Tíz magyar futóval rajtol az UTMB, ők tehetik emlékezetessé az idei versenyt

Hétfőn kezdődik a terepfutók egyik legnagyobb presztízsű viadala, az augusztus 22–28-ig tartó, hét versenytávot kínáló futóünnepély. Következzen összeállítás az esélyesekről!

Közeledik az UTMB. A világ minden tájáról érkező, hozzávetőleg tízezer futót 15 ország nagyjából 2000 önkéntese segíti, francia, olasz és svájci tartományok együttműködése szükséges a páratlan helyszínen zajló esemény sikeres lebonyolításhoz. Az augusztus 22–28. között tartó versenyen hét különböző távon lehet indulni: PTL – 300 km, CCC – 100 km, UTMB – 170 km, TDS – 145 km, OCC – 55 km, MCC – 40 km, YCC – 15/8/4 km.

Mindegyik távon rajthoz áll magyar futó, az UTMB-n Csillag Eszter, Györgyi Gábor, Kormos Krisztián, Kulcsár András, Mancher István, Németh Gergely, Prekopp Péter, Révész Ákos, Szíj Zoltán és Vasas Levente képviseli hazánk színeit, míg a TDS-en többek között Belus Tamás, Lőrincz Olivér és Sperka Tamás is indul. A teljes lista itt tekinthető meg.

Az irunfar.com részletes és átfogó előzetest készített a hétfőn rajtoló UTMB, azaz Ultra-Trail du Mont-Blanc férfi- és női mezőnyéről. Az összefoglalók alapján kiemeltünk három-három futót, akiknek a teljesítményéről emlékezetes lehet az Alpokban zajló esemény, annak is a 171 kilométer hosszú, 10 040 méter szintemelkedésű, Chamonix-ból induló és oda is érkező, királytávnak tartott versenye.

FÉRFIAK

Kilian Jornet
Még februárban – a verseny hivatalos Twitter-oldalának korábbi posztja nyomán – „A király visszatér” mondattal harangoztuk be, hogy a legendás spanyol terepfutó, Kilian Jornet négy év távollét után ismét indul az UTMB-n. Ahogyan mindig, most is csúcsra tör, és ha ismét nyerne, beállítaná a francia Francois D’Haene csúcsát, aki négyszer (2012, 2014, 2017, 2021) diadalmaskodott. Ráadásul tizenegy évvel legutóbbi sikere után érhetne ismét révbe, hiszen 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben győzött.

Jim Walmsley
A rekorder Francois D’Haene-en kívül az amerikai Jim Walmsley lehet Jornet másik kihívója, akinek eddig a spanyolhoz képest jóval kevesebb sikerélményt tartogatott a legendás francia kaland. Legjobb eredménye a 2017-es ötödik hely, 2018-ban és 2021-ben azonban nem tudott végigmenni a távon. Hogy mennyire komolyan készül, arról sokat elárul, hogy az egész nyarat a francia Alpokban töltötte, hogy tökéletes helyismerettel, felkészülten induljon el.

Pau Capell
Jornet után egy másik spanyol a szűk listán, de miért is hagynánk le róla a 2019-es UTMB győztesét, Pau Capellt, aki az esemény más távjain is ért már el szép eredményeket? Esélyességére legfeljebb az vet árnyékot, hogy korábban térdműtéten esett át, és bár tavaly többször is dobogóra állhatott kisebb-nagyobb versenyeken, feladott viadalokkal is kísérték (Ultra X Azores vagy Lavaredo) az UTMB-ig vezető útját.

NŐK

A nők mezőnyét és az esélyesek listáját az amerikai Courtney Dauwalterrel kellene kezdeni – ha indulna. A kétszeres győztes ezúttal távol marad a versenytől.

Ragna Debats
Tavaly honlapunk is írt a korábban a családdal világ körüli futóutazásra induló spanyol-holland Ragna Debatsról, aki megpróbálja megnyerni a híres UTMB-t. Az idén többek között győzött a márciusi Transgrancanarián, és a CCC 2019-es sikerének élményét őrizve indul a viadalon. Ugyanakkor a június végi, olaszországi Lavaredo ultraversenyt combizomproblémája miatt nem tudta befejezni, később lépett is vissza viadaltól, hogy az UTMB-re rendbe jöjjön.

Mimmi Kotka
A svéd Mimmi Kotka tavaly a harmadik helyen zárt, ám vélhetően most ennél is magasabbra tör, pláne, mert egy esztendeje sokáig a második helyen haladt, még az amerikai Courtney Dauwaltert is szorongatta. A francia eseményen megízlelte már a győzelem ízét, hiszen a CCC-t (2016) és a TDS-t (2017) is megnyerte. A helyismeret neki is hasznára válhat, hiszen jelenleg Chamonix-ban él, és kutyájával, Enzóval az UTMB útvonalán is edz.

Audrey Tanguy
A helyismerettel a francia Audrey Tanguy-nak sem lehet problémája – talán ezt is kamatoztatta, amikor kétszer is diadalmaskodott a TDS-en. Jó előjelekkel startol, hiszen a „nagy” Dauwalter mögött végzett másodikként az idei madeirai 115 km-es ultrán. Tavaly jól szerepelve hatodik lett a Western States 100-on (100 mérföld), ám két hónap múlva nem tudott célba érni az UTMB-n.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bevállalta egyéniben, magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba
Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.