Tésztapartival újra Martonvásáron rajtol a 12 órás országos bajnokság

Az április 15-i V. Fehér Enikő- és Vörös Balázs-emlékversenyen ezúttal is temérdek táv közül választhatnak az indulók, akik között szép számmal lesznek külföldiek is.

Noha adódtak nem várt nehézségek, problémák az április 15-én esedékes V. Fehér Enikő- és Vörös Balázs-emlékverseny szervezése során, szerencsére úgy fest, kezd minden egyesbe jönni. Ismét megkapta a nemzetközi minősítést, mi több, ahogy tavaly, idén is Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában lesz a 12 órás országos bajnokság, noha eredetileg ez nem szerepelt a tervek között.

„Hála istennek, rendeződtek a dolgaink. Jelentős változás történt a Magyar Atlétikai Szövetségnél, immár az ultrafutóversenyek is bekerülnek a naptárba, és nemcsak az országos bajnokságok, hanem az összes – árulta el a Csupasport érdeklődésére Fehér László István versenyszervező, akinek a 2017-es veronai buszbalesetben elhunyt Fehér Enikő a testvére, míg Vörös Balázs az unokaöccse volt. – Kopcsay Zoli versenyirodai kinevezésével sokat javult a helyzet, és felajánlottam az ultrafutó-bizottságnak, hogy ismét megszervezzük a tizenkét órás ob-t. A bizottsági elnök, Gál Tibor elfogadta, így bekerültünk a MASZ nevezési rendszerébe, ami nagy előrelépés, mert így tizenkét órában is lesz hivatalos ranglista, nemcsak ötven és száz kilométeren.

Noha a Nemzetközi Ultrafutó-szövetség csak ötven és száz kilométeres távon, valamint huszonnégy órában rendez világ- és Európa-bajnokságokat, számon tart elismert szintidőket hat és tizenkét órában is. Vagyis nyilvántartják ezeket a versenyeket, és tudomásom szerint dolgoznak rajta a szervezetnél, hogy megvalósítsák a négyfős huszonnégy órás váltó világkupát.”

Fehér László arról is tájékoztatta portálunkat, hogy két hónappal az esemény előtt már 120-an neveztek a különböző távokra – a legtöbben a 12 és a 6 órásra, de ezen kívül vannak 1, 3, 9 órás távok, maratoni, 50 és 100 kilométer, továbbá gyerektávok is, hiszen Fehér László a legifjabbakat edzi a Havasi Gyopár nevű klubban. Tavaly sokkal kevesebben voltak időarányosan, aztán 170 lett a vége, vagyis idén könnyen 200 fölé kúszhat a létszám.

A nagy nevek közül Beda Szabolcs már nevezett a 2022-es után jó visszhangokat kapó 12 órás országos bajnokságra, Csécsei Zoltán is versenyez Martonvásáron, de még nem döntötte el, 12 órában indul-e vagy 100 kilométeren. Maráz Zsuzsanna csapatai közül legalább négy kétfős váltó érkezik, ők egyórás váltásokkal, fejenként hat órát teljesítve futják le a 12 órás erőpróbát, nekik kiváló edzés lesz ez a három héttel később esedékes Ultrabalatonra. Ott lesz még a mezőnyben Kádár Kitti és Zahorán János is, és nyilván többen a következő hetekben döntik el, rajthoz állnak-e a viadalon. Tavaly sikerült hazánkba csábítani a lengyel klasszist, Patrycja Bereznowskát, ő idén nem indul.

„Bízunk benne, hogy a tavalyi változékony, tipikus áprilisi idő után, amikor hol megfagytunk, hol pólóban voltunk, idén nem kell fáznunk – folytatta Fehér László. – Újdonság, hogy a verseny előtti este tésztapartit tartunk a kastély éttermében, vagyis impozáns helyen. A különböző országokból elsőként nevező női és férfi versenyzőnek nem kell regisztrációs költséget fizetnie, mert fontosnak tartjuk, hogy minél több helyről érkezzenek futók az eseményre.

Az biztos, hogy cseh, szlovák, román, szerb, szlovén és olasz indulónk lesz – lényeges, hogy a sportban nincsenek ellenségek, csak barátok, amit azért is fontos hangsúlyozni, mert korábban volt olyan délszláv atléta, aki kimondta, nem szereti a magyarokat, és végül nem is indult el a versenyünkön.”

Beszélgetőpartnerünk hozzátette, szeretné, ha megváltozna az itthoni légkör, amelyben a versenyzők, versenyszervezők gyakran irigykednek egymásra (ellentétben például Szlovéniával, ahol teljes összefogást tapasztalt), s bár Fehér László sem tartja egyszerű esetnek magát, mély levegőt vett, és kibékült mindenkivel. Végezetül elárulta, ha valakinek sikerül megfutnia a nemzetközi szintidőt a távok egyikén, pénzdíjat kap, ezzel akarják arra ösztönözni a versenyzőket, hogy mindent tegyenek meg a minél jobb eredmény eléréséért.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.