A síelő nindzsa nem csak télen trükközik

A svájci Andri Ragettli kétéves korában állt először sílécre, tízéves korában pedig a szabad stílust választotta. Tehetségén kívül a másik titka, hogy egyáltalán nincs benne semmi félelem.

A néhány hete rendezett Audi Nines-verseny egy látványos és nehezen kivitelezhető ugrásokra építő, meghívásos sí- és snowboardverseny, amelyen a svájci szabadstílusú síző (freestyle skier), Andri Ragettli tovább írta saját történetét, amikor négyes csavart szaltót ugrott.

A trükk teljes neve quad cork 1980, a szám a végén pedig annyit tesz, hogy ennyi fokot forog a levegőben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem ő volt az első, akinek ez sikerült, honfitársának, Fabian Böschnek januárban gyakorlás közben már összejött ugyanez a trükk az X-Gamesen, de Ragettli volt az első, aki korábban ugyanezt megugrotta egy félfordulattal kevesebbel, azaz 1800 fokkal.

Egy ilyen trükk remek artistaképességeket igényel, mert nemcsak be kell tanulni a mozgássort, hanem pontosan kell éreznie testének helyzetét a levegőben. A kivitelezéshez hosszú időt kell a levegőben tölteni, hogy mind az öt teljes fordulatot (és az 1980-hoz még egy felet) legyen ideje kiforogni, amihez viszont óriási ugratót kell építeni egy megfelelő szögben kifutó rámpával, amely ki tudja dobni a felgyorsult sízőt. Normális versenyen ehhez hasonló ugratókat nem építenek, az Audi Nines (régebben Nine Knights and Nine Queen) szezonzáró versenyen viszont igen, amelyet idén Ausztriában, Tirolban rendeztek április végén. Erre a 2008-ban elindított sorozatra hagyományosan kilenc síelőt és ugyanennyi snowboardost hívnak meg, 2011 óta pedig hölgyeket is, 2016-ban például a magyar Gyarmati Pankát.

A sportág veszélyei

Nagyon rosszul sikerült az egyik legismertebb és legvakmerőbb szabad stílusú síző, Kevin Rolland világcsúcskísérlete, aki a legmagasabb ugrás rekordját akarta megdönteni egy 12 méteres kísérlettel, de síléceivel rosszul érkezett vissza a negyedcsőbe, számos csonttörést szenvedett, többek között eltört a csípőcsontja is. Azonnal kórházba szállították, állapota stabil. A 29 éves francia világbajnok, X-Games győztes, olimpiai bronzérmes sportoló egyébként Budapesten is járt, 2011 novemberében ő is részt vett a Monster Energy Fridge Fesztiválon.

A húszéves Ragettli leginkább Big Air- és slopestyle-versenyeken indul szabad stílusú síben, és fiatal kora ellenére jelentős sikereket ért el, slopestyle-ban bronzérmet szerzett a 2018-as Winter X-Gamesen, és indult a téli olimpián is Pjongcsangban, ahol végül hetedik lett. De a reflektorfénybe akkor került igazán, mikor ezeket az elképesztő mutatványokat véghezvitte.

„Nincs kedvenc trükköm, de szeretek kipróbálni új dolgokat, mert elképesztő érzés, amikor ezek sikerülnek, és egy ilyen ugrásba bele tudok állni érkezéskor” – mondta az extrém sportoló, akit elképesztő képességei miatt a CNN és a BBC „svájci nindzsának” nevezett el. Ragettli azonban nem csak a tehetségével éri el sikereit, meg is dolgozik értük. Ugyanis nemcsak síelésből és gyakorlásból áll az élete a hegyek lejtőin, nagyon keményen tréningezik a tornateremben is, éppen úgy, mint egy élsportoló. Erről évekkel ezelőtt készült is egy videó, amely vírusként terjedt az interneten, és amely nem várt népszerűséget hozott a tinédzsernek, akit azonnal televíziós műsorokba hívtak meg, és tucatnyi interjút kértek tőle.

A szabad stílusú sí folyamatosan fejlődik, a legjobbak évről évre olyan trükkökkel rukkolnak ki, amelyek akár még csak pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tűntek.

Ennek a folyamatnak egyik legjelesebb képviselője Andri Ragettli, aki generációjával együtt jelképezi a sportág következő lépcsőfokát.

Mottója, hogy nincs gravitáció vagy legalábbis ő maga nem törődik vele. Ezek után már csak az a kérdés: mi lesz a következő állomás?

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 májusában.)

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Arra figyelt, nehogy elájuljon a magabiztos győzelmet hozó Európa-bajnokságon
A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.