A sítúra nem a lécek felcsatolásával, hanem a felkészüléssel kezdődik

Ideális esetben az éves családi síutat hónapokkal korábban meg lehet szervezni, így van idő testileg is felkészülni az egyhetes téli kikapcsolódásra – amely fizikailag nagyobb terheléssel járhat, mint elsőre gondolnánk.

Nem árt alaposabban felkészülni, ha úgy tekintünk a síelésre, mint évi egyszeri élményre, és amúgy sem folytatunk kimondottan aktív életmódot. Bizony, abban az esetben, ha a hobbisíelő nem sportol heti rendszerességgel legalább két-három órát, az egyhetes kikapcsolódás csúnya sérüléshez is vezethet, amit érdemes elkerülni. Hogy miként lehet a testünket felkészíteni a szokatlan terhelésre, milyen ingerek érik izmainkat, és hogyan regenerálódhatunk gyorsan az új ingerek után, arról Horváth Tünde okleveles gyógytornásszal beszélgettünk.

„A síelés alapvetően testidegen mozgás, mert egy évben egy-két alkalommal vagy jobb esetben alkalmanként végezzük. Éppen ezért a tervezett síút előtt már legalább egy hónappal érdemes elkezdeni a felkészülést – mondta Horváth Tünde. – A szokatlan terhelésre történő felkészüléshez célszerű hetente két-három alkalommal legalább egyórás testedzést beiktatni, ami legyen jellemzően kardiomozgás.”

Ez lehet sífutógép, intenzív nordic walking tréning vagy könnyű terepfutás, esetleg szobakerékpározás; javasolt továbbá az erősítőedzés beütemezése is – sorolta a tanácsokat a fizio- és manuálterapeutaként is dolgozó tréner.

„Ezek közül a legjobb választás a TRX-edzés, a különféle funkcionális tréning, proprioceptív tréning, ami jellemzően instabil környezetben végzett edzést jelent, valamint a fascia tréning, amely során a kötőszövetet dolgoztatjuk át alaposan. A meditatív jellegű edzésformák közül a hatha jóga is nagyon hasznos tevékenység, ami nemcsak a testet, hanem a lelket és a mentális fókuszt is edzi” – vélekedett az utánpótlássportban is aktívan dolgozó terapeuta.

Ha elkezdünk saját testsúlyos edzést végezni, a leghatékonyabb eredményt az alábbi gyakorlatok rendszeres beiktatásával érhetjük el.

  1. Guggolások: álljunk csípőszélességű terpeszben, majd arra figyelve, hogy a térdünk ne előzze meg a bokák vonalát, hajlítsuk a térdünket egyenes háttal. Ismételjük a gyakorlatot 10-15-20 alkalommal, és hetente legalább 3-4-szer végezzük, egy hónappal a tervezett síút előtt.
  2. Kitörések: A kiinduló helyzet a guggoláshoz hasonlóképp csípőszélességű terpeszben legyen, majd egyik lábunkkal lépjünk előre, szintén odafigyelve arra, hogy a térd ne kerüljön a boka elé, majd lépjünk vissza zárt állásba. A kitöréseket heti kétszer iktassuk be kiegészítő edzésként, a javasolt ismétlésszám 15 lábanként, három-négy sorozatban edzettségi szinttől függően.
  3. Irányváltoztatások, amelyek a koordinációt fejlesztik – erre a legtökéletesebb gyakorlat az oldalirányú kitörés: a kezdő pozíció a guggoláshoz hasonlóképpen csípőszélességű terpeszben legyen, majd innen végezzünk jobb és bal oldalra kitöréseket, lábanként 10-12 ismétléssel.
  4. Törzsizom-erősítés: a tartóizmok jelentősen befolyásolják a helyes testtartást, legkönnyebben háton fekve végzett törzsemeléssel, valamint hason fekve végzett hátemeléssel tudjuk megtenni.

„Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy tartsuk be a fokozatosság elvét – folytatta a szakember – Pláne azon hobbisíelők esetében, akik nem mozognak a hétköznapokban, és leginkább ülőmunkát végeznek.”

A gyógytornász arról is beszélt, milyen gyakorlatok elvégzése ajánlott a síterepen.

Megjelent a Síelés magazin!

Már kapható az újságárusoknál a hatodik Síelés magazinunk, amelyben 84 oldalon írunk az idei síszezonról és sok minden másról.

„Mielőtt a sípályára érnénk, érdemes bemelegíteni legalább húsz percben könnyű kocogással, néhány alapvető gimnasztikával, valamint azon feladatokkal, amelyeket a felkészülési időszakban az edzéseken elsajátítottunk. Ezt követően a becsatolt lécen is érdemes néhány olyan egyszerű gyakorlatot elvégezni, mint a teljes guggolás, leülés a hóban, törzscsavarás, valamint oldalirányú kilépések.”

A biztonságos bemelegítést követően nincs más dolgunk, mint élvezni a síelés adta boldogságot és szabadságot. És hogy Horváth Tünde mit javasol a hosszú síelős napok végén a regeneráció elősegítése érdekében?

„Nagyon figyeljünk a síelés közbeni folyadékpótlásra, amiről hajlamosak lehetünk a hideg levegő és az élmények miatt megfeledkezni. A felvonón kortyoljunk vizet vagy meleg teát, a nap végén pedig iktassunk be hengerezést, így a kötőszövetünk rugalmassággal hálálja meg a gondoskodást. A síelések után pedig irány a szauna, ahol regenerálódhatunk az egész napos terhelés után.”

Ami a táplálkozást illeti, érdemes szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani, valamint figyelni a fehérje- és sópótlásra is. Ennek köszönhetően elegendő kalóriával látjuk el a szervezetet, és hosszú távon fent tudjuk tartani a kiegyensúlyozott energiaszintet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.