Fáradásos törése után visszatért, és nyert a Korinthosz 80 kilométeres távján

Sérülése után Szkridon Gellértnek ez volt az első ultraversenye, és 6:46:08-as idővel az első helyen ért célba.

Ötödik alkalommal ért be a célba a Korinthoszon, de először győztesként.

Szinte hazajárok a Korinthoszra, ez a kedvenc versenyem – mondta a Csupasportnak Szkridon Gellért. – Márkus Öcsiék beleteszik szívüket-lelküket a rendezésbe, le a kalappal előttük, remek eseménnyé nőtte ki magát. Kiváló a légkör, családias a hangulat, a legjobb futók vesznek részt. Mi kell még? Való igaz, korábban kétszer teljesítettem a százhatvan kilométeres távot, és immár háromszor a nyolcvanasat. Kétezertizenhatban futottam először a nyolcvan kilométert, majd a következő évben is ezt teljesítettem, kétezertizennyolcban és kétezertizenkilencben aztán a százhatvanason értem célba. Kétezerhúszban száz kilométernél fáradásos törés miatt abba kellett hagynom a versenyt, tavaly pedig segítőként vettem részt az eseményen, az érsekcsanádi frissítőponton dolgoztam. Most a sérülésem után ismét futottam, nem is sikerülhetett volna jobban.

A verseny előtt gondolt arra, hogy győzhet is?

Egyáltalán nem fordult meg a győzelem a fejemben, mivel a rajtnál tudtam, hogy vannak nálam sokkal jobb futók is a mezőnyben. Ott volt Szabó Gábor, aki remek eredményeket ért el az elmúlt huszonöt évben, de megemlíthetem Puskás Mátét, aki az utóbbi időben sorra nyerte a versenyeket. Előzetesen kettejüket tartottam a legesélyesebbnek, aztán az első frissítőpontnál sikerült elhúznom, a depózásnál nyertem egy kis időt. Negyven kilométernél elkezdtem lassulni, arra számítottam, hogy beérnek, ám nem így lett. Talán a meleg őket is megfogta, én is amiatt lassultam le.

Puskás Máté végül kiszállt, a második helyen célba érő Szabó Gábort pedig húsz perccel előzte meg.

Ennek ellenére végig bizonytalanság volt bennem, nem nézegettem az időeredményeket. Végig arra számítottam, hogy beérnek, szinte vártam, hogy mikor történik meg. Amikor beértem Szekszárdra, akkor tudatosult bennem, hogy meglehet a győzelem. Végül sikerült nyernem, nagyon boldog voltam, hiszen az általam nagyon szeretett Korinthoszon először állhattam a dobogó legfelső fokára. Korábban voltam már második a százhatvanason, ám mégiscsak az aranyérem az igazi. A helyezésemet tekintve erre az eredményemre vagyok a legbüszkébb, ám az időm lehetett volna jobb, korábban futottam már jobbat a nyolcvanas távon. Emiatt van egy kis hiányérzetem. Ha őszinte akarok lenni, sokkal jobb időre számítottam, néhány éve hat óra negyvenöt perc alatt értem be, ráadásul most úgy éreztem, jobban felkészültem a versenyre.

Említette, hogy kétezerhúszban fáradásos törést szenvedett a Korinthoszon. Mi történt?

Futás közben minimális fájdalmat éreztem a sípcsontomban, olyan volt, mintha a csonthártyám lenne begyulladva. Száz kilométernél aztán nem bírtam tovább, ki kellett szállnom, majd kiderült, hogy fáradásos törést szenvedtem. Most már tudom, hogy a rossz cipőválasztás alaposan közrejátszott ebben.

Gipszet nem kaptam, ám másfél hónapot mankóztam, majd néhány hónap pihenő következett. Ezután elkezdtem sétálni, majd lazán kocogni, aztán a tavalyi Budapest Maraton volt az első versenyem a sérülés után. Tizennégy hónap kihagyás után versenyezhettem újra. Aztán a mostani Korinthosz volt felépülésem után az első ultraversenyem, kíváncsi voltam, probléma nélkül le tudom-e futni a távot, szerencsére semmit sem éreztem a sérülésből.

Mi volt a legnehezebb a mostani versenyen?

A meleg nagy kihívást jelentett, folyamatosan szomjas voltam és kiszáradt a szám. Képtelen voltam annyit inni, amennyit a gyomrom elbír, ráadásul a sót is pótolni kellett. Emiatt görcsölni kezdtek az izmaim, ekkor próbáltam arra koncentrálni, hogy a lehető legszabályosabban fussak.

Hogy néz ki az év hátralévő része? Melyik versenyen vesz részt legközelebb?

A Korinthosz volt az idei főversenyem, legközelebb pedig a Budapest Maratonra megyek. Ezután rendezik a Vadlán Ultra terepversenyt, ide még nem neveztem, ám ha még lehet, akkor szeretnék részt venni rajta. Sok jót hallottam róla, családias rendezvény, szép a környék. Ha ott leszek, biztosan nem a minél jobb helyezésre hajtok majd, az igazi örömfutás lenne.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.