A futás lelki háttere

Serényi János tanácsadó szakpszichológus szerint a testmozgással levezethető a stressz, figyelhetünk testünk jelzéseire, és esetleg más szemszögből is láthatjuk a korábbi problémákat.

Milyen lélektani hatása van a futásnak, a testmozgásnak?

Azon túl, amit a klienseimtől hallottam és tanultam, saját élményeim is vannak a rendszeres sportolással kapcsolatban – kezdte Serényi János tanácsadó szakpszichológust, több félmaratoni és a 2003-as Berlini maratoni teljesítője. – Az alkatunkhoz, fizikai állapotunkhoz vagy akár a kedvünkhöz passzoló testmozgás jótékony hatással bír. Nem csak azért, mert jót teszünk vele a kardiovaszkuláris rendszerünknek, az agyi folyamatainknak vagy izmaink fittségének, hanem mérhető lélektani hatása is van. Segíti a stressz-szintünk szabályozását, javítja az alvás minőségét, fokozza a kitartásunkat és a koncentrációt.

Hogyan segít a futás problémáink megoldásában, segít-e egyáltalán?

Nem hiszek abban, hogy önmagában a futás, a sport elegendő, hogy általa megoldást találhassunk minden életvezetési problémánkra. Lényeges eszköz, ugyanakkor érdemes más metódusokat is mellé tenni, hogy kikerüljünk azokból a helyzetekből, amelyek régóta nyomasztanak bennünket, vagy éppen megújuljunk a munkánkban, szabadidőnkben. Gyakran körbe-körbe járunk, és nem találjuk a megoldást, és az már egy tudatos munkát igényel, hogy ezeket a köröket meg tudjuk szakítani. Ilyen lehet például egy segítő beszélgetés. Abban mindenképpen segít a mozgás, hogy kiszakadva a hétköznapok menetéből egyáltalán nyitottá válhassunk új perspektívák befogadására, és elkezdjünk foglalkozni az érzéseinkkel, a gondolatainkkal vagy a testérzeteinkkel.

Említette, hogy rendszeresen sportol. Mik a személyes tapasztalatai?

Futás közben gyakran végzek tudatos jelenlét gyakorlatokat.

Végigpásztázom a testem a lábujjamtól kezdve a fejem búbjáig, érzékelem, melyik testrészem milyen állapotban van, belélegzem az erőt, kilélegzem a salakanyagot vagy a kellemetlen testérzetet. Közben figyelem a környezet fényeit, a hangokat, illatokat, tudatosítom, ami történik.

Ezáltal kapcsolatba kerülök a jelen pillanattal, és általa a saját testemmel és érzéseimmel. Önmagában azzal, hogy futok, nem oldom meg az életfeladataimat. Más kérdés, hogy egy-egy jó ötlet gyakran beugrik közben. Többször vittem magammal jegyzetfüzetet meg tollat, és nyomban fel is jegyeztem a pillanat szülte új gondolataimat.

 

Menekülés a futás? Amikor félmaratonira készültem, és sokat edzettem, tőlem is megkérdezték félig viccesen, miért futok ennyit? Mi elől menekülök?

Ez az egyéni élethelyzettől is függ, hogy most azért megy valaki hosszabb távokra, mert éppen nem szeret otthon lenni, vagy mert sporttal vagy egészséggel kapcsolatos célja van. Persze lehet valóságalapja, hogy ha valaki sokat fut, menekül otthonról, de az ilyen megjegyzések nagyon leegyszerűsítik a valóságot. Mert abban sincs semmi kivetnivaló, ha valaki azért megy el otthonról, hogy kicsit egyedül lehessen.

Valóban, a kisgyerekes anyukák is sokszor a futás ürügyén tudnak „kiszabadulni” a kicsi mellől, a napi mókuskerékből. Erről mi a véleménye?

Nagyon helyesnek tartom, hogy ha erre van mód, legyen egy baba-, férj- vagy feleségmentes fél órája, egy órája annak, aki otthon van. Számos jótékony egészségügyi hatása van, hogy kint vagyunk a friss levegőn, mozgunk, ugyanakkor új ingerek érnek, találkozhatunk másokkal vagy végre egyedül lehetünk. Segít a kikapcsolódásban, később pedig az újrakapcsolódásban.

Tanácsadó szakpszichológusként miért szokta javasolni pácienseinek a rendszeres testmozgást, a futást?

Mindig arra törekszünk, hogy tanácsadás helyett a hozzánk forduló kliensek mondják ki, dolgozzák ki a saját megoldásukat. Vannak olyan speciális egészségfejlesztő csoportos workshopok vagy egyéni alkalmak, amikor konkrét javaslatokat is megfogalmazunk abban a csapatban, amelyben orvossal, dietetikussal, meditációs szakemberrel dolgozunk együtt.

Első körben sokszor a sétát javasoljuk, vagy egészségügyi és edzettségi állapottól függően rövidebb távokat, például egy fél szigetkört. Ha heti kétszer harminc perc kardióedzést vagy mindennap tizenöt perc intenzívebb sétát iktatunk be az életünkbe, máris tettünk az egészségünk érdekében.

A szabadban végzett testmozgás azért is hasznos, mert rajta keresztül a tudatosságunkat is edzhetjük. Kint van az ember a szabadban, figyeli a légzését, testének a jelzéseit, a természet szépségét, mindez gyakorlással és odafigyeléssel nagyon hatékony lehet. Sri Chimnoy sokat foglalkozott a futás és a lelki egészség kapcsolatával, mégpedig azért, hogy belső és külső világunkat jobb és szebb hellyé varázsoljuk. Amikor nagy távokat fut az ember, egyetemes dolgokkal is foglalkozhat, jókívánságokat küldhet szét a világba, ezt is csinálják sokan. Olyan hosszú egy maratoni táv, ott akad erre idő bőven. Ha rövidebb távokban gondolkozunk, és az emberiség helyett önmagunkra fókuszálunk és a rendszerességet is megtartjuk, akkor is számíthatunk kitartásunk, stressztűrő képességünk erősödésére, alvásminőségünk javulására és nagyobb nyitottságra önmagunk és a világunk felé.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.