Nagy László körbetekerte a Balatont

Nagy László, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának sportigazgatója, korábbi magyar válogatott játékos körbekerékpározta a Balatont – a spontán teljesítményről részletesen beszélt a Csupasportnak.

Kétszázkilenc fellépés a válogatottban és ugyanennyi letekert kilométer. Nem számmisztika, valóság. Ha valaki nem tudná, ezek a mutatók Nagy Lászlót, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának sportigazgatóját, a magyar férfi kézilabda-válogatott szakmai stábjának tagját jellemzik. A pályán és a pályán kívül is kitűnő sportember ezúttal a kerékpár nyergében bizonyított: körbetekerte a Balatont.

Mint korábban megírtuk, a veszprémi sztáralakulat francia irányítója, Kentin Mahé a kijárási korlátozás alatt sem maradt tétlen: mérkőzések híján ezúttal nem váratlan passzaival, hanem workoutgyakorlataival vétette észre magát közösségi oldalán.

Úgy tűnik, Nagy László, a csapat sportigazgatója is a nyomdokaiba lép. A remek sportember – aki tavaly fejezte be játékoskarrierjét – szabadidejében amúgy is rendszeresen fut, sőt kutyáival is szívesen hódol szenvedélyének.

„Tavaly nyáron kezdtem el igazán kerékpározni, és akkor azt beszéltük meg a barátaimmal, csinálhatnánk valamikor egy három-négy napos bringatúrát – idézi fel az előzményeket Nagy László – Nemrég az egyik ismerősöm felhívott, és azt mondta, körbetekeri a Balatont, majd megkérdezte, nincs-e kedvem vele tartani. Természetesen igent mondtam a felkérésre, de hozzá kell tennem, nem szerepelt a terveim között. Időszűkében voltam, ezért négy nap alatt kellett beszereznem egy olyan kerékpárt, amelyen kényelmesen elférek (Nagy László 208 centiméter magas – a szerk.), ezért két vonalat is »beizzítottam«. Van ugyan egy hegyikerékpárom, de azt javasolták, ne azzal vágjak neki a több mint kétszáz kilométeres távnak. Végül egy Békés megyei szaküzletből kaptam kölcsönbringát.”

Nagy László elárulta, nem készült különösebben a szokatlan erőpróbára, de a hozzáértők rengeteg hasznos tanáccsal látták el a menet közbeni helyes táplálkozással és folyadékbevitellel kapcsolatban. Ahogyan fogalmazott, tudatos készülés helyett inkább sodródott az árral – és milyen jól tette!

Kiderült, a Balaton-kerülést megelőzően élete leghosszabb kerékpárostúrája mindössze 66 kilométeres volt, ám arra sem edzett tudatosan, sokkal inkább a helyzet szülte a túralehetőséget. Az igazi megméretést mégis a Balaton körüli bringázás jelentette.

„Kilenc óra húsz perc alatt kerültük meg a tavat, megállásokkal együtt tíz óra tizenöt percbe telt – pontosít a számokon – Indulás előtt azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy tíz órán belül teljesítsük a távot, ami végül sikerült. Örülök, hogy tekerés közben nem volt egyetlen holtpontom sem, csupán a nyereg bizonyult néha kissé kényelmetlennek. Ez persze érthető, hiszen hosszabb távokon még a legkényelmesebb nyergek is kikezdik az embert. Izomgörcs sem nehezítette a dolgomat, a túra végén pedig kellemes fáradtságot éreztem. Annyira felbuzdultam a sikeren, hogy elhatároztam, veszek magamnak egy méretes biciklit, amellyel nekivághatok a következő nagy projektnek. Felmerült ötletként az osztrák-magyar határnál fekvő Fertő-tó megkerülése, ami körülbelül száz-százhúsz kilométer, de barátaimmal azzal az ötlettel is kacérkodunk, hogy legközelebb a déli partról indulva kerüljük meg a Balatont. De ez még a jövő zenéje.”

(Borítókép: Dömötör Csaba)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.