BLOGRA FUTOTTUNK Ultrabalaton: eső lesz? Nem lesz!

Blogszörfösünktől rendhagyó meteorológiai jóslat érkezett: mivel az idén nem tud részt venni az Ultrabalatonon, garantálható, hogy a futókalandot nem színesíti a menetrendszerű éjszakai eső!

Ami a futást illeti, esetemben ez az év finoman szólva sem a csúcsok döntögetéséről és a remek teljesítményekről emlékezetes, hanem a futottak még kategóriába átmasírozó sportoló kitartó, ám eredménytelen szerencsétlenkedéseiről.

Még hagyján, hogy el kellett engednem az Ultrabalatont, de az, hogy a sok lelkes felkészülő edzésbeszámolóit hallgatva még azt sem tudom mondani, hogy én erre meg amarra futottam, már botrány. Most éppen egy vírusos megbetegedés miatt maradtak el az edzések. Ez a „tünemény” szépen átdübörgött rajtam (sőt az egész családon), lázzal, torokfájással – meg hasonlókkal – járt együtt. Meg vagyok győződve róla, hogy a futásnak köszönhetően tartott nálam viszonylag rövid ideig, de a sportolásból azért elvett jó néhány napot.

Most már nagyon várom, hogy újra kiszabaduljak a korábban unalmasnak tartott, ám most nagyon hiányzó valamelyik körömre. TRX-re már lemerészkedtem, és úgy érzem, néhány nap múlva jöhet a futás is.

Az ultrabalatonosoknak hatalmas hajrá, a jelek szerint most nem kell tartani esőtől! Ha tényleg nem ered neki, kizárólag annak lesz köszönhető, hogy nem leszek ott…

NEMMARTONMAN.HU
Marcsinkó Péter legújabb bejegyzéséből kiderül, milyen gyerkőccel futni, hogyan lehet reggel összekészülni rá, mikor van a holtpont, és mekkora az a táv, amelyet ketten meg tudnak tenni keresztül-kasul a városon. Remek írás, szinte láttam magam előtt az útvonalat és őket, ahogy haladnak, méghozzá elég jó tempóban!

ULTRAKELEK.WEBNODE.HU
Hernádi László az Ultrabalaton kapcsán a Balatont körbekerülő futóútvonalát bemutató sorozatának utolsó fejezetéhez ért. Remek történeti leírása, illetve az útvonal részletes bemutatása vélhetően minden indulónál eléri a célját, hogy – bármilyen fáradt, és bármennyire is monoton a futás – még az unalmasabb szakaszokat is érdekesnek találja.

A szlovéniai Julian Alps Trail Run versenyén több futónk is részt vett, ezekből a beszámolókból lehet szemezgetni

AZ EMBER, AKI NÉHA FUTNI IS SZOKOTT (Facebook)
Újvári Balázs a szlovén kihívás 60 kilométeres távján indult, amelyen 3130 méteres szint nehezítette a futók életét.

A rendkívül combos emelkedőket meredek lejtők követték, végig izgalmas terepen haladtak, amiről néhány kép is készült!

ZERGETALPAK FUTÓBLOG (Facebook)
A szerző a Julian Alps Trail Runon a hetedik helyen végzett a százegy induló nő között, korosztályában pedig első lett!

MARADJ MOZGÁSBAN FUTÓBLOG (Facebook)
A bejegyzésben a részletes beszámoló mellett videó is felkerült a Szlovéniában rendezett versenyből, látszik, milyen kemény volt a terep és pazar a környezet!

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND

Csúszós helyzetek

KREMLICZA LEVENTE

Egyre közeledik a csapadékosabb időjárás, ami a terepfutók számára a sáros, vizes futásokat jelenti. Esőben futni szerintem kifejezetten jó, de nehezebb terepen nem árt ilyenkor óvatosabban haladni. A vizes, köves ösvényeken a legjobb cipők is csúsznak, instabillá válik a mozgás. Ezt viszonylag egyszerűen lehet ellensúlyozni: sokat kell gyakorolni, eleinte természetesen könnyebb útvonalon, különböző tempókkal, lejtőn és emelkedőn egyaránt. Eszközökkel is segíthetjük a biztonságos futást, a túrabot megfelelően használva rengeteget tud segíteni, de a csúszásgátló talán még jobb. Ebből érdemes a kifejezetten terepfutásra készített darabokat használni, mert a városi darabok nem ilyen igénybevételre vannak tervezve. A minőség is fontos, nem érdemes spórolni rajta.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.