a középkategóriában is találhatunk olyan órát, amely akár a terepultrákhoz, akár a magashegyi túrákhoz is tökéletes. Vannak olcsóbb darabok is, de azoknál már valamilyen kompromisszumot kell kötnünk, vagy az üzemidő jóval kevesebb vagy funkcióban, tudásban nem hoz annyit az óra. A vásárlás előtt összeírom a feltétlenül szükséges tulajdonságokat, a kevésbé fontos dolgokat, s azt, hogy mennyi pénzt akarok rászánni, majd ezek alapján kezdek el nézelődni a hatalmas választék között. Egy-egy ilyen eszköz beszerzését érdemes átgondolni, tudatosan vásárolni, hogy a valóban nekünk megfelelő kütyüt szerezzük be, és sok boldog sportolással töltött napot tölthessünk vele.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.