Magyar fogorvosnő az Andok legmagasabb csúcsán, a 6962 méter magas Aconcaguán

Háklár Mónika a Kilimandzsárót, vagyis Afrika legmagasabb hegyét is megmászta már, tervei szerint pedig Európa és az Elbrusz következik.

Háklár Mónika a napokban érkezett haza Argentínából, miután egy német expedíciós csapat tagjaként megmászta a 6962 méter magas Aconcaguát. A szentgotthárdi fogorvos hölgy január 8-án utazott Dél-Amerikába, és január 24-én délután fenn állt a kontinens legmagasabb pontján.

„Volt alapismeretem a hegyről, vagyis tudtam az útvonalakról, a táborokról, a korábbi mászókról, illetve hogy az Andok legmagasabb hegye, és hogy magasabb csúcsok csak Ázsiában találhatók – kezdte Háklár Mónika. – Háromnapos utazás után, a megkapott engedélyekkel már a helyi nemzeti parkban voltunk, és fel is mentünk háromezer-négyszáz méterre, a következő napon pedig már négyezer méter fölé egy akklimatizációs körre. Nem azért mentünk így, mert igyekezni kellett, hanem mert egy meghatározott akklimatizációs terv szerint haladtunk felfelé, így a harmadik napon már el is értük a négyezer-háromszáz méteren lévő alaptábort, a Plaza de Mulast.”

A következő napokban egy 5010 méteres újabb akklimatizációs túra következett, a Cerro Bonettére, onnan vissza az alaptáborba, de ekkor hosszú várakozás kezdődött.

Az Island Peak csúcsán

 

„Összepakoltuk a felszerelésünket, amelyet fel is vittünk ötezer-ötszáz méterre, de négy napon keresztül néha százötven kilométer/órás szélvihar tombolt a hegyen, ezért az alaptáborban vártunk. Csak attól tartottam, hogy nem csillapodik a vihar, és nem lesz lehetőségünk a csúcsmászásra.”

Az Aconcaguán szélcsendes időben is gyakori a mínusz huszonnyolc Celsius-fokos hideg, amely a viharral kiegészülve sokkal cudarabb időjárási körülményeket eredményez.

Végül az előrejelzések alapján január 24-én nyílt egy kedvező időjárási ablak, amelyet az expedíciós csapat ki is használt. Éjjel kettőkor heten indultak el az alaptáborból, de ketten rosszullét miatt visszafordultak. Háklár Mónika és mászótársa 16.20-kor állt 6962 méter magasban, míg a másik három mászó egy órával korábban a csúcson volt.

„Mivel előző este szinte semmit sem aludtam, és aznap mindössze tizenöt szőlőcukrot tudtam magamba erőltetni, nagyon fárasztó volt a csúcsmászás.

Az utolsó pillanatban értünk fel, szóval sok idő nem maradt a gyönyörködésre, pedig csodálatos napsütésben volt részünk.

Szerencsére az ereszkedés közben is minden rendben volt.”

Háklár Mónika kapcsolata a hegyekkel mindenféle előképzettség nélkül kezdődött 2017-ben, amikor egy Szentgotthárd környéki csapattal Szlovéniában, a Júliai-Alpokban megmászta a Triglav 2864 méter magas csúcsát.

„Örök élmény marad, s mivel fizikailag és mentálisan sem éreztem megterhelőnek, löketet adott a folytatáshoz. Ráadásul a Triglav utolsó szakaszán lévő vasalt út, a via ferrata is pozitív élményt nyújtott. Később Ausztriában falmászótanfolyamot végeztem, de a munkám miatt a hegymászás háttérbe szorult. Szerencsére a főnököm támogat a szenvedélyemben, pedig alkalmazottként nehéz megszervezni az ügyfelek ellátását. Egy expedíció előtt ugyanis nem kezdhetek bele egy több alkalmat igénylő fogorvosi kezelésbe, szóval, a munkaszervezés is alapos logisztikát igényel.”

Mivel utóbbit már korábban is megoldotta, 2019-ben részt vett egy Everest-alaptábor-expedíción (5364 méter), amelynek teljesítését követően ugyanabból a csapatból másik két társával az Island Peak 6189 méter magas csúcsára is feljutott.

„Az Everest-alaptábor-expedíció azért volt megterhelő, mert ételmérgezést kaptam, és két napon keresztül semmilyen szilárd étel sem maradt meg bennem. Ötezer méter felett egyébként is minden méter megterhelő, az alvás is kevésbé pihentető, és nagyon hideg volt, de sikerült felérnem. Onnan visszamentünk Dingbocséig, majd fel az Island Peak alaptáboráig, ahonnan húsz óráig tartott felérni a csúcsra, majd vissza az utolsó faluba, Chukungba.”

Ugyancsak 2019-ben eljutott a Kilimandzsáróhoz, s felmászott az 5895 méteres Uhuru-csúcsra. Vagyis Dél-Amerika és Afrika legmagasabb pontján már állt, sőt 2021-ben az Elbruszhoz is tervezett expedíciót, de a koronavírus-járvány meghiúsította, hogy eljusson Európa legmagasabb hegyéhez – tervei szerint 2022-ben erre is sor kerül.

Mint mondta, elképzelhető, hogy folytatja a Seven Summits-sorozatot, vagyis a Hét hegycsúcs-kihívást, ami a hét kontinens legmagasabb hegycsúcsainak megmászását jelenti.

Hasonló vállalkozás keretében Németh Alexandra 2018-ban első magyar nőként teljesítette a Seven Summits-sorozatot, ráadásul a sport- és természetfotós – Ugyan Anita után – a második magyar nő, aki felért a Mount Everestre. Egyébiránt a Hét hegycsúcs-kihívást eleddig két magyar sportember teljesítette, Németh Alexandra mellett az ügyvédként dolgozó Neszmélyi Emil, aki 2019-ben ért a végére.

A Seven Summits-sorozat csúcsai

  • Afrika – Kilimandzsáró, 5895 méter
  • Antarktisz – Vinson, 4892 méter
  • Ausztrália és Óceánia – Puncak Jaya, 4884 méter
  • Ázsia – Mount Everest, 8848 méter
  • Dél-Amerika – Aconcagua, 6962 méter
  • Európa – Elbrusz, 5642 méter
  • Észak-Amerika – Denali, 6194 méter

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.