Maráz Zsuzsa a Himnuszt szavalva futott

Bogár János, Lubics Szilvia és az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin után Maráz Zsuzsanna a Spartathlon negyedik magyar győztese, aki a verseny legnehezebb részéről is beszélt.

Győzelem és hiányérzet.

Ellentmondásnak tűnik, holott valóban kettős érzés kavargott Maráz Zsuzsannában, a Spartathlon női győztesében a befutót követően. Hétfőn aztán már sokkal inkább az elégedettség, a boldogság dominált.

„Most már nagyon jók az érzéseim, eleinte volt csak kis hiányérzetem – kezdte Maráz Zsuzsanna. – Nagyon vártam a versenyt, nagyon készültem, sikerült is megnyernem, viszont úgy éreztem, mintha »nem hagytam volna« ott mindent a pályán, hiányzott a »meghalás« érzése. Ez annak következménye, hogy a végét lazábban futottam már, tisztában voltam vele, nem foghat be a mögöttem lévő lány. Hűvös is volt, ezért kevésbé viselte meg a szervezetemet a verseny, és persze számított, hogy ez már a hatodik ilyen hosszú futásom volt, vagyis edzettebb vagyok. Bekocogtam a célba, már amennyire kellemesen be lehet kocogni több mint huszonhét óra és kétszáznegyvenhat kilométer után. Hétfőre aztán megérkezett az elégedettség, amikor sokadszor végignéztem, ahogy ott állok a dobogón, és hallgatom a Himnuszt.”

A Spartathlon résztvevőinek jelentős százaléka azért áll rajthoz, hogy „csak” teljesítse a kultikus viadalt, Maráz Zsuzsannának viszont nagyobb céljai voltak.

Az előző két év dobogós szereplése és a mezőny ismeretében most is eséllyel pályázhatott a pódiumra, sőt a győzelemre is.

No de egy ilyen hosszú és kemény versenyen nehéz papírformáról beszélni, ezért sem nyilatkozott arról, hogy győzni akar – inkább csak magában mondogatta, hogy meg akarja szerezni az első helyet.

„Amikor egyedül maradok, akkor szoktam magamban, magamhoz beszélni. A verseny első fele szépen eltelt, hatvan kilométerig Rácz Róberttel mentünk együtt, beszélgettünk, ez sokat segít, elvonja a figyelmet. Utána egyedül maradtam, majd nyolcvanegy kilométernél felértem a cseh Katerina Kasparovára, vele mentem úgy ötven-hatvan kilométert. Aztán az egyik időmérő pontnál megállt átöltözni, és egyedül haladtam tovább, mert későbbre terveztem az öltözködést. Általában nem szoktam ruhát váltani, maximum egy kabátot veszek fel, de most muszáj volt, mert az esőben mindenem átázott. Sok időt veszítettem, amíg a vizes ruhákat lerángattam magamról, de megérte, mert utána sokkal komfortosabban futottam tovább. A következő esőig. Szóval, amikor egyedül futottam, próbáltam arra gondolni, milyen szép lesz a vége, igyekeztem motiválni magam. Az utolsó húsz kilométer már nagyon nehéz, addigra elfárad az ember, szinte minden lépés fáj, akkor azt mondogattam magamban, hogy hallom majd a Himnuszt, sőt szavaltam is, énekelgettem, ez nagyon jó motivációnak bizonyult.”

A magyar ultrafutó elmondta, 190 kilométer körül jött el neki a verseny legnehezebb pontja, amikor az egyik emelkedőn hányingert érzett, és szédülni is kezdett.

Ekkor az is eszébe jutott, hogy a 24 órás Európa-bajnokságon hányt, szédült, majd elájult, de most nem szeretett volna hasonlóan járni. Az emelkedőnél utolérte Mihalik Róbertet, aki mondta neki, inkább sétáljanak csak felfelé, így addig az emésztőrendszer is pihent, felszívódott a korábban elfogyasztott táplálék, utána pedig újra megjött az erő a továbbfutáshoz.

„Nem mondanám, hogy én vagyok a legjobb női ultrafutó, maximum azt, hogy az egyik legjobb. Egyébként sem érzem, hogy ettől bármi is változna. Benne vagyok a top háromban, sok munkám is van a sikerben, hazudnék, ha azt mondanám, nem jó érzés – de nem leszek különb ettől. Eddig csak a Spartathlonnal voltam elfoglalva, most teljesítettem harmadszor. Harmadik, második és első is voltam, így azt hiszem, el kell engednem a versenyt és más irányba néznem. Sok szép viadal van még, csak ne lenne ez annyira vonzó. Most egy kicsit lubickolok még a sikerben, aztán elkezdem keresni, milyen versenyeken indulhatnék. Decemberben negyvennyolc éves leszek, és öreg mamaként is szeretnék ide visszatérni, viszont ha az eredményesség is számít, akkor még egy-két jó évem lehet, amit szeretnék kihasználni.”

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.