Botok – de milyenek?!

Eltérő paraméterekkel, különféle anyagokból, más-más módszerhez kínálva megoldást naponta jönnek ki újabbnál újabb horgászbotok. A választék bőséges, nézzük a legalapvetőbb típusokat.

Mielőtt horgászbotot veszünk, nem árt tisztázni, mire, pontosabban milyen halra szeretnénk horgászni. Ez alapjaiban határozza meg, a horgászboltban melyik polcra kell nyúlnunk. Íme a legismertebb horgászbottípusok.

SPICCBOT ÉS RAKÓS BOT. A gyűrű nélküli horgászbotok közé a spiccbotok és a rakós botok tartoznak. A spiccbot ideális választás lehet egy horgászattal ismerkedő gyermek vagy felnőtt számára. A rakós botos horgászat komolyabb horgászismereteket és jóval nagyobb felszerelésmennyiséget igényel. A spiccbotok két métertől indulnak, de létezik hétméteres is. Hátrányuk, hogy kis távolságokon lehet horgászni velük, és jelentősebb gyakorlat híján a nagyobb halak zsákmányolásáról le kell mondanunk.

Ha nem boldogulunk, szakembertől is kérhetünk segítséget
Forrás: MTI/Kovács Attila

FENEKEZŐ HORGÁSZBOT. Ez a típus már nagyobb beruházást igényel. Áruk duplája vagy többszöröse is lehet, mint egy spiccbotos felszerelésé, merthogy már szükségünk lesz egy orsóra is. Kaphatók teleszkópos, két-, három- vagy többrészes verzióban is, így szállítási méretei szerint alapvetően mindenki megtalálhatja a megfelelőt. Hátránya gyakorlatilag nincs.

BOJLIS HORGÁSZBOT. Egy alap bojlis horgászbot tízezer forint körüli összegtől elérhető, határ a csillagos ég. A horgászbotot a bojlizás kedvelőinek igényeit figyelembe véve alakították ki. A kínálatban találhatunk partról történő, végszerelék bedobására alkalmas horgászbototokat, általában háromméteres hossztól 3.9 méteres hosszig készülnek, annak függvényében, melyik bojlis horgászmódszerre készülnek.

FEEDER ÉS PICKER HORGÁSZBOT. Ezeknél a horgászbotoknál az érzékeny spicc jelzi a kapást, semmilyen más kapásjelző eszközre nincs szükség. A feeder horgászbotok típusainak fejlődése nagyon gyors, napjainkban az egyik legkedveltebb horgászati módszer. Picker horgászbot esetében 2.4 és háromméteres hossz között választhatunk. Ezekre a típusokra jellemzően a közeli, igazán finom szerelékes fenekező horgászat során számíthatunk, maximum 30–40 méteres távolságig. A picker és feeder horgászbotok ára 4–5 ezer forintnál kezdődik, és mint a bojlis botok esetében, határ a csillagos ég.

PERGETŐ HORGÁSZBOT. A pergetés aktív, mozgalmas horgászat sok dobással és helyváltoztatással. A pergető horgászbotok típusai ehhez igazodva könnyűek és rövidek, ezáltal a zegzugos partszakaszokról is lehet horgászni, és könnyen helyet változtathatunk. A sok dobás miatt nagyon fontos a súly, a bot kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen halfajra szeretnénk horgászni. Harcsafogáshoz nem szerencsés az ultrakönnyű bot…

MATCH HORGÁSZBOT. Ha apró halat és kisebb pontyokat szeretnénk fogni, az egyik legjobb választás lehet. Ellenben ha folyamatosan öt kilogramm feletti halakra vágyunk, keressünk másik típust. A match botos horgászmódszer – pontos etetési lehetőségeinek köszönhetően – a rakós bot után a második legeredményesebb eszköz a horgászbotok típusainak sorában.

HARCSÁZÓ HORGÁSZBOT. Hazánk legnagyobb halának kifogásához külön bot szükséges. Ha fenekezővel, esetleg match bottal állunk neki a kifárasztásának, könnyen lehet, hogy botunk kettétörik. A harcsázó botok hatalmas erőtartalékokkal és több száz grammos dobósúllyal rendelkeznek. Fontos, hogy a harcsázó bot kibírja az extrém terhelést, amelyet a hal fárasztása okozhat, a harcsa ugyanis egy csónakos horgászt is képes elhúzni a vízen. Kemény és merev botok, a harcsa kifogásán kívül sok mindenre nem használhatóak.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve
Majthényi Szabolcs az olimpiai esélyekről és a balatonföldvári szörfvébéről

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.