Kilövésre felkészülni!

Június elsejével megkezdtem "beszoktatásom" a futóközösségbe, célom, hogy az ősszel félmaratont fussak, 42 évesen, anyaként, szertelen-rendszertelen énnel és élettel, egy egészségesebb és következetesebb élet reményében. Új blog.

Név: Lipiczky Ágnes

Kor: 42 év

Cél: Félmaratoni

Mottó: „Kis lépés az emberiségnek, de hatalmas ugrás egy embernek”, avagy botladozásaim a kilométerek világában

 

Van az úgy, hogy minden összejön az ember életében. Szűkítve a kört: mindenki menjen a… semmi sem sikerül. És mielőtt az anyagi gondoktól a párkapcsolati kudarcokon át a „Kedves Anyuka! Gyermekét szaktanári intőben részesítem” siralmakig érkeznénk, vegyünk egy mély levegőt…, jó mélyet…, aztán széles vigyorral az arcunkon keressük meg a szelepet magunkon, s küldjük az éterbe a sok távozni kívánó gőzt a szervezetünkből. Ez a szelep lehet bármi: lepkegyűjtés, patchwork tanfolyam, sakkszakkör, de a hétvégi kocsmakvíz is – a lényeg: kis lépésenként (kvízeseink esetében „kislépésenként”) találjuk meg az örömünket és annak forrását.

Úgy döntöttem, a futásra teszem a voksom, megspékelve egy kihívással: ősszel szeretném teljesíteni életem első félmaratoniját. Ami van, akinek ugyebár ujjgyakorlat, nekem inkább új „gyakorlat” rendszerért, rendszerességért, kitartásért és hosszú távú célokért kiáltó életemben.

A miértek sorolásában tehát az egyik szempontot ki is pipálhatjuk, de azért akadnak még itt befolyásoló tényezők.

Példának okáért az idei Aldi női futógála öt kilométere, amit hirtelen felindulásból, lányom unszolására futottam le – jó érzésekkel, inspiráló közegben, több ezer bombanő (nálam gyűjtőfogalma lett ez a szó a leszálkásodott atlétáknak, üzletasszonyoknak, a mosolygósan üde könyvtárszakos hallgatóknak, könyvelőknek, régészeknek, babakocsit toló anyáknak s bárkinek, aki futócipőt húz) társaságában. Olyan jó érzés volt ott lenni a mezőnyben, hogy már akkor elhatároztam: részemről ez nem futókaland…

Aztán újabb lökést ad, hogy a közvetlen környezetemben igazi példaképeket és példaértékű mondatokat találtam, akik és amik nem engednek, „birizgálnak” nap, mint nap.

Kezdjük az én „minihőseimmel”!

Itt van apám, aki közel hatvan felé kezdett el futni, s most, egy héttel a hetvenedik előtt is büszkén „megkocogja” a maga tíz-tizenkét kilométerét. Aztán gyerekkori barátnőm, Dóri, akinek első maratoniján én is jelen lehettem Ausztriában, aki a Nemzeti Sport Ultrabalaton négytagú váltójában néhány hete már ötvenöt kilométert teljesített, s reggelente futástól csatakosan, leizzadva esik be egy pohár vízre, egy jó kávéra, egy izgalmas pletyire, vagy csak éppen arra, hogy a huszadik és huszonegyedik kilométere között használja a WC-met – berobban, pisil, s mire felocsúdok, már a huszonkettedik kilométerénél jár… A példás (hobbi)futók sorában következzék Andris, aki az NS „Pufisarkából” kilépve ismét régi sármját, vékonyabb oldalát mutatja. Lelkesen böngészi a futóportálokat, a versenyeket, a fejlődési lehetőségeket, s idei ultramérlege már hatvannégy kilométer – számomra ez is beszarás inspiráló a javából.

Ahogyan a sok megírt cikk, lejegyzett történet, megindító pillanat, amit láttam s megéltem pályafutásom során. Legutóbb a korábbi válogatott snowboardos, ma már ultrafutó Zarándy András szavai ütöttek szeget a fejembe, amikor a fáradtság határairól polemizált. Zaza szerint mindig fel kell tennünk magunkban a kérdést: vajon tudunk még hozzátenni, vajon belefér még egy kilométer, vajon tényleg elég fáradtak vagyunk hozzá?

Magamat ismerve lesznek pillanatok, amikor azt mondom, hogy rohadjak meg, ha még egy lépést teszek talán elhamarkodott döntést hoztam, de pontosan azért indul ez a blog, hogy meglegyen a külső kényszer, a kapaszkodó, a kontroll, ami segít ebben az utazásban.

Példaképekben, motivációban, segítő kezekben, ösztönző szavakban – tudom – nem lesz hiány.

Most már csak magamat kell pályára állítani.

Kilövésre felkészülve…

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.